Studiekeuze afbeelding 1

Studiekeuze maken - Vind de studie die bij jou past

Je hebt in het laatste jaar van de middelbare school misschien wel wat anders aan je hoofd dan het vinden van de studie die bij jou past. De eindexamens komen eraan en daarna volgt die welverdiende lange zomer. Toch kan de studiekeuze nog best een karweitje zijn. Daar komt nog eens bij dat je je voor 1 mei en soms zelfs voor 15 januari al ingeschreven moet hebben. Anders zit je met lege handen. Maar hoe zoek je dan efficiënt naar een studie als er zoveel verschillende studies zijn? Hoe vergelijk je studies met elkaar en wanneer weet je of een studie bij jou past? Geen paniek, in dit artikel geven we antwoord op al deze vragen. Eerst leggen we uit welke studierichtingen er zijn. Verderop vind je 7 tips bij het vinden van de studie die bij jou past.

Welke studierichtingen zijn er?

We zouden het niet zo gek vinden als het aanbod aan opleidingen je laat duizelen. Nederland heeft een groot studieaanbod en een groot aantal hogescholen en universiteiten. Waar moet je dan beginnen met zoeken? Om het iets overzichtelijker te maken, zijn alle opleidingen onder te verdelen in studierichtingen. Aan de hand van de verschillende studierichtingen kun je uitmaken welke studierichting jouw interesse wekt. Vervolgens zoek je verder in deze specifieke richting. Zo vallen er een hoop studies af en kun je gerichter te werk gaan. Dat is wel zo efficiënt zoeken.

Hier vind je een overzicht van de studierichtingen:

Studiekeuze tabel 1
Studiekeuze tabel 2

7 tips voor het maken van je studiekeuze

Tip 1 – Stel jezelf vragen

Je bent op zoek naar de studie die bij jou past. Elke zoektocht begint met het stellen van vragen. Om te beginnen is het natuurlijk goed om jezelf af te vragen wat jou nu echt interesseert. Maar vergeet ook niet na te denken over wat je enthousiasmeert. Een studie moet niet alleen interessant, maar ook leuk zijn. Als je het moeilijk vindt om op deze vragen antwoord te geven, kun je de vragen omdraaien. Wat vind je bijvoorbeeld niet interessant en welke studies lijken je niet leuk om te volgen? Op die manier kun je al een hoop studies wegstrepen. Dat maakt de zoektocht naar die ene studie voor jou makkelijker.

Vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van je studiekeuze zijn bijvoorbeeld:

  • Waar ben ik in geïnteresseerd?

  • Wat zijn mijn kwaliteiten?

  • Waarom heb ik mijn profiel gekozen op de middelbare school?

  • Wat zijn mijn favoriete vakken? En wat zijn mijn minst favoriete vakken?

Tip 2 - Praat met anderen over je studiekeuze

Het is dus handig om jezelf vragen te stellen, want zo kom je tot bepaalde inzichten. Maar had je er al eens over nagedacht dat de mensen in je omgeving ook een hoop informatie over jou hebben? Door met anderen in gesprek te gaan over je studiekeuze kom je op nieuwe ideeën. Zo kun je aan vrienden of familie vragen welke kwaliteiten of interesses zij in jou herkennen. Natuurlijk kun je ook vragen of zij studies in gedachte hebben die bij jou passen. Zo kom je meer over jezelf te weten en kun je je zoektocht verder uitbakenen. Met anderen praten over studies is ook zinvol doordat je meer over andermans studie of beroep te weten komt. Dat kan je inspireren of juist doen inzien dat dat niet de richting is die jij graag op wilt.

Tip 3 – Onderzoek in welke stad de studie wordt aangeboden

Veel studies worden in meerdere steden en aan verschillende hogescholen of universiteiten aangeboden. Het is belangrijk dat je de studie volgt die bij jou past. Het kan het kiezen echter makkelijker maken door te onderzoeken waar je graag zou gaan studeren. Misschien heb je een voorkeur voor een bepaalde hogeschool of universiteit of wil je graag in een bepaalde stad studeren. Studies als psychologie en geneeskunde zijn in veel verschillende steden te volgen. Je kunt je keuze in dat geval baseren op de stad waar je graag woont of waar je je graag zou aansluiten bij een studentenvereniging. Gelukkig heb je als student recht op een studenten-OV. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in Leiden kunt wonen en lid kunt worden van een studentenvereniging, terwijl je studie in Den Haag is. Door over dit soort dingen na te denken kom je steeds dichter bij jouw studie.

