Zakken voor examen afbeelding 1

Zakken voor examen

Na een zenuwslopende periode van blokken voor je eindexamens zit het erop. Je hebt je examens gemaakt en kunt niets anders doen dan afwachten. Geslaagd of gezakt? En dan komt dat ene gevreesde telefoontje: Je bent gezakt … Je schiet meteen opnieuw in de stress en misschien zit je zelfs direct in zak en as. Je eindexamens niet halen is verschrikkelijk balen, en dat is nog netjes uitgedrukt. Maar een troost: al lijkt het even zo, het is niet het einde van de wereld. Lees in deze blog alles over zakken voor je examens en de opties erna.

Gezakt: mijn ervaring

Helaas, voor jou geen vlag aan de gevel met je schooltas eraan. Nóg niet. Je hebt te horen gekregen dat je bent gezakt, en dat is ongelofelijk balen. Ik weet dit moment zelf nog ontzettend goed. Voor mij was het erop of eronder met mijn examens Duits en Frans, en het werd helaas eronder. Ik had zelfs niet voldoende punten om een herexamen te doen, dus ik deed een jaartje havo over. Mijn vader overleed toen ik in 4 havo zat en daardoor miste ik een heel deel van het schooljaar. Eigenlijk had ik dat jaar moeten blijven zitten, maar school liet me toch overgaan naar het examenjaar. Daar liep het uiteindelijk alsnog mis de eerste keer. Maar daar bleef het voor mij helaas niet bij, want ook mijn tweede jaar 5 havo zakte ik. Gelukkig had ik toen de kans om een herexamen te doen en haalde ik alsnog mijn diploma. Zenuwen speelden mij vaak parten, maar gelukkig haalde ik het alsnog.

Ik was een vroege leerling (toen was dat nog als je voor 1 oktober jarig bent) en alsnog pas 17 toen ik naar het hbo ging. Achteraf gezien was het dus helemaal niet zo’n ramp om een jaartje langer op de middelbare school door te brengen. Maar ik snap heel goed hoe je je voelt op het moment dat je te horen krijgt dat je zakt. Het voelt als het einde van de wereld, maar geloof me: dat is echt niet zo. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en je komt er wel!

Herexamens

Je bent gezakt voor je eindexamen als je niet aan de slagingsnorm voldoet van het centraal examen. Je mag voor één vak een herexamen doen in het tweede tijdvak in juni om alsnog je diploma binnen te slepen. Onder bepaalde voorwaarden is er ook nog een optie om herexamen te doen in het derde tijdvak in augustus. Maar als je er na één herexamen nog steeds slecht voor staat, wordt het meestal een jaartje langer op de middelbare school. Echt geen schande, en je bent niet de enige. Zo’n 10% van alle leerlingen die per jaar eindexamen doet haalt het niet.

Hoogste cijfer telt

Bij een herexamen voor een bepaald vak telt alleen het hoogste cijfer. Dus, stel dat je je herexamen slechter maakt dan je eerste examen, dan telt het cijfer van je eerste examen. Dat betekent dat je geen risico loopt met een herexamen en dit zelfs kan doen als je allemaal voldoendes hebt gehaald. Er hangt dan veel minder vanaf dan wanneer je je herexamen móet halen om te slagen. Je snapt, het stresslevel is dan wel iets anders.

Opties na zakken

Zelf was ik 16 toen ik zakte voor mijn eindexamen. Voor mij was toen de keuze snel gemaakt om het jaar opnieuw te doen. Maar naast deze optie zijn er ook nog andere, namelijk staatsexamen doen of overstappen naar het volwassenenonderwijs. Als je het jaar overdoet betekent dit dat je echt het hele jaar opnieuw moet doen. Je volgt alle vakken weer en doet voor alle vakken opnieuw examen in mei, ook voor de vakken waar je al geslaagd voor was.

Bij een staatsexamen gaat dit iets anders. Je stopt dan met school en kiest ervoor om alleen de vakken waarvoor je gezakt bent te herkansen. Je volgt dan dus geen school en moet dus zelfstandig studeren om de stof te leren. Je krijgt dan deelcertificaten voor de vakken die je wel hebt gehaald, een soort losse diploma’s per vak. En als je uiteindelijk de staatsexamens haalt, heb je alsnog je volledige diploma behaald.

Een andere optie is om over te stappen naar het volwassenonderwijs als je minimaal 18 bent. Je volgt dan alleen de vakken waar je voor gezakt bent en legt hiervoor gewoon een centraal examen af. Als je hiervoor slaagt, haal je alsnog je volledige diploma.

Twee keer zakken

Het kan voorkomen dat je ook het jaar nadat je gezakt bent weer zakt voor je eindexamen. Ik weet er alles van. Als je vervolgens een herexamen mag doen en alsnog slaagt, is er niets aan de hand. Maar als ook dit niet lukt wordt er door school besloten wat de beste optie is. Er is geen wet die bepaalt dat je dan van school af moet. Je kunt dus gaan voor ‘driemaal is scheepsrecht’ of kiezen voor een andere school, een ander niveau of beroepsonderwijs. Samen met school bekijk je de mogelijkheden. En onthoud ook dan: links- of rechtsom, uiteindelijk haal je je doelen!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken om bijvoorbeeld te zorgen voor een extra boost voor je examens? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, Duits, Frans of wat extra aandacht moet besteden aan economie, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?