- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Studeren in het buitenland
Studeren is geen goedkope bezigheid en het collegegeld wordt bijna ieder jaar verhoogd. Maar het is niet overal in Europa zo duur als in Nederland. Er zijn een aantal landen waar studeren zelfs helemaal gratis is. In dit artikel geven we een overzicht van Europese landen waar je goedkoop of gratis kunt studeren. Ook zetten we eventuele extra kosten op een rijtje en geven we nog meer belangrijke informatie over studeren in het buitenland.
Zo duur is studeren in Nederland
Ter vergelijking vatten we eerst even samen hoe de zaken op het gebied van studeren in Nederland ervoor staan. In het collegejaar 2023-2024 gaan studenten in Nederland 2314 euro aan collegegeld betalen. Dat is ruim 100 euro meer dan het voorgaande jaar en het jaar daarvoor. In Nederland wordt studeren dus steeds duurder. Vanaf het studiejaar 2023-2024 komt de basisbeurs terug, maar dit is alleen gunstig voor nieuwe studenten. Studenten die vijf jaar eerder zijn begonnen, maken geen aanspraak op de nieuwe basisbeurs. Zij ontvingen ook de oude basisbeurs niet en vissen dus dubbel achter het net. Bovendien hebben zij gemiddeld een flinke studieschuld overgehouden aan het leenstelsel.
Het collegegeld dat een student in Nederland betaalt is hoog vergeleken met omringende landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. Echter, niet alleen het collegegeld is een hoge kostenpost voor een student in Nederland. De huurprijzen en energiekosten zijn hoger dan ooit, en dan hebben we het nog niet eens over de hoge kosten van de dagelijkse boodschappen. Om iets positiefs te noemen: Nederland behoort tot de beste landen op het gebied van hoger onderwijs. Dat is zeker iets waard, maar toch is het niet verrassend dat er meer dan 20.000 Nederlandse studenten in het buitenland studeren.
Wie hoge studiekosten wil vermijden of voor wie goedkoper wil doorstuderen, biedt het buitenland een uitkomst. In de volgende landen is het hoger onderwijs een stuk goedkoper dan in Nederland, of zelfs gratis:
-
Denemarken
-
Zweden
-
Noorwegen
-
Duitsland
-
Luxemburg
-
Finland
-
IJsland
-
Frankrijk
-
Griekenland
-
Spanje
-
België
Scandinavië
Geen collegegeld, geen extra kosten
In Denemarken, Noorwegen en Zweden wordt het hoger onderwijs volledig gratis aangeboden. Hier is dus geen collegegeld. Naast de mogelijkheid om kosteloos te studeren, bieden deze landen meer voordelen voor de Nederlandse student. Je wordt als nieuwe student vaak geholpen met het zoeken naar een studentenwoning. Bij sommige universiteiten kunnen studenten zelfs gratis wonen op de campus. Bovendien kent Scandinavië veel Engelstalige studies. Ook niet onbelangrijk: Denemarken valt met de trein in een dag te bereiken. Helaas is het leven in Scandinavië wel prijzig. Daarnaast gelden heffingen op de prijzen van alcohol en ongezond eten en drinken. Ook alles dat niet duurzaam is, is hier duurder. Dat is gelukkig dan wel weer goed voor het milieu.
Duitsland
Geen collegegeld, wel extra kosten per semester
Niet veel Nederlanders weten dat het hoger onderwijs in Duitsland gratis is. Je hoeft er geen collegegeld te betalen, maar wel een bedrag per semester. Dat bedrag ligt meestal tussen de 200 en 400 euro. Duitsland heeft een groot aantal echte studentensteden, zoals Berlijn, München en Hamburg. Maar dit is niet het enige: als Nederlandse student kun je je studiefinanciering van DUO meenemen naar Duitsland. Dit kan onder de voorwaarde dat je 6 jaar aaneengesloten in Nederland woont en een opleiding gaat volgen van voldoende kwaliteit. Overigens krijg je in Duitsland geen studenten-OV, maar wel een OV-vergoeding. Die bedraagt rond de 100 euro per maand. Side note: in Duitsland heb je te maken met verschillen tussen deelstaten. Deelstaten bepalen de regels met betrekking tot collegegeld. In de meeste deelstaten is het hoger onderwijs gratis, maar de kans bestaat dat de deelstaat waar jouw universiteit onder valt géén gratis hoger onderwijs aanbiedt. Altijd eerst checken dus.