Tip 4 - Bezoek meeloopdagen en open dagen

Als je een paar studies hebt gevonden die eventueel bij jou zouden passen, kan het praktische werk beginnen. Je kunt een kijkje nemen bij deze studies op meeloopdagen en open dagen. Bij meeloopdagen kun je een dag bij een studie naar keuze meelopen met een student die deze studie volgt. Je woont de colleges van die dag bij. Bovendien kun je de hele dag vragen stellen aan de student bij wie je meeloopt.

Naast meeloopdagen zijn er ook open dagen te bezoeken. Tijdens het bezoek aan een open dag zijn er vaak rondleidingen en gastcolleges. Deze colleges worden gegeven door docenten van de studie, maar ook door gastdocenten die bekend zijn in het vak. Tijdens deze colleges en rondleidingen heb je natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen. Je kunt een open dag goed combineren met een bezoekje aan de stad waar de onderwijsinstelling is gevestigd.

Tip 5 - Download de studiegids

Op de website van hogescholen en universiteiten vind je allerlei informatie over opleidingen. Stel, je denkt erover na om rechten te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Om een overzicht te krijgen van hoe deze opleiding eruit komt te zien, kun je naar de website van de Universiteit van Amsterdam. Je kijkt bij bacheloropleidingen en klikt de opleiding rechten aan. Hier vind je praktische informatie, over bijvoorbeeld studiepunten en het studieprogramma. Maar je kunt ook de studiegids downloaden. Dit is het geval bij alle studies op de websites van onderwijsinstellingen. In de studiegids vind je een beschrijving van de verschillende vakken uit het programma en soms ook al opdrachten die gemaakt moeten worden. Door een kijkje in de studiegids te nemen krijg je een beter beeld van hoe de studie eruit ziet.

Tip 6 - Doe de studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck, ook wel matching genoemd, is een soort toets die een indicatie geeft of een bepaalde studie goed bij je past. Dat gaat zo: je schrijft je uiterlijk 1 mei of 15 januari in voor een studie. 1 mei is voor geen-fixusopleidingen en 15 januari is voor numerus fixus opleidingen. Als je op tijd bent met inschrijven, kun je een studiekeuzecheck doen. Die wordt aangeboden door de onderwijsinstelling van je beoogde studie. Het resultaat uit de studiekeuzecheck is over het algemeen een indicatie. Zo kan er uit de check een negatief advies komen. Dat hoeft niet te betekenen dat de studie niet bij je past. Het kan gebeuren dat je je niet goed genoeg had voorbereid op de toets. Bij een negatief advies kun je nog steeds je inschrijving voortzetten. Onderwijsinstellingen kunnen aankomende studenten verplichten de studiekeuzecheck te doen. In dat geval ben je verplicht de studiekeuzecheck te maken om toegelaten te worden tot de opleiding. Het resultaat van de check is verder niet bindend.

Er worden online vaak ook studiekeuzechecks aangeboden. Deze zijn waarschijnlijk niet afgestemd op jouw beoogde studie. Toch kunnen online studiekeuzechecks weer nieuwe inzichten brengen, dus even online een studiekeuzecheck doen kan nooit kwaad. Online studiekeuzechecks zijn te vinden op Studiekeuze123, de website van NTI, Inholland en Fontys. Let op: online studiekeuzechecks zijn vaak gratis, maar niet altijd.

Tip 7 - Hak de knoop door

Met het enorme aanbod aan opleidingen in Nederland, kan de twijfel toeslaan. Sommige toekomstige studenten zitten met de handen in het haar. Want wat als je niet kunt kiezen tussen studies? Wat als te veel studies je leuk lijken? We snappen dat dat lastig is. Je kunt je gelukkig voor meerdere studies tegelijk inschrijven op Studielink. Dat betekent dat je na de inschrijfdeadline nog een paar maanden hebt om een definitieve keuze te maken. Toch moet je een keer de knoop doorhakken. Een geruststelling is dat de keuze die je maakt niet voor de rest van je leven hoeft te gelden. Het gebeurt wel eens dat studenten er na een paar maanden achter komen dat ze toch niet de juiste keuze hebben gemaakt. Dat is geen ideale situatie, maar het hoort een beetje bij studeren. Je kunt altijd nog van studie veranderen of in een andere studierichting doorstuderen.

Studiekeuze gemaakt? Inschrijven maar!

Ben je eruit welke studie bij jou past? Dan is de tijd daar om je in te schrijven. Vergis je niet: het inschrijfproces neemt wat tijd in beslag. Bovendien heb je te maken met inschrijfdeadlines en eventueel selectieprocedures. De ene studie heeft dan ook een eerdere inschrijfdeadline dan de andere. Het is goed om daar op te letten bij het uitzoeken van een studie. Je schrijft je in bij een opleiding via Studielink. Meer over het inschrijven als nieuwe student en andere informatie over je studenten-OV en studiefinanciering vind je hier.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?