- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hogeschool of universiteit?
De verschillen tussen hbo en universiteit zijn er zeker. Op sommige vlakken zijn deze verschillen ook heel groot. Het hoger beroepsonderwijs leidt specifieker op voor een beroep en richt zich op de toepassing van bestaande kennis. De kennis die je hebt opgedaan, leer je meteen toepassen in de praktijk. De universiteit daarentegen is veel academischer ingericht. Deze en andere verschillen zijn goed om te weten voordat je een keuze maakt tussen hbo en universiteit, of wanneer je de keuze maakt om na het hbo door te stromen naar de universiteit. Daarbij staat de universiteit bekend om zelfstudie en over het algemeen relatief weinig werkgroepen en hoorcolleges per week. Op het hoger beroepsonderwijs kun je vaak meer lessen en contacturen verwachten. Wil jij weten welke verschillen er nog meer bestaan tussen de twee onderwijsvormen? Lees snel verder.
Veel meer stof aan de universiteit
Een van de grote verschillen tussen hbo en universiteit is de hoeveelheid stof. Bij veel studies op de universiteit is de norm het lezen van honderden pagina’s per week. Laat je hier niet door afschrikken, maar kijk welke studiemethoden voor jou werken. Het klinkt misschien gek, maar let erop dat je niet te veel studeert. De stof is vaak zoveel dat het veel van je vraagt om alles door te nemen. Wees dan selectief. Behandel vooral de stukken die in de hoorcolleges en werkgroepen aan bod komen. Wees niet bang om rond te vragen naar samenvattingen. Dan heb je in ieder geval de grote lijnen en belangrijke stof behandeld. Zo kun je altijd nog de rest behandelen als je tijd over hebt.
Veel meer stof aan de universiteit
Nog een groot verschil is dat er op de universiteit niet zoveel groepswerk is als op het hbo. Het enige wat je op de universiteit in een klasvorm krijgt, zijn de werkgroepen. Verder studeer je over het algemeen individueel en maak je ook de opdrachten voor de werkgroep zelfstandig. Dit betekent niet dat je nooit in groepen werkt op de universiteit. Op veel opleidingen moet je geregeld samenwerken, vanwege presentaties en gezamenlijke essays. Dit verschilt per opleiding, dus het kan ook zijn dat je juist veel opdrachten in je eentje moet maken.
Zelfstandig werken is niet voor iedereen bestemd
Zelfstandig werken heeft voor- en nadelen. Het hangt ook af van wat iemand fijn vindt en wat voor iemand werkt. Zo is het een voordeel dat je van niemand afhankelijk bent. Je doet het volledig zelf, waardoor je resultaten alleen afhankelijk zijn van je inzet. Dit voorkomt frustraties die het werken in groepjes vaak met zich meebrengt. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Door niet in groepsverband te werken, leer je ook niet samenwerken. Bij veel beroepen zul je later moeten samenwerken. Het kan dus geen kwaad om deze vaardigheid op te doen. Als je aan de universiteit studeert, kun je aan het gebrek aan samenwerken natuurlijk niet veel doen. Neem dan een bijbaan of ga bij een commissie, zodat je het alsnog leert.
Opleidingen waar je veel kanten mee op kunt
Zowel het hoger beroepsonderwijs als de universiteit bieden opleidingen waar je veel kanten mee op kunt. Echter, universitaire opleidingen worden vaak gezien als opleidingen waar je veel verschillende kanten mee op kunt. Als je je diploma haalt, heb je namelijk een papiertje voor de hoogst haalbare opleiding. Vaak zien bedrijven dit papiertje als een vorm van doorzettingsvermogen, dus je staat dan eigenlijk al 1-0 voor. Dit zorgt er ook voor dat je vaak verder kunt kijken dan alleen hetgeen waar je voor gestudeerd hebt. Heb je bedrijfskunde gedaan? Dan betekent dat niet dat je je alleen kunt aanmelden voor banen in deze richting. Als jij kunt aantonen dat je de skills hebt om bijvoorbeeld de Journalistiek in te gaan, dan is dit ook goed mogelijk.
Een veel specifieker werkveld
Het fijne aan een hbo-diploma is wel dat je voor een specifieker werkveld studeert. Je loopt stages gedurende je studie, waardoor je waarschijnlijk snel genoeg ontdekt welke richting je op wilt gaan. Daarnaast kies je op het hbo vaak daadwerkelijk een bepaalde richting tijdens je opleiding. Studeer je bijvoorbeeld creative business? Dan kun je tijdens je studie kiezen of je ondernemerschap gaat doen of juist de kant van creative writing op gaat. Op de universiteit kies je eigenlijk pas écht een richting wanneer je een minor en een master gaat doen. Ook loop je op de universiteit geen stage. Stage lopen op de universiteit is wel mogelijk, maar het is geen vereiste zoals op het hbo. Daarom kiezen veel studenten er ook voor om geen stage te lopen, maar een bijbaan te kiezen die aansluit bij hun opleiding.
Minder verplichtingen
Je rooster op de universiteit zal er niet voor zorgen dat iedere dag van de week volgepland is. Sterker nog, vaak heb je maar een paar uur per week colleges en werkgroepen. Er zijn dus weinig uren ingepland, Echter, door alleen aanwezig te zijn bij deze uren haal je je tentamen niet. Je zult ook veel zelfstandig moeten studeren, en dat vergt discipline.
Studeren aan de universiteit eist meer eigen verantwoordelijkheid dan op het hbo. Op de universiteit valt het minder snel op als je er niet bent of de stof niet bijhoudt. Je eerste stress– en besefmoment is het tentamen. Op het hbo valt het docenten en klasgenoten sneller op als je er niet bent en niet genoeg voortgang maakt. Wat dat betreft komt het wat meer overeen met de middelbare school. Laat je niet afschrikken. De verschillen zijn er nu eenmaal. Het is dus niet gek als de eerste tijd pittig is. Geef jezelf even de tijd om te wennen en zet door!
Oriënteren op de studie
Om een goede start te maken met de studie, is het van belang dat je je goed oriënteert. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je je studiekeuze met je ouders, vrienden, decaan of loopbaanbegeleider bespreken. Hierdoor ontdek je beetje bij beetje welke opleiding bij je past. Ook open dagen kunnen je goed op weg helpen. Open dagen laten echter niet het ‘echte studentenleven’ zien, omdat je alleen informatie krijgt. Daarom is het ook een aanrader om te kijken of je kunt meelopen met iemand die al de studie doet waar jij interesse in hebt. Zo ontdek je hoe het écht is om de studie te doen die je op het oog hebt. Vaak kun je je hier online voor aanmelden.
Houd dus vooral de websites van de hogescholen en universiteiten in de gaten. Zo ben je nooit te laat voor een open dag of meeloopdag. Wil je iets weten, maar kun je het niet vinden op de website? Dan zou je ook op zoek kunnen gaan naar een telefoonnummer van een studieadviseur of decaan. Wees niet bang om je vraag te stellen, want deze mensen zijn er niet voor niets. Twijfel je tussen meerdere opleidingen? Vergelijk opleidingen met elkaar! Kijk naar de mogelijkheden van de opleiding op de arbeidsmarkt en ontdek of dit iets is wat bij je past. Let ook op wat de selectie- en toelatingseisen zijn voordat je je aanmeldt. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat je de opleiding kunt doen die je voor ogen hebt.
-
Heb je moeite met het maken van de juiste studiekeuze? Om je op weg te helpen, hebben we voor jou een tabel met daarin de meest populaire opleidingen. Wie weet helpt dit je uit de brand.
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!