Luxemburg
Geen collegegeld, maar afbouwende extra kosten per semester
Als student betaal je in Luxemburg geen collegegeld. Het is dus niet zo vreemd dat Luxemburg relatief gezien het grootste aantal buitenlandse studenten heeft van Europa. Bijna 50% van de studenten aan Luxemburgse universiteiten komt uit het buitenland. Je hoeft geen collegegeld te betalen, maar je betaalt per semester wel een bedrag van 400 euro. Doorstuderen wordt in Luxemburg aangemoedigd. Waar je in het eerste jaar nog 400 euro betaalt, is dit bedrag in het tweede jaar gehalveerd naar 200 euro. Net als Duitsland is Luxemburg ideaal voor studenten die nog met enige regelmaat terug naar Nederland willen reizen. Niet alleen is de ligging gunstig voor Nederlandse studenten, maar ook de gesproken talen bieden uitkomst. Luxemburg kent namelijk drie officiële talen: Luxemburgs, Frans en Duits. Dit is handig voor wie naast het Engels nog een woordje Frans of Duits spreekt.
IJsland en Finland
Geen collegegeld, maar wel extra kosten
IJsland en Finland horen politiek gezien niet bij Scandinavië, maar eigenlijk is het in deze landen precies hetzelfde qua studiekosten. Je betaalt hier als student geen collegegeld, maar in IJsland betaal je wel administratiekosten van 430 euro. Ook in IJsland en Finland is het leven duur wanneer je het vergelijkt met de prijzen in Nederland. In deze landen (en meer landen in Europa) is sprake van een verschil tussen collegegeld voor voltijdsstudenten en deeltijdsstudenten. Gratis hoger onderwijs geldt in de meeste gevallen alleen voor voltijdsstudenten. Die regel bestaat in de veronderstelling dat deeltijdsstudenten genoeg kunnen werken om hun collegegeld te betalen. Helaas bestaat voor hen dus geen gratis hoger onderwijs.
Frankrijk
Over het algemeen geen collegegeld, maar wel extra kosten
Een deel van het hoger onderwijs in Frankrijk is gratis. Ook dat weten veel Nederlandse studenten niet, maar het heeft een reden. De hoogte van het collegegeld fluctueert in Frankrijk nogal. Veel openbare universiteiten bieden gratis hoger onderwijs aan, maar er zijn ook prominente bekende universiteiten die grote bedragen aan collegegeld vragen van hun studenten. Het geldt daarom dat je altijd goed moet opletten of het om openbaar- of particulier onderwijs gaat. Particulier onderwijs is nooit gratis. Buiten het inschrijfgeld van tussen de 200 en 400 euro is het onderwijs aan openbare universiteiten in Frankrijk volledig gratis. En zeg nou zelf: iedere ochtend naar college na het eten van een verse Franse croissant is zo slecht nog niet!
Griekenland
Geen collegegeld, geen extra kosten
Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een studie in het buitenland. Toch biedt Griekenland een aantal mooie voordelen voor de Nederlandse student. In Griekenland is het bij wet geregeld dat studeren geen geld mag kosten en dat geldt ook voor studenten uit de Europese Unie. Je betaalt in Griekenland dus geen collegegeld. Ook studieboeken en ander lesmateriaal zijn gratis ter beschikking gesteld voor buitenlandse studenten. Daarnaast is het leven in Griekenland veel goedkoper dan in Nederland. Restaurants, supermarkten en uitgaansgelegenheden zijn in Griekenland makkelijk te bezoeken met een studentenportemonnee. Ook zijn de huurprijzen laag vergeleken met die in Nederland. Voor studenten met een kleine portemonnee en een voorliefde voor zon is Griekenland ideaal.
Spanje
In sommige gevallen geen collegegeld
In het algemeen betaal je als student in Spanje wél collegegeld. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. De universiteiten van Madrid en Granada en een aantal universiteiten in Barcelona bieden gratis hoger onderwijs aan. Let op: dit zijn de uitzonderingen. De regio’s in Spanje hebben verschillende regelingen omtrent collegegeld. Universiteiten kennen onderling ook grote verschillen in de hoogte van het bedrag aan collegegeld dat ze van studenten verlangen. Toch is ook in de rest van Spanje het gemiddelde collegegeld een paar honderd euro per jaar goedkoper dan in Nederland. Bovendien is het er een stuk zonniger dan in ons koude kikkerlandje. Goed om te weten: in Spanje duurt een bacheloropleiding langer dan in Nederland. In Spanje duurt een bacheloropleiding 4 jaar, net zo lang als een hbo-opleiding in Nederland duurt.
België
Wel collegegeld, maar minder dan in Nederland
In België is het hoger onderwijs al enige tijd niet meer gratis, maar wel een stuk goedkoper dan in Nederland. Gemiddeld ben je in België de helft minder collegegeld kwijt voor een opleiding. Dit komt doordat het hoger onderwijs flink wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Het berekenen van collegegeld verloopt wel wat ingewikkelder dan in Nederland. In België werken ze namelijk met een systeem waarbij de hoogte van het collegegeld wordt bepaald door de hoeveelheid studiepunten die je aan het einde van het jaar hebt behaald. Aan het begin van het jaar ga je veelal uit van 60 studiepunten, hetgeen gelijk staat aan ongeveer 1000 euro. Haal je meer studiepunten? Dan betaal je aan het einde van het jaar extra collegegeld via een factuur. Haal je minder studiepunten? Dan krijg je aan het einde van het jaar geld terug op je rekening. Overigens noemen ze collegegeld in België geen collegegeld, maar studiegeld.
