Het onderwerp van je scriptie - de eerste stap
De allereerste stap van je hele scriptieproces is het bedenken van een onderwerp. Je bepaalt waar je scriptie over gaat, wat je gaat onderzoek en ook in werk werkveld je gaat bewegen. Indirect heeft het ook invloed op hoe soepel het proces zal verlopen, hoeveel of hoe weinig bronmateriaal je kan vinden en natuurlijk hoe leuk het allemaal blijft na 3 maanden zwoegen.
Daarom benadrukken we keer op keer dat je voldoende tijd een aandacht moet steken in het zoeken en vinden van een geschikt onderwerp. Voor hulp bij het kiezen van een scriptieonderwerp kun je prima bij Scriptium terecht. Onze scriptiebegeleiders duiken graag met je mee de zee van bronmateriaal en onderwerpen in om precies dat onderwerp dat bij jou past aan de haak te slaan.
Scriptiebegeleiding
- Deskundige begeleiders
- Online of bij jou thuis
- Begeleiding op jouw manier
- Nederlandse of Engelse scripties
- Ook statistiekbegeleiding
Onze voordelen
- 24/7 bereikbaar
- Achteraf betalen
- Gratis adviesgesprek
- Schappelijke tarieven
- Ook voor motivatie en coaching
Hulp bij het kiezen van een scriptieonderwerp - onze tips
Vind je het leuk?
Het is op z’n minst belangrijk dat je jouw onderwerp leuk vindt. Je gaat jezelf tenslotte maandenlang verdiepen in alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Enige interesse is daarbij zeker gewenst. Uiteraard dient het onderwerp aan te sluiten op je studie. Dat wil niet zeggen dat je onderwerp uitsluitend gerelateerd moet zijn aan je studie.
Vraag jezelf af of je jouw hobby of eigen interesses kunt combineren met je studie, en zo tot een onderwerp voor je scriptie kunt komen. Als je bijvoorbeeld pedagogische wetenschappen studeert en in het weekend actief bent bij een theatergroep, is een mogelijk onderwerp het onderzoeken van acteeroefeningen in het onderwijs.
Is het te onderzoeken?
Een van de beste tips die we je kunnen geven is dat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het is juist de bedoeling dat jouw onderzoek voortborduurt op reeds uitgevoerd onderzoek dat bewezen feiten presenteert. Jouw onderwerp mag dus best gebaseerd zijn op bestaande literatuur. Een fijne bijkomstigheid is dat er al academische bronnen bestaan over wat jij wilt onderzoeken. Het is namelijk erg moeilijk om een goed onderbouwd onderzoek te presenteren in een onderzoeksveld waarover weinig tot niets bekend is. De tip is dus: ga na of er al literatuur beschikbaar is over jouw onderwerp. Is jouw onderwerp te onderzoeken?
Het is overigens niet onmogelijk om een goede scriptie te schrijven over een onderwerp in een nieuw onderzoeksveld. Je dient je scriptie dan niet te baseren op uitgebreid literatuuronderzoek, maar op een vooronderzoek dat je zelf hebt opgezet. Voor hulp bij het kiezen van een scriptieonderwerp of het opzetten van een vooronderzoek kun je prima begeleiding van Scriptium inhuren.
Is het relevant?
Een vast onderdeel van een scriptie is het bewijzen van de relevantie van het onderzoek. Het is aan te raden om al bij het kiezen van je onderwerp rekening te houden met de relevantie. Ga eens na hoe jouw onderwerp in de literatuur wordt besproken en welke artikelen beschikbaar zijn. Hoeveel is al bekend over jouw onderwerp? Is er wel een aspect dat nog onderzoek nodig heeft?
Als je bijvoorbeeld kiest voor het onderwerp ‘Engelse grammatica’, betreed je een gebied waarover al veel bekend is. Het is niet relevant om een onderzoek op te zetten naar wat de Engelse grammaticaregels precies zijn. Daar weet de academische wereld al veel over. Het is wel relevant om bijvoorbeeld te onderzoeken of de huidige Engelse grammaticaregels het leren van Engels voor kinderen met een andere moedertaal bemoeilijken. Vind als het ware het gat in het onderzoeksveld dat je met jouw onderzoek kunt dichten.
Is het afgebakend?
Een waardevolle tip is om je onderwerp en je scriptie zoveel mogelijk af te bakenen. Dit is een proces dat vooral tijdens het formuleren van de hoofdvraag plaatsvindt. Toch is afbakening ook van toepassing op je onderwerpkeuze. Hoe kleiner je onderwerp, hoe makkelijker je later invulling kunt geven aan de onderdelen van je scriptie. Het gaat dan om de hoofdvraag, deelvragen, doelstelling, enz. Voor hulp bij het kiezen van een scriptieonderwerp en het afbakenen van je onderzoeksvraag zijn onze scriptiebegeleiders zeer geschikt.
Afbakenen doe je in principe op basis van locatie en tijd. Denk bijvoorbeeld aan het onderwerp ‘chocoladeconsumptie’. Dit is een breed onderwerp zonder afbakening. Voeg een tijd toe en je onderwerp wordt direct een stuk grijpbaarder: ‘chocoladeconsumptie in 2020’. Voeg daar dan ook nog een locatie aan toe, ‘chocoladeconsumptie in 2020 in Amsterdam’, en waarschijnlijk krijg je al direct ideeën over hoe je zo’n onderwerp kunt onderzoeken. Het is plotseling helder en ‘onderzoekbaar’ geworden.
Vul het onderstaande formulier in en vraag direct een scriptiebegeleider aan. We koppelen je binnen maximaal 48 uur aan een begeleider die we specifiek voor jou selecteren. Daarna volgt een gratis intake met de begeleider.