verder studeren na hbo-studie - afbeelding 1

Doorstuderen

Heb je je hbo-diploma op zak maar ben je nog niet klaar om voorgoed gedag te zeggen tegen het studentenleven? Of vind je studeren gewoon ontzettend leuk? Wil je het liefst voor altijd met je neus in de boeken zitten, en in de collegebanken, en wil je nog beter worden in wat je nu doet? Dan is verder studeren na je hbo-studie een uitstekende optie. Verder studeren na de hbo-studie heeft een aantal voordelen, maar ook wat nadelen. We zetten ze hier op een rij.

Voordelen

Als je gemotiveerd bent om verder te studeren, heeft dat als voordeel dat je daarmee je kansen op de arbeidsmarkt verbreedt. Door verder te studeren na de hbo-studie, onderscheid je je van een grote groep baanzoekende afgestudeerde studenten. Daaronder zit een percentage studenten met wie je de hbo-studie hebt gevolgd. Daarnaast is het altijd lekker om die kantoorbaan van 9 tot 5 nog even uit te stellen en zo je vrijheid te behouden. Ook al moet je misschien harder gaan studeren en zul je hier zeker druk mee zijn. Als je verder gaat studeren zullen de fijne dingen zoals uitslapen, uitgaan en vakanties jou nog lang niet vreemd zijn.

Geld

Helaas kan verder studeren na je hbo-studie ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Heb je al een hbo-studie afgerond? Dan kan het kostenplaatje van een tweede studie er heel anders uit gaan zien. Daarbij is het goed om je niet te laten verblinden door alle voordelen, maar realistisch na te denken over wat je wilt en of het bij je past. Zo is het verschil tussen hbo en wo doorgaans groot. Je zult dit merken aan het verschil in niveau. Ook is het op het hbo meer praktijkgericht studeren dan academisch studeren op de universiteit. Ben je er zeker van dat je verder wilt studeren? Dan zijn er verschillende opties.

Wo-bachelor

Zowel met een hbo-bachelor als met een hbo-propedeuse krijg je toegang tot bacheloropleidingen aan de universiteit. Helaas is die toegang niet onbeperkt. Zo dient de bachelor wel in dezelfde lijn te liggen als de hbo-studie waar je de propedeuse of bachelor van hebt gehaald. Via deze weg heb je in sommige gevallen wel recht op verkorting van de bachelor. Daardoor ben je niet drie, maar anderhalf tot twee jaar bezig bent met een universitaire bachelor. Daarnaast kan het je lastig worden gemaakt als de universiteit ervoor kiest om intakegesprekken te houden. Daarbij wordt gekeken of je past bij de opleiding die je wilt volgen.

Wo-master en pre-master

Na een hbo-studie is er vrijwel geen directe weg naar een wo-master. Als je een wo-master wilt volgen, zijn er verschillende opties. Om toegang te krijgen tot een wo-master, dien je eerst een verkorte bachelor of premaster te volgen, zodat je wordt klaargestoomd voor een universitaire master. Bij de premaster gebeurt dit door middel van een aantal speciaal geselecteerde vakken. Bovendien is er voor veel premasters een toelatingstraject ontwikkeld, waar je eerst doorheen moet komen. Dit omvat vaak een motivatiebrief en een gesprek. Bij een Engelstalige master volgt ook een Engelse toets. Na afronding van de premaster ontvang je een certificaat waarmee je toegang krijgt tot de master. Dit is dus niet hetzelfde als een bachelor-diploma.

Money matters

Zoals hierboven al werd aangekaart, kan verder studeren financieel ongunstig uitpakken. Allereerst verlies je het recht op het studentenreisproduct (OV) als je daar tijdens de vorige studie gedurende vier jaar gebruik van hebt gemaakt. Daarentegen behoud je wel het recht op de maandelijkse bijdrage van DUO, de studiefinanciering. Geld lenen bij DUO mag gedurende een termijn van tien jaar. Als je hier dus tijdens een hbo-studie van vier jaar gebruik van hebt gemaakt, is deze termijn nog niet verstreken en kun je dit nogmaals gebruiken.

Geld zou voor niemand een belemmerende factor mogen zijn om te kunnen studeren. Het is echter wel fijn om je goed in te lezen bij je keuze voor verder studeren na de hbo-studie.

Wat zijn de kosten?

Verder studeren klinkt aantrekkelijk en kan beschouwd worden als een investering in de toekomst. Maar de kosten kunnen in sommige gevallen flink tegenvallen. Je betaalt ten eerste collegegeld. De hoogte daarvan kan elk jaar veranderen. De kosten van het collegegeld voor universiteiten en hogescholen waren in 2020-2021 1084 euro voor een voltijd studie. Voor een deeltijd studie lagen ze tussen de 645 euro en 1084 euro. In het collegejaar 2022-2023 zijn de kosten 2209 euro voor een voltijd studie en tussen de 1315 euro en 2209 euro voor een deeltijd studie. Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl.

Sommige universiteiten en hogescholen bepalen zelf de hoogte van het collegegeld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij particuliere scholen. Je betaalt dan instellingscollegegeld. Dit ligt meestal hoger dan het wettelijk collegegeld. Als je instellingscollegegeld betaalt, kun je een hoger bedrag lenen, tot wel 903,33 euro per maand.

Voor- en nadelen op een rij

Samenvattend hebben we de voor- en nadelen hieronder voor je weergegeven.

Verder studeren: voordelen versus nadelen

Voordelen Nadelen
Meer verdienen op de arbeidsmarkt
Bijkomende kosten studie
Vrijheid behouden
Potentieel meer schulden
Genieten van het studentenleven
Geen hoge inkomsten
Kans op specialisatie
Opnieuw veel leren en de boeken induiken
Je ontwikkelt extra vaardigheden
Steeds meer mensen kiezen voor een vervolgstudie. Meer concurrentie als je bent afgestudeerd
Je verruimt je geest en groeit als persoon
Geen of weinig praktische kennis opdoen

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?