Hieronder is een handig overzicht van alle genoemde landen en de studiekosten die je hier betaalt:
Studeren in het buitenland? Dit moet je weten
Een geschikte woonruimte vinden in het buitenland
Nu je weet waar je moet zijn voor een goedkope studie, moet je op zoek naar een geschikte woonruimte in het buitenland. De makkelijkste weg die je daarbij kunt inslaan is via de onderwijsinstelling waaraan je gaat studeren. Veel universiteiten helpen buitenlandse studenten bij het vinden van geschikte woonruimtes. Er zijn ook veel universiteiten die zelf woonruimte aanbieden, zoals vaak het geval is in Scandinavische landen. Daar zijn in de meeste gevallen campussen verbonden aan de universiteit. Hier kost wonen vaak helemaal niets. Extra handig om te weten: in de meeste gevallen deel je een kamer op een campus en zo leer je direct mensen kennen. Ook de collegezaal is om de hoek. Voor woonruimte naast je studie in het buitenland moet je dus bij je onderwijsinstelling zijn. Het is verstandig om hierover op tijd contact op te nemen met je onderwijsinstelling, want het kan even duren voordat alles rond is.
De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat een onderwijsinstelling je niet verder kan helpen met het vinden van geschikte woonruimte. In dat geval kun je contact opnemen met een Office of Student Affairs. Alle universiteiten hebben een Office of Student Affairs dat buitenlandse studenten op weg helpt. Verder is het net zoals in Nederland handig om je eigen netwerk te raadplegen. Vaak hebben mensen om je heen al eens in het buitenland gestudeerd of kennen zij mensen die dat hebben gedaan. Die hebben meestal handige tips die je verder kunnen helpen.
Taaltoets
Als je als Nederlandse student in het buitenland gaat studeren, is de kans groot dat je de taal daar niet vloeiend spreekt. Sommige onderwijsinstellingen verlangen meer taalkundigheid dan alleen het spreken van Engels. In dit soort gevallen moet je een taaltoets doen die test of je de taal van het land op redelijk niveau kunt bijbenen. Dit is bijvoorbeeld zo bij de universiteiten van Madrid, Barcelona en andere Spaanse steden. Daar hoef je weliswaar geen Spaans op hoog niveau te spreken, maar je moet het wel op basisniveau kunnen verstaan.
Engeland is over het algemeen een stuk strenger. Om als buitenlandse student aan een Engelse universiteit te studeren, moet je vloeiend zijn in Engels. In de meeste gevallen heb je voor dit niveau een Cambridge certificaat nodig als bewijs van je kundigheid. Het is zeker aan te raden om op tijd te controleren of jouw gewenste studie een bepaald taalniveau vereist. Zo kun je van tevoren nog een taalcursus volgen, mocht dat nodig zijn.
Zorgverzekering
Hoewel een Nederlandse zorgverzekering geldig is in het buitenland, moet je toch nog het een en ander regelen bij je zorgverzekeraar. Die moet je namelijk op de hoogte stellen van je tijdelijke vertrek, zodat je niet het risico loopt niets vergoed te krijgen. Bij sommige verzekeraars is dit verplicht, maar verstandig is het in ieder geval. Daarnaast kun je een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Deze Europese zorgverzekeringskaart is gratis en kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Met deze kaart verklein je de kans dat je vooraf medische zorg moet betalen in het buitenland. Deze kaart geldt in alle landen van de Europese Unie en in IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Dit moet je ook regelen bij studeren in het buitenland
De meeste universiteiten willen weten of je Nederlandse diploma erkend is. Deze erkenning regel je door je diploma te laten legaliseren. Dat regel je bij DUO, onder het kopje ‘Nederlands diploma in het buitenland’ en ‘Legalisatie diploma’. Het kan enkele weken duren voordat dit proces voltooid is. Daarnaast moet elke reiziger natuurlijk beschikken over geldige reisdocumenten. Het aanvragen van een ID-kaart kan een week duren en het aanvragen van een paspoort zelfs een maand. Daarom geldt wederom dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het legaliseren van je diploma en het regelen van geldige reisdocumenten. And last, but certainly not least: studeren in het buitenland is een unieke en geweldige ervaring. Het vereist misschien wat voorbereiding, maar het is het zeker waard.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Of ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met economie, of hulp nodig hebt bij Engels, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, dan komen we snel bij je terug!