Wetenschappelijke journals

Recente onderzoeken worden vaak in journals (wetenschappelijke tijdschriften) gepubliceerd. Waarschijnlijk zul je voor de literatuurstudie in je scriptie ook gebruik maken van een aantal artikelen uit journals. Een journal is vaak een betrouwbare bron. Toch moet je altijd zelf nog nagaan hoe betrouwbaar een artikel precies is. Er is niet één specifieke journal die het meest belangrijk of invloedrijk is. Er zijn namelijk veel verschillende vakgebieden waar journals zich in specialiseren. Hoe weet je nu precies welke journals betrouwbaar zijn? Op deze pagina lees je alles over het gebruik van journals voor je onderzoek.

Wat is een wetenschappelijk journal?

Een journal is het Engelse woord voor een wetenschappelijk tijdschrift. In een journal worden recente onderzoeken in een bepaald vakgebied gepubliceerd. Het verschilt per journal hoe vaak deze wordt uitgebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘quarterlys’, die worden vier keer per jaar uitgebracht. Ook zijn er maandelijkse en zesmaandelijkse journals.

Journals zijn altijd gespecialiseerd op een bepaald vakgebied. Een journal publiceert bijvoorbeeld alleen artikelen die met psychologie te maken hebben. Journals zijn geschreven door onderzoekers voor andere onderzoekers. Het taalgebruik is dus vaak academisch en complex. Het is niet voor het grotere publiek geschreven. Het doel van een wetenschappelijk artikel is het claimen van bepaalde onderzoeksresultaten door een bepaalde onderzoeker. Hiermee draagt de onderzoeker bij aan een gespecialiseerd onderzoeksveld.

Er worden hoge eisen gesteld aan de artikelen voordat ze gepubliceerd worden in een journal. Dit betekent dat je ervanuit kunt gaan dat de meeste onderzoeken die je in journals kunt vinden betrouwbaar zijn. Toch kan het zijn dat sommige journals binnen jouw vakgebied een hogere kwaliteit hebben. Hier worden bijvoorbeeld echt alleen de meest belangrijke en invloedrijke onderzoeken in gepubliceerd.

Welke wetenschappelijke journals zijn betrouwbaar?

Ondanks dat er hoge eisen worden gesteld aan de artikelen die in journals worden gepubliceerd, staan sommige journals toch hoger aangeschreven dan andere. Het is altijd goed om de kwaliteit van een journal te checken voordat je klakkeloos de onderzoeksresultaten eruit overneemt. Je kunt met het stappenplan hieronder de betrouwbaarheid van een journal controleren.

  • Rankings
    Als eerste stap kun je kijken naar bepaalde rankings van wetenschappelijke tijdschriften. In rankings wordt er gekeken naar welke tijdschriften het meest kwalitatief en invloedrijk zijn geweest per vakgebied. Zo heb je de Journal Quality List, deze wordt eens in de zoveel tijd geüpdatet. Daarnaast heb je de Scimago Journal Rank. Deze is vooral bedoeld voor journals die zich specialiseren in het medische en natuurwetenschappelijke vakgebied. Niet alle journals staan zijn in deze rankings verwerkt. Daarom kun je ook altijd even googlen wat er wordt gezegd over een specifieke journal. Ook kun je googlen welke journals het meest invloedrijk zijn in jouw vakgebied. Research doen hoort bij het vinden van de meest betrouwbare bronnen.

  • Wat zeggen anderen?
    Vervolgens kun je kijken wat andere academici over een wetenschappelijke journal zeggen. Zijn er goede of slechte reviews? Wat zijn de resultaten van de peer-reviews? Op het internet kun je een hoop vinden over hoe hoogstaand een bepaalde journal is.

  • Welke auteurs publiceren het artikel?
    Tot slot kun je nog kijken naar welke auteurs er regelmatig in een bepaalde journal publiceren. Zijn dit experts in jouw vakgebied? Misschien zijn het bekende namen waarvan je weet dat de onderzoeken betrouwbaar zijn. Sommige journals publiceren meer invloedrijke resultaten dan andere journals. Dit kun je zien aan de auteurs die in de journal publiceren.

Waar vind je wetenschappelijke journals?

Je kunt op veel verschillende plekken wetenschappelijke journals vinden. Zo begin je waarschijnlijk met het zoeken van bronnen in de universiteitsbibliotheek of mediatheek van jouw hogeschool. Dit doe je bijvoorbeeld via Worldcat. Jouw universiteit of hogeschool is verbonden aan andere websites waar wetenschappelijke journals op te vinden zijn. Zo heb je een vrije toegang tot deze journals. Voorbeelden zijn ProQuest, Scopus, Web of Science en JSTOR. Via Worldcat zoek je op jouw onderwerp. In de resultaten komen dan artikelen te staan die via deze websites te vinden zijn. Je wordt dan naar de betreffende website doorgestuurd.

Je kunt ook via Google Scholar naar wetenschappelijke journals en artikelen zoeken. Wees je ervan bewust dat Google Scholar niet altijd betrouwbare bronnen als resultaten geeft. Check altijd goed of je een betrouwbare bron voor je hebt volgens bovenstaand stappenplan.

Hulp van een professional

Het zoeken naar betrouwbare bronnen en het schrijven van een literatuurstudie kan best ingewikkeld zijn. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, en na het raadplegen van enkele voorbeelden, zal het allemaal op zijn plek vallen. Twijfel je echter aan het niveau van je scriptie? Heb je moeite met het verwerken van het commentaar van je beoordelaar? Schakel dan professionele scriptiehulp van Scriptium in. Onze experts hebben al meer dan 10.000 studenten geholpen bij het schrijven en verbeteren van hun scriptie. Daarbij staan zij 7 dagen per week voor je klaar. 

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?