- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Dubbele aanhalingstekens vs. enkele aanhalingstekens
In principe zijn er geen vaste regels als het gaat om het gebruik van enkele of dubbele aanhalingstekens. Toch geeft Scriptium er de voorkeur aan om bij citaten en uitspraken dubbele aanhalingstekens te gebruiken en bij overige zaken, zoals titels of zelfbedachte woorden, enkele aanhalingstekens. Dit om goed onderscheid te maken. Let er wel op dat sommige onderwijsinstellingen eisen hebben geformuleerd. De eisen van je onderwijsinstelling gaan altijd voor.
Citaten - Dubbele aanhalingstekens
Een scriptie heeft vaak citaten. Dit kunnen letterlijke overnames zijn uit een bron. Je kopieert dan een uitspraak en zet deze tussen dubbele aanhalingstekens. Met de aanhalingstekens signaleer je dat je de zin hebt overgenomen zoals deze ook in de bron staat.
Ook een citaat van een respondent (interviews of enquête) zet je tussen dubbele aanhalingstekens. Let er dan wel op dat je het citaat precies moet schrijven zoals de respondent het gezegd heeft.
Engelse termen - Enkele aanhalingstekens
Bij Engelse of anderstalige woorden kun je gebruikmaken van enkele aanhalingstekens. Dit hoef je bij de introductie van het woord maar eenmalig te doen. Alle volgende keren kan het woord zonder aanhalingstekens geschreven worden.
Je kunt er ook voor kiezen om het Engelse woord schuin te drukken in plaats van aanhalingstekens te gebruiken. Bovendien is het belangrijk om te weten dat voor een Nederlandse scriptie altijd de voorkeur uitgaat naar Nederlandse woorden. Is er een goed Nederlands alternatief? Kies daar dan voor.
Oneigenlijke betekenis - Enkele aanhalingstekens
Bij woorden of woordgroepen die niet in hun letterlijke betekenis gebruikt worden, kunnen enkele aanhalingstekens gebruikt worden. Je kunt als voorbeeld denken aan sarcasme.
Let er wel op dat oneigenlijke betekenissen in scripties niet gewenst zijn. Een scriptie moet namelijk zo concreet mogelijk zijn. Beeldspraak, sarcasme en stijlkeuzes laten veel ruimte voor vrije interpretatie. De schijfstijl van je scriptie wordt minder professioneel en subjectiever.
Verzonnen woorden - Enkele aanhalingstekens
Bij niet-bestaande woorden kan ook gebruik worden gemaakt van enkele aanhalingstekens.
In dit voorbeeld is het woord ‘bokitoproof’ een niet-bestaand woord. Je geeft dat aan met de enkele aanhalingstekens. Ook hier is het van belang om te vermelden dat verzonnen woorden meestal geen plek hebben in een scriptie. Wees concreet en precies.
Citaat in een citaat
Soms noemt een participant een citaat. Dan is er dus sprake van een citaat in een citaat. Om duidelijk te maken dat het om een citaat in een citaat gaat, gebruik je enkele aanhalingstekens.
Er zijn hierbij echter geen vaste regels. Je kunt ook overal dubbele aanhalingstekens gebruiken of overal enkele aanhalingstekens. De manier waarop het in bovenstaand voorbeeld is gedaan, geniet de voorkeur. Het is dan het snelst en overzichtelijkst duidelijk dat het om een citaat in een citaat gaat.
Consequent gebruik
Het is aan te raden om consequent te zijn bij het gebruik van aanhalingstekens. Als je bij een citaat dubbele aanhalingstekens gebruikt, dienen de andere citaten ook met dubbele aanhalingstekens geschreven te worden.
Professionele scriptiehulp
De criteria ten aanzien van een goede scriptie worden strenger. Je wilt graag goed voor de dag komen. Heb je moeite met het schrijven van je scriptie? Worstel je met de taal ervan? Bij Scriptium kunnen we de tekst al binnen 20 uur nakijken. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar.
Beste Scriptium, moet je onderzoeksvraag telkens tussen aanhalingstekens zetten als je ‘m benoemt?
Bedankt voor je vraag. Je kunt er inderdaad voor kiezen de onderzoeksvraag tussen (enkele) aanhalingstekens te zetten als je deze opschrijft. Op die manier benadruk je telkens de onderzoeksvraag. Het is echter geen absolute regel.