- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Een goed begin is het halve werk
De scriptieperiode kan vooral vlak voordat deze begint aanvoelen als een Mount Everest. Het is dan ook van belang dat je deze periode zo goed mogelijk voorbereid begint. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om het scriptieproces zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Het onderwerp
In het scriptieproces zul je veel voordeel hebben van een uitgebreide voorbereiding tijdens het kiezen van je scriptieonderwerp. Probeer jezelf in te lezen in verschillende onderwerpen. Onderzoek of er literatuur beschikbaar is. Vraag jezelf af of je bereid bent maanden bezig te zijn met het onderwerp van je keuze. Je maakt het jezelf niet makkelijk als je een onderwerp kiest waar je snel al genoeg van hebt.
Scriptierichtlijnen
Er zijn universele richtlijnen opgesteld waaraan een master- en bachelorscriptie moet voldoen. Elke universiteit en hogeschool in Nederland biedt een document met deze richtlijnen aan de studenten. Bereid jezelf goed voor door deze richtlijnen te lezen. Als het goed is ben je tijdens de studie vaak in aanraking gekomen met wetenschappelijke artikelen die min of meer dezelfde richtlijnen aanhouden als een scriptie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je verrast wordt door de eisen die je universiteit of hogeschool aan de scriptie stelt. Bij deze richtlijnen hoort ook kennis over verwijzen en bronvermeldingen.
Scriptiebegeleider
Vanuit de opleiding wordt aan iedere student die een scriptie schrijft een scriptiebegeleider toegewezen. Deze begeleider is een docent of professor met expertise in jouw gekozen onderwerp. De meeste opleidingen geven de student de mogelijkheid op te geven welke begeleiders zij geschikt vinden voor hun onderwerp. Als jouw opleiding die mogelijkheid geeft, past het bij een goede voorbereiding om daar zorgvuldig gebruik van te maken.
Voer bijvoorbeeld een voorbereidend onderzoek uit naar welke docenten op school goed aansluiten bij je interesses en werkwijze. Vraag jezelf af of je juist intensieve of vrijere begeleiding nodig hebt, en welke begeleider daarop aansluit.
Het is ook een optie om scriptiebegeleiding bij een externe partij aan te vragen. Scriptium heeft scriptiebegeleiders uit alle vakgebieden en kijkt ook wetenschappelijke verslagen na.
Locatie
Het is verstandig om aandacht te besteden aan de plek waar je je scriptie wilt schrijven. Logischerwijs doe je dat thuis. Vraag jezelf echter af of dat de slimste keuze is om je goed voor te bereiden. Ga na of je thuis snel afgeleid raakt of afgeleid wordt. Is het een geschikte plek om rustig, geconcentreerd en langdurig te kunnen werken?
Daarnaast dien je je af te vragen of je, als je thuis de scriptie schrijft, nog wel los kunt komen van het proces. Overweeg eens om te gaan schrijven op een andere locatie. De mediatheek of ICT-ruimte van je hogeschool of universiteit biedt talloze geschikte plekken. Op grote campussen worden doorgaans meerdere ruimtes met pc’s en internetverbinding aangeboden. Op deze manier haal je het scriptiewerk uit je privéleven en kun je thuis tot rust komen.
Opslaan van documenten
Tijdens het schrijven van je scriptie zul je veel documenten produceren. Er is natuurlijk het document van de scriptie zelf. Daarnaast is er alle contactuitwisseling met je begeleider. Ook zijn er de artikelen uit het literatuuronderzoek, alle voorbereidende werkzaamheden die je uitvoert, of de enquêtes en de resultaten die je hebt opgesteld.
Schenk voordat je begint met de scriptie aandacht aan waar je alle informatie gaat opslaan. Schaf bijvoorbeeld een USB-stick met veel geheugen aan. Je kunt er ook voor kiezen om alle documenten in Dropbox of OneDrive van Microsoft Outlook op te slaan. Je accounts dienen dan wel adequaat beveiligd te zijn. Het is ook aan te bevelen om te zorgen dat je je documenten op meerdere locaties kunt vinden. Mocht er dan onverhoopt iets misgaan, dan zijn er altijd back-ups beschikbaar.
Planning
Als het schrijven van de scriptie daadwerkelijk begint, maak je een gedetailleerde planning. Veel universiteiten en hogescholen stellen dit als eis. Het is ook aan te bevelen om als voorbereiding een algemene planning op te stellen.
Stel jezelf de vraag hoeveel uur per dag je aan het onderzoek wilt werken en hoeveel dagen je nodig hebt om aan het woordenaantal te voldoen. Ga ervan uit dat contact met participanten tijd kost. Hou daar rekening mee in je planning. De gouden tip? Zorg dat je scriptie twee weken voor de laatste deadline af is. Zo is er altijd speling om onvoorziene omstandigheden op te vangen.
Hulp van Scriptium
Wil je graag hulp van een professional die helpt bij het schrijven van je scriptie? Scriptium kan helpen met persoonlijke scriptiebegeleiding. Of het nu gaat om het opstellen van je probleemstelling, doelstelling of onderzoeksvraag, we hebben altijd een geschikte begeleider. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar.
Hallo Scriptium,
Ik ben blij dat jullie er zijn om me met mijn bachelorscriptie te helpen. Ik word er nu al ziek van 🙂 hebben jullie enig idee van hoeveel uur per dag je aan een scriptie moet werken als je hem binnen drie maanden moet inleveren?
Hallo Savannah,
We helpen je met alle plezier! Van je opleiding zul je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie moeten besteden. Het aantal studiepunten voor een bachelorscriptie is bijvoorbeeld 12 ECTS. 1 ECTS staat voor 28 uur werk. 12 studiepunten is omgerekend 336 uur. Dan krijg je 336 uur gedeeld door 120 dagen (3 maanden) = 2.8. Dit betekent dus dat je elke dag 2,8 uur aan je scriptie dient te werken. Ik wens je er heel veel succes mee!