Iedere scriptie is uniek

Geen enkele scriptie of thesis is hetzelfde. Ieder onderzoek wordt namelijk verschillend uitgevoerd en kent een verschillend onderwerp. Dat is maar goed ook, want anders zou er doorlopend plagiaat worden gepleegd. Naast dat ieder onderzoek anders is, zijn er verschillen in scripties per studieniveau te vinden. Zo is er ook een verschil tussen bachelorscripties en masterscripties. Maar wat is het verschil tussen een bachelorscriptie en een masterscriptie eigenlijk, en zijn er ook overeenkomsten? Dat en meer vertellen we je in deze blog.

Scriptie of thesis? Is er een verschil?

De één noemt het een scriptie en de ander noemt het een thesis, maar zit hier eigenlijk een verschil in? Een scriptie wordt vaak gebruikt als term om het eindwerk van een student aan te duiden. Na het succesvol schrijven en verdedigen van een scriptie heeft de student zijn diploma behaald.

Wanneer je een scriptie succesvol hebt afgerond, heb je aangetoond dat je in staat bent om een volledig onderzoek uit te voeren over een onderwerp of probleemstelling. Een scriptie schrijf je dus zowel tijdens een hbo-studie als een universitaire studie.

De term ‘thesis’ betekent eigenlijk hetzelfde als een scriptie. In Vlaanderen zie je bijvoorbeeld dat de term ‘thesis’ veel gangbaarder is dan ‘scriptie’. ‘Thesis’ komt van het Engelse woord voor ‘scriptie’ (‘thesis’). Het sijpelt steeds vaker door in het Nederlands onderwijs. Dan wordt wel gewoon een Nederlandse uitspraak aangehouden. 

Studielast bachelorscriptie vs. masterscriptie

Wat is dan het verschil tussen een bachelor- en masterscriptie? De studielast is eigenlijk het grootste verschil tussen het schrijven van een bachelorscriptie of een masterscriptie. Een bachelorscriptie bevat ongeveer 6-12 ECTS, terwijl een masterscriptie 18 ETCS bevat. 1 ECTS staat vaak gelijk aan 28 uur studielast. 18 ECTS voor het behalen van een masterscriptie betekent dus automatisch meer uren.

Dit betekent ook direct dat een masterscriptie vaak meer pagina’s bevat dan een bachelorscriptie. Een bachelorscriptie bevat gemiddeld 10.000 woorden, een masterscriptie gemiddeld 15.000. De lengte hangt ook af van de studie. Zo bevat een scriptie psychologie vaak minder woorden dan een rechtenscriptie.

Andere verschillen

De studielast is het grootste verschil tussen het schrijven van een bachelorscriptie en een masterscriptie. Daarnaast zijn er enkele andere verschillen die naar voren komen.

Nederlandstalig vs. Engelstalig

Voor elke opleiding is het anders, maar over het algemeen geldt dat een bachelorscriptie in het Nederlands wordt geschreven. Masterscripties worden dan weer vaker in het Engels geschreven, omdat ze dan gemakkelijker aansluiten op het internationaal academisch veld. Echter, door de verengelsing van de samenleving zien we ook steeds vaker dat bachelorscripties in het Engels moeten worden opgesteld. En natuurlijk verwacht men bij de ene studie eerder dat een scriptie in het Engels is dan bij de andere. Zo worden bij opleidingen als economische wetenschappen of MBA vaker Engelse eindwerken geschreven.

Individueel vs. in groepsverband

In sommige gevallen mag een bachelorscriptie met twee of meer personen worden geschreven. Dit is echter afhankelijk van zowel de studie als de onderwijsinstelling. Een masterscriptie wordt eigenlijk altijd individueel geschreven. Dan is er van groepsverband geen sprake.

Verdedigen vs. niet verdedigen

Bij een bachelorscriptie hoeft de scriptie doorgaans niet verdedigd te worden, terwijl dit bij een masterscriptie wel vaak moet. Dit is echter wederom afhankelijk van de studie en de onderwijsinstelling.

Scriptie vs. alternatieve opdracht

Een ander verschil tussen bachelor en master is dat er bij bacheloropleidingen vaker alternatieve opdrachten worden gegeven in plaats van een scriptie. Je kunt daarbij denken aan het schrijven van een portfolio of een verkorte versie van een scriptie.

Zelf kiezen vs. vooraf bepaald onderwerp

Laten we vooropstellen dat je bij zowel een bachelorscriptie als een masterscriptie keuze hebt in het onderwerp van de scriptie. Het is alleen vaak zo dat je bij een bachelorscriptie kunt kiezen uit een lijst met onderwerpen. Bij een masterscriptie heb je vaak meer vrijheid om zelf een onderwerp te kiezen.

Praktijkonderzoek vs. literatuuronderzoek

Een hbo-scriptie is vaak meer praktijkgericht dan een masterscriptie. Daarnaast bevatten hbo-scripties vaker adviesrapporten, waarbij er aan het slot van de scriptie een advies wordt gegeven aan het bedrijf waarvoor onderzoek is gedaan. Te denken valt aan scripties voor opleidingen als marketing en MER.

Met opdrachtgever vs. zonder opdrachtgever

In sommige gevallen kun je voor een organisatie of bedrijf een onderzoek uitvoeren en daar je scriptie over schrijven. De organisatie heeft vaak een probleem liggen dat opgelost dient te worden. Bij een bachelorscriptie wordt er vaker voor een opdrachtgever geschreven, omdat een bachelorscriptie doorgaans (nog) verbonden is aan een stage of stageplek. Voor een masterscriptie is het gebruikelijker om onafhankelijk van een partij te schrijven en onderzoek te doen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om met je scriptie van start te gaan? Dan is het wellicht een idee om scriptiebegeleiding van Scriptium in te schakelen. Of je nu een bachelor- of masterscriptie schrijft, onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het opzetten en verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?