- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Studiestress en scriptiestress
In dit artikel wordt besproken hoe je kunt omgaan met scriptiestress en wat je ertegen kunt doen.
Laten we eerst bespreken wat scriptiestress precies inhoudt. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar of dreigend gevaar. In die zin speelt stress dus een belangrijke rol. Het waarschuwt iemand voor (naderende) dreiging. Op basis van die lichamelijke waarschuwing kun je maatregelen nemen om het gevaar te vermijden of bestrijden. Zo kun je de natuurlijke balans herstellen en de stress wegnemen.
Eén van de meest stressvolle perioden van studenten betreft de periode waarin zij hun scriptie moet schrijven. Bij Scriptium hebben we veelvuldig te maken met studenten die in paniek zijn geraakt of vast zijn gelopen. Zij dienen voor een bepaalde deadline een volwaardige hbo- of masterscriptie in te leveren. Emoties spelen daarbij een grote rol. Het zijn normale reacties op de grote druk die er is.
Toch is het van belang om op een goede manier met deze scriptiestress om te gaan. Met onderstaande adviezen proberen we het schrijven van de scriptie zo aangenaam mogelijk te maken en de stress deels te verlichten.
Tip 1 - accepteren
Hoe moeilijk het ook is, maar accepteer dat het een stressvolle situatie of periode is. Door de stress blijf je extra waakzaam en zul je proberen het beste uit jezelf te halen. Stress is dus ook functioneel om goede prestaties te behalen. Het zet mensen actief aan het werk.
Tip 2 - anderen zitten in dezelfde situatie
De wetenschap dat andere mensen dezelfde scriptiestress ervaren, of misschien nog meer, kan geruststellend werken. Besef dat je niet de enige bent en dat veel studenten voor jou en gelijktijdig met jou met dezelfde druk te maken hebben (gehad). Blijf daarom in contact met andere studenten die in hetzelfde proces zitten of hetzelfde meemaken. Zo kun je steun aan elkaar hebben.
Tip 3 - een goede planning
Bij Scriptium krijgen we veel reflectieverslagen ter controle. Een vaak genoemd verbeterpunt van studenten is dat ze zich slecht of niet aan hun eigen planning hebben gehouden. Het opstellen en volgen van een realistische planning, creëert een zekere rust. Het leven zit vaak vol verleidingen, en soms is het moeilijk om die verleidingen te weerstaan. Hou echter in het achterhoofd dat je doorgaans meer van zaken kunt genieten als je eerst de minder leuke verplichtingen nakomt. Bovendien neem je hiermee een stuk van de scriptiestress weg. Twee vliegen in één klap dus.
Het is daarnaast handig om een prioriteitenlijst op te stellen. Daarbij maak je een rangorde van de activiteiten. Vervolgens werk je het lijstje van boven naar beneden af. Je voert eerst de zaken uit die je eerst moet doen, daarna de rest. Het plannen van het schrijfproces zorgt ervoor dat je voldoende tijd overhoudt om te anticiperen op onverwachte zaken. De tijdsdruk is namelijk een extra factor die kan leiden tot verhoogde scriptiestress.
Tip 4 - het schrijven van een scriptie is een uitdaging
Beschouw het schrijven van je scriptie als een uitdaging. Het is iets wat jou als persoon en de kwaliteiten die je hebt op de proef stelt: je doorzettingsvermogen, je vasthoudendheid, je creativiteit, je logisch redeneren. Het is ook één van de hordes die in het leven genomen moeten worden om je persoonlijkheid en identiteit op te bouwen. Tot hoever kun je gaan en ben je bereid te gaan om iets te bereiken? Wanneer je een doel probeert te behalen, kun je vaak niet om spanning en stress heen. Zeker als dat doel (zeer) belangrijk is en wanneer het niet makkelijk is om het te bereiken. Probeer er daarom de uitdaging van in te zien.
Tip 5 - hou problemen uit elkaar
Soms spelen er tijdens het schrijven van de scriptie andere problemen in je leven. Je hebt bijvoorbeeld zorgen omtrent werk, je hebt net een kind gekregen, of het is net uit met je relatie. Hoewel het menselijk is om je dan overspoeld te voelen door allerlei zaken en te denken ‘dit wordt me te veel’, dien je te proberen de problemen afzonderlijk van elkaar te beschouwen. Ieder probleem vergt een andere aanpak en oplossing. Zie daarom het schrijven van een scriptie als een op zichzelf staande horde die genomen moet worden.
Tip 6 - leg het even opzij
Soms is het verstandig om de boel even opzij te leggen. Wanneer je te lang met iets bezig bent, dreig je er volledig door in beslag te raken. Het lukt dan niet meer om helder na te denken en de zaken op een rijtje te zetten. Het gevolg daarvan kan zijn dat je nog verder verstrikt raakt in het schrijfproces, waardoor de studiestress en scriptiestress weer toenemen.
Knijp er daarom als het kan even tussenuit om je hoofd ‘leeg’ te maken. Ga iets anders doen, een wandeltocht maken bijvoorbeeld, of ga met je vrienden ‘socializen’. Blijf daar echter niet te lang in hangen, want ook het verschuiven van verplichtingen kan weer leiden tot extra scriptiestress. Probeer daarin dus de balans te vinden.
Tip 7 - bouw kennis op
Een bekend Latijns gezegde luidt: scientia potentia est. Dit betekent in het Nederlands ‘kennis is macht’. Dat geldt ook voor het schrijven van je scriptie. Wanneer je weet hoe je iets moet aanpakken, en als je voldoende kennis hebt opgedaan over een onderwerp of methode, dan heb je er een zekere macht en controle over. Hierdoor ervaar je vaak minder stress.
Op onze blog staan diverse artikelen die onder andere door de correctoren van Scriptium zijn geschreven. Neem ze eens goed door om je kennis uit te breiden.
Tip 8 - schakel de hulp van anderen in
Schroom niet om je door anderen te laten helpen tijdens het schrijven van je scriptie. Hoewel je zelf uiteindelijk de grootste arbeid zult moeten leveren, is het niet altijd louter een individuele bezigheid. Roep zoveel mogelijk hulp in tijdens en na het schrijven ervan als je denkt dat je het niet alleen af kunt. Probeer steun te krijgen van mensen die verstand hebben van wetenschappelijke teksten en waardevolle input kunnen leveren.
De wetenschap dat er andere, gekwalificeerde personen zijn die je tijdens het scriptieproces kunnen bijstaan, zal de scriptiestress deels verminderen. Je staat er dan niet alleen voor.
Hulp van professionals
Bij Scriptium helpen we jaarlijks duizenden studenten door hun scriptie te redigeren op taal, structuur en inhoud. Daarnaast bieden we scriptiebegeleiding voor degenen die nog bezig zijn met het schrijven ervan. Voor veel studenten leveren we een onmisbare dienst. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar.
Zijn er bepaalde middelen die je kan innemen om scriptiestress te verminderen?
Beste Zoë,
Kalmeringspillen worden weleens voorgeschreven, bijvoorbeeld benzodiazepinen. Er zijn ook natuurlijke middelen, zoals Ashwagandha en valeriaan, maar de vraag is of bepaalde kruiden de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, wat wel nodig is willen ze effect hebben. Succes met je zoektocht!