Teleurstelling afbeelding 1

Teleurstelling in je studietijd

Teleurstellingen, wie kent ze niet. Je krijgt er heel wat te voorduren in je studententijd. Teleurstellingen komen in allerlei vormen en maten. Van een onvoldoende voor je tentamen tot een afwijzing voor de stage die je zo graag wilde. Maar ook je vrienden en geliefdes kunnen flink teleurstellen. Soms komen de teleurstellingen in sneltreinvaart achter elkaar en vraag je je af waar je dit allemaal aan hebt verdiend. Dan vraag je je vast ook af hoe je daarmee om moet gaan. Wij geven je 6 handige tips bij het omgaan met teleurstellingen.

Wat is teleurstelling?

Een bittere pil, een domper, een baalverhaal. Het komt allemaal op hetzelfde neer: teleurstelling. Teleurstelling is een reactie op een uitkomst die niet voldoet aan de verwachtingen. Als iemand zegt: “ik ben niet boos, maar teleurgesteld”, dan weet je wel hoe laat het is. Liever boos dan teleurgesteld. Zo erg vinden we teleurstellingen. Teleurstelling is naast een reactie ook een emotie. Onderzoek van Wiener, Russell en Lerman (1979) toont aan dat teleurstelling als een van de meest heftig ervaren emoties geldt. Na angst en woede, ervaren we teleurstelling het hevigst. We vinden teleurstelling dus behoorlijk pijnlijk.

Wat doet teleurstelling met ons?

Hoewel iedereen tegenslag meemaakt, reageren we hier allemaal anders op. Volgens GZ-psycholoog Vera Austen heeft dit te maken met veerkracht. Veerkracht is het vermogen om na tegenslag te herstellen. We zijn niet allemaal even veerkrachtig. Als je al vaak teleurstellingen hebt moeten verwerken, ben je er misschien beter tegen bestand. Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat lang in teleurstelling blijven hangen geen enkele zin heeft. Maar het kan ook betekenen dat je littekens hebt van bepaalde tegenslagen. Het verschilt per persoon.

Teleurstelling volgt meestal op het nemen van een beslissing. Je besluit bijvoorbeeld om te solliciteren voor een baan, maar je wordt afgewezen. Of je besluit te hospiteren bij een gezellig huis, maar ze kiezen een ander. Het pakt anders uit dan je had verwacht. Sommige beslissingen resulteren in teleurstelling. Teleurstelling is niet alleen pijnlijk, het heeft ook grote invloed op de beslissingen die we daarna maken.

We ontwikkelen aversie tegenover teleurstelling. We willen het kosten wat kost uit de weg gaan. Dus, je neemt beslissingen voortaan huiverig. Zolang het de kans op teleurstelling maar minimaliseert. Toch zou het zonde zijn om onzeker te zijn over de beslissingen die je maakt. Het zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je bepaalde situaties uit de weg gaat. Je laat je leven toch niet bepalen door tegenslagen?

Bovendien is het onmogelijk om teleurstelling voor altijd te vermijden. En je kunt ook al niets doen aan hoe anderen met je omgaan. Je doet er daarom goed aan je teleurstellingen te reguleren. We geven je graag handige tips bij het omgaan met teleurstelling.

6 tips om met teleurstelling om te gaan

Tip 1 - Blijf er vooral even in hangen

We sporen je niet aan om de hele dag dramatisch op de bank te liggen, maar wel om even in de teleurstelling te blijven hangen. Uit het eerdergenoemde onderzoek bleek dat we teleurstelling heftig ervaren. Daarbij voelen we ons bij een teleurstelling vaak ook nog eens boos of verdrietig. Best veel emoties die zeker gevoeld mogen worden. Het is nooit verstandig gevoelens te negeren. Het negeren van emoties zorgt voor spanningen in het lichaam. Bovendien kunnen weggestopte emoties op onverwachte momenten de kop op steken. Je verwerkt gevoelens het beste door ze te voelen. Dat geldt ook voor teleurstelling. Geef de teleurstelling de ruimte, daarna kun je er aan de hand van de rest van de tips mee aan de slag.

Tip 2 - Praat erover

Je kunt eigenlijk nooit genoeg over je gevoelens praten. Over gevoelens praten zorgt voor verwerking en berusting. Hetzelfde geldt daarom voor teleurstelling. Ook teleurstelling verwerk je het beste door erover te praten. Maar praten over gevoelens vindt niet iedereen even makkelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je het eng vindt om je kwetsbaar op te stellen. Of je bent bang dat anderen een minder positief beeld van je gaan hebben. Probeer vooral niet zo te denken. Door over je teleurstelling te praten met vrienden en familie verwerk je het vervelende gevoel. Het lucht ook nog eens ontzettend op. Bovendien hebben de mensen om je heen vaak goed advies. Vergeet niet dat vrienden en familie er zijn om je te helpen, ook bij een teleurstelling.

