voldoende lezen - afbeelding 1

Voldoende lezen

Jongeren zijn de afgelopen 5 jaar maar liefst 40% minder tijd gaan besteden aan lezen. Veel mensen denken dat jongeren minder zijn gaan lezen vanwege luiheid. Dit is echter een fabel. De reden dat jongeren tegenwoordig minder lezen is dat ze een beperkte aandachtsspanne hebben. Het is hierdoor moeilijk voor hen om zich te kunnen concentreren bij het lezen van bijvoorbeeld een fictieboek. Dit is zonde, want lezen is ontzettend belangrijk. Ben jij benieuwd waarom het zo belangrijk is om voldoende te lezen? Lees dan snel verder.

Je hersenen hebben er baat bij

Een van de redenen waarom lezen zo belangrijk is, is dat lezen je hersenfunctie verbetert. Tijdens het lezen zit je namelijk continu in een proces van waarneming en verbeelding. Op deze manier wordt er een mentaal schema ontwikkeld. Dit schema blijft bestaan, dus ook als je het boek sluit. De opgedane kennis en inzichten tijdens het lezen zijn dus ook handig in het dagelijks leven. Verhalen over andere mensen, over de toekomst of misschien wel het heden, zorgen voor specifieke beelden. Deze beelden zijn ondersteunend tijdens het denkproces. Je zou dus kunnen zeggen dat de informatie die jij opdoet via het lezen tot je komt als een soort voeding voor je brein.

Je ontwikkelt een betere woordenschat

Lezen zorgt daarnaast ook voor een betere woordenschat. Dus, hoe meer je leest, hoe beter je woordenschat zal zijn. Door verschillende boeken te lezen ontdek je namelijk verschillende woorden en zinsconstructies. Hierdoor kun je je beter uitdrukken én word je beter in taal. Een brede woordenschat is essentieel tijdens je studie, maar ook tijdens een sollicitatieproces. Beschik je over een uitmuntende woordenschat? Dan is de kans groot dat je beter scoort bij sollicitatiegesprekken of sollicitatiebrieven. Het hebben van een brede woordenschat straalt namelijk ook een bepaalde intelligentie uit. En dat niet alleen: er schijnt zelfs een verband te zijn tussen veel lezen als kind/jongere en een hoger salaris als volwassene.

Het helpt tegen cognitieve achteruitgang

Over het algemeen is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe meer je hersenen achteruit gaan. Dit is iets wat vast staat, maar dat betekent niet dat je dit proces niet kunt vertragen. Dit doe je door al vroeg te beginnen met boeken of tijdschriften lezen. En het belangrijkste: gedurende je leven veel blijven lezen. Op deze manier houd je je brein bezig. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ouderen die lezen en rekenproblemen oplossen hun cognitieve functies verbeteren. Dit is voordelig, aangezien deze mensen over het algemeen minder vaak symptomen van dementie ervaren. Dus wil jij er cognitief op vooruit gaan? Dan is het belangrijk dat je voldoende blijft lezen, al helemaal als student zijnde. Zo houd je je brein jong. Stel dit dus niet uit.

Mensen die lezen leven langer

Wat je misschien nog niet wist, is dat mensen die lezen langer leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat individuen die boeken lezen zo’n 2 jaar langer leven dan mensen die helemaal niet lezen. Maar hoeveel moet je dan eigenlijk lezen? Wederom blijkt uit onderzoek dat individuen die ongeveer 3,5 uur per week lezen, een grotere kans hebben om langer te leven dan mensen die helemaal nooit lezen. Betekent dit dat je per se 3,5 uur per week moet lezen? Zeker niet. Maar het feit dat diverse onderzoeken uitwijzen dat mensen die voldoende lezen langer leven, laat in ieder geval wel zien hoe belangrijk lezen is.

Je wordt er een betere schrijver van

Ambieer je het om beter te kunnen schrijven? Ook dan is het aan te raden om genoeg te lezen. Als je veel goed geschreven boeken leest, is de kans groot dat dit je schrijfstijl bevordert. Je hersenen worden namelijk beïnvloed door de manier van schrijven in boeken. Dit heeft als gevolg dat je allerlei verschillende schrijfstijlen in je hersenen opslaat. Hierdoor is het makkelijker om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Je leert namelijk van het schrijfwerk van anderen.

Ook als je niet per se ambieert om beter te kunnen schrijven, is lezen essentieel. Je zult namelijk hoe dan ook af en toe moeten schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een scriptie of sollicitatiebrief. Het is handig om hiervoor de benodigde skills te hebben. Lees dus af en toe een boek en je zult merken dat schrijven je een stuk makkelijker af gaat.

Het gaat stress tegen

Stress ervaren is nooit leuk. Zodra je stress ervaart, is de kans groot dat je op zoek gaat naar een manier om er vanaf te komen. Vaak kiest men ervoor om in een staat van stress even een blokje om te gaan of om ontspannende muziek op te zetten. Je zult het wel kunnen raden, maar de beste manier om van stress af te komen is door voldoende te lezen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je stresshormoon na slechts een paar minuten lezen al flink wordt verlaagd. Dit heeft te maken met het feit dat je door het lezen van een boek even ontsnapt aan de realiteit. Dus pak er vooral een boek bij als je je gestrest voelt en laat dat ommetje maar zitten. Of je nu kiest voor een roman of een zelfhulpboek, het gaat erom dat je leest. Neem daarom zo nu en dan de tijd om te lezen, ook wanneer je van nature geen boekenwurm bent.

Je slaapt er beter door

Het is voor de meeste mensen een routine om voor het slapengaan nog even social media te checken. Toch is dit alles behalve de juiste aanpak voor een goede nachtrust. Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen ervoor dat je hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is. Hierdoor maakt je lichaam geen melatonine aan. Dit is nadelig, want melatonine is het hormoon dat nodig is om slaperig te worden. Een mobiele telefoon in de slaapkamer is dus allesbehalve voordelig. Maar wat kun je doen om je nachtrust wél te bevorderen? De oplossing ligt voor de hand: lees een boek voor het slapengaan.

Door een boek te lezen voor het slapengaan val je geheel ontspannen in slaap. Dit heeft te maken met dat je tijdens het lezen in een staat van rust en ontspanning komt. Hierdoor is het makkelijker om de stress die de dagelijkse sleur met zich meebrengt even te vergeten. Het is een momentje voor jezelf, waarin je je gedachten even helemaal los kunt laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap. Het resultaat hiervan is dat je je de volgende dag uitgerust en topfit voelt. Het lezen van een boek in de avond zorgt er dus ook voor dat je je de volgende ochtend als nieuw voelt.

Het is goed voor je sociale vaardigheden

Vaak wordt er gedacht dat mensen die veel lezen niet sociaal zijn. Toch is het tegenovergestelde bewezen. Dat je af en toe kunt genieten van een goed boek zorgt er namelijk juist voor dat je meer sociale vaardigheden ontwikkelt. Boekenwurmen zijn over het algemeen vaak empatisch en hebben dus begrip voor de gedachten, verlangens en overtuigingen van anderen. Dit is een sociale vaardigheid die belangrijk is voor bijvoorbeeld het proces van vrienden maken. Je zou dus kunnen stellen dat lezen je juist sociaal maakt. Al gaat dit tegen de verwachtingen van veel mensen in.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met scheikunde, worstelt met wiskunde, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?