Werkwoordstijden in je scriptie

In de scriptie kun je verschillende werkwoordstijden gebruiken. Soms is het echter best lastig om te beslissen welke werkwoordstijd goed bij een bepaald onderdeel in de scriptie past. Er zijn vaak geen vaste regels voor hoe je de werkwoordstijden moet gebruiken. Toch zijn er wel ideeën over welke werkwoordstijden het beste passen bij bepaalde onderdelen in de scriptie. Op deze pagina lees je alles over werkwoordstijden in je onderzoek. Zo schrijf jij makkelijk een goed lopend verhaal.

Actief versus passief schrijven

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk actieve zinnen gebruikt in je scriptie. Het kan zijn dat je ook een aantal passieve zinnen gebruikt. Dit doe je bijvoorbeeld om de ik-vorm te vermijden. Houd er toch rekening mee dat je zoveel mogelijk in de actieve vorm schrijft. Dit maakt de scriptie een stuk leesbaarder.

Wees consistent

Je hoeft niet in elk onderdeel dezelfde werkwoordstijd te gebruiken. Wel is het belangrijk dat je consistent bent met waar je de verschillende werkwoordstijden voor gebruikt. Als je bijvoorbeeld een eerder onderzoek aanhaalt of de methodologie beschrijft, is het belangrijk dat je voor een bepaalde werkwoordstijd kiest. Een alinea is makkelijker te lezen als je niet de hele tijd heen en weer schiet tussen verschillende werkwoordstijden. Zo wordt jouw scriptie een stuk professioneler.

Werkwoordstijden

Er zijn een aantal werkwoordstijden die vaak in een scriptie voorkomen. Deze tijden kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Hieronder lees je hoe je ze het best kunt gebruiken.

Onvoltooid tegenwoordige tijd

In de Nederlandse taal wordt de onvoltooid tegenwoordige tijd gebruikt voor het beschrijven van handelingen die op dat moment bezig zijn, een toestand of situatie, of iets dat in de nabije toekomst zal gebeuren.

In een scriptie kun je de onvoltooid tegenwoordige tijd gebruiken voor: 

  • Feiten noteren
    "Het bedrijf heeft honderd werknemers in dienst."

  • Het introduceren van een onderwerp
    "Deze scriptie belicht het klimaatprobleem vanuit een antropologisch perspectief."

  • Iets uitleggen dat nu aan de hand is
    "Het bedrijf onderzoekt momenteel hoe het hier verandering in kan brengen."

  • Resultaten noteren
    "De resultaten laten zien dat de brieven ook moeilijk te lezen zijn voor studenten."

  • Conclusie noteren
    "De resultaten van de nationale enquête zijn dus niet betrouwbaar genoeg om te kunnen generaliseren naar de gehele populatie."

Voltooid tegenwoordige tijd

In de Nederlandse taal wordt de voltooid tegenwoordige tijd gebruikt voor het beschrijven van een feit dat of gebeurtenis die in het verleden is afgerond.

In een scriptie kun je de voltooid tegenwoordige tijd gebruiken voor:

  • Het beschrijven van een afgerond onderzoek
    "Het onderzoek heeft uitgewezen dat er weinig verschil zit in de alcoholconsumptie van studenten en 50-plussers."

  • Resultaat van afgerond/eerder onderzoek noteren
    "Het onderzoek uit 2019 heeft aangetoond dat het aantal burn-outs onder studenten elk jaar toeneemt."

  • Afgeronde handelingen noteren
    "In 2012 heeft het museum besloten om het archief te digitaliseren. "

Onvoltooid verleden tijd

In de Nederlandse taal wordt de onvoltooid verleden tijd gebruikt voor het beschrijven van een handeling, toestand of situatie dat in het verleden ligt.

In een scriptie kun je de onvoltooid verleden tijd gebruiken voor:

  • Een feit uit het verleden
    "In 2015 was de organisatie nog niet bezig met winst maken."

  • Resultaat van een onderzoek uit het verleden
    "Het onderzoek uit 2006 wees uit dat er dit geen toeval was."

  • Gebeurtenis in het verleden
    "Het pamflet verscheen in tijden van onrust."

  • Verwijzen naar een eerder onderzoek
    "Het experiment van onderzoeker X was de aanleiding hiervoor."

Hulp van een professional

Heb je commentaar gekregen op het taalgebruik in je scriptie of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?