Tip 3 - Stel je verwachtingen bij

“Who hurt you?” “Oh, just my own expectations.” Verwachtingen en teleurstellingen gaan hand in hand. Neem bijvoorbeeld het schrijven van je scriptie. Je schrijft je scriptie met de verwachting dat het een goed onderzoek wordt. Bij de deadline hoop je op een goed cijfer. Je wilt niet denken aan een slecht resultaat. Natuurlijk is het belangrijk om positief te zijn. Toch doe je er goed aan in acht te nemen dat je ook een minder goed cijfer kan krijgen. Studenten die te veel van zichzelf verwachten, zijn continu gestrest en vaker teleurgesteld. De sleutel tot het bijstellen van je verwachtingen is realisme. Is verwachten dat je in een keer je scriptie haalt realistisch? Het is verstandig jezelf dat soort vragen te stellen. Té hoge verwachtingen kunnen alleen maar resulteren in teleurstelling. Blijf dus realistisch.

Tip 4 - Behoud perspectief

Oké, we begrijpen het: je bent toch teleurgesteld. Je probeerde realistisch te blijven, maar dat is niet helemaal gelukt. Belangrijk is dan om de teleurstelling in perspectief te zien. Dramatiek zit in een klein hoekje. Het is jammer dat je niet de feedback op je scriptie hebt gekregen waar je op hoopte. Bah, je moet opnieuw aan de bak. Maar het is niet het einde van de wereld. Net zoals zoveel teleurstellingen dat niet zijn. De kunst is de tegenvallende uitkomst in perspectief te plaatsen. Is het echt zo erg als het nu voelt? Een kleine tegenvaller moet je met een korreltje zout nemen. Bij een grote tegenvaller helpt het om je af te vragen of het over een maand of een jaar nog steeds erg is. Waarschijnlijk ben je er dan alweer overheen.

Tip 5 - Geef je zelfvertrouwen een boost

Wanneer je zelfverzekerd bent, ben je minder vatbaar voor teleurstelling. Als je onzeker bent, ben je geneigd onverwachte situaties op jezelf te betrekken. Stel je voor: je haalt de herkansing van je tentamen niet. Mega balen natuurlijk. Maar hoe onzekerder je bent, hoe harder die klap aankomt. Met meer zelfvertrouwen ben je bereid de situatie te zien voor wat die is en niet aan jezelf te twijfelen. Uiteraard blijft een slecht resultaat vaak een teleurstelling. Daar is niet veel aan te doen. Maar met wat meer zelfvertrouwen denk je: ik ben wel degelijk slim genoeg en de volgende keer zal het beter gaan! Kortom: wees zelfverzekerd en teleurstellingen komen minder hard aan.

Tip 6 - Accepteer de teleurstelling

Hoe graag we ook zonder zouden willen, teleurstellingen blijven. Ze horen bij het leven. De laatste stap in het omgaan met teleurstelling is acceptatie. Laat de situatie die je voor ogen had achter je en accepteer de nieuwe situatie. Het is niet gek dat je in eerste instantie verzet toont tegen de nieuwe situatie. Waarom ging het nou niet zoals de bedoeling was? Het had zo mooi kunnen zijn. Alleen zit je jezelf ontzettend dwars door zo te blijven denken. Door je te blijven verzetten tegen de nieuwe situatie, kun je geen stappen vooruit nemen. Je denkt misschien de controle kwijt te zijn, omdat de uitkomst tegenvalt. Echter, door teleurstellingen te accepteren neem je het heft weer in eigen hand. Vanuit acceptatie ben je in staat om weer verder te gaan.

Keep calm and carry on!

Je kan er niet voor zorgen dat je nooit meer teleurgesteld raakt. Je hebt namelijk geen invloed op andermans gedrag en ook niet op elke situatie. Bedenk daarom van te voren of je verwachtingen realistisch zijn. Raak je toch teleurgesteld, voel het vervelende gevoel en zet de situatie in perspectief. Bouw aan je zelfvertrouwen, dan ben je minder vatbaar. Maar het belangrijkste is: accepteer teleurstelling. Het hoort bij het leven. Na teleurstelling voelt een overwinning des te beter!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met economie, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?