Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland kan erg spannend zijn. Je dompelt jezelf onder in een compleet nieuwe omgeving. Daarbij is op kamers gaan in een vreemd land toch anders dan in Nederland. Om het allemaal een stuk minder spannend te maken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die misschien minder leuk zijn. Er wordt niet voor niets aangeraden om je ruim van tevoren klaar te stomen voor deze ervaring.

Het is natuurlijk logisch dat je niet alles vooruit wilt plannen. Er is namelijk niets leukers dan om het simpelweg op je af te laten komen. Toch zijn er een aantal dingen die echt enige voorbereiding vergen. Daarom delen we 5 essentiële tips die je kunt gebruiken als je gaat studeren in het buitenland.

Tip 1 - Probeer je alvast te verdiepen in de taal

Ondanks dat je studie hoogstwaarschijnlijk in het Engels wordt aangeboden, kan het geen kwaad om alvast de taal van het land te leren. Het is immers belangrijk om te realiseren dat je je in een land bevindt waar mogelijk niet iedereen Engels spreekt. Als je alvast een beetje oefent met de taal, zul je die in het land zelf ook beter oppakken.

Daarbij hoef je echt niet iedere dag in de boeken te duiken om de taal te leren. Wist je bijvoorbeeld dat je een taal kunt leren via Netflix? Met de chrome extensie Language learning with Netflix kun je je favoriete series bekijken met dubbele ondertiteling: één in je eigen taal en één in de taal die je wilt leren. Zo wen je ook sneller aan de klanken. Ook is het goed om te beginnen met de basis van de taal. Probeer eerst vlot te spreken en bestudeer pas later hoe je de grammatica toepast. Leren gaat op deze manier een stuk sneller. Als je denkt dat het nodig is, is het ook mogelijk om bij Scriptium bijles te nemen. 

Tip 2 - Beperk de hoeveelheid spullen die je meeneemt

Zodra je gaat verhuizen, is het logisch dat je veel spullen wilt meenemen. Je bent immers gehecht aan alle spullen om je heen. Toch zul je van een groot gedeelte (tijdelijk) afscheid moeten nemen. Hoe graag je het ook wilt, niet alles kan mee.

Daarbij heb je echt niet alles nodig. Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave om je koffers in te pakken voor een paar maanden. Maar je moet je realiseren dat je daar ook genoeg winkels hebt. Heb je dus écht iets nodig, maar past het niet in je koffers? Dan is de kans groot dat je het daar ook kunt kopen. Zowel kleding als interieur voor je kamer zijn niet de belangrijkste spullen.

Tip 3 - Regel geldzaken en bespaar genoeg

Studeren in het buitenland is een leuke ervaring, maar kost helaas ook veel geld. Bij al het regelen komen immers kosten kijken. Daarbij is de kans groot dat je meer geld uitgeeft aan activiteiten naast je studie. En dat is niet zo gek, want je wilt natuurlijk de stad verkennen. Juist daarom is het belangrijk om van tevoren genoeg geld te sparen.

Hoeveel geld je moet sparen, hangt af van een aantal factoren. Zo moet je rekening houden met hoe duur het land is, maar ook met hoelang je er gaat verblijven. Het is in ieder geval aan te raden om iedere maand een vast bedrag te sparen. Want ook al wordt er vaak een beurs aangeboden, eigen geld achter de hand is altijd fijn. Het is namelijk niet altijd zeker dat je een bijbaan krijgt in het buitenland.

Volg je een studie in het buitenland, dan zul je ook daar collegegeld moeten betalen. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van het land waar je studeert, de opleiding en de onderwijsinstelling. In sommige landen hoef je geen collegegeld te betalen, bijvoorbeeld in Zweden.

Mocht je de financiering niet rond kunnen krijgen, dan kun je een beroep doen op een particulier fonds voor financiële ondersteuning. Elk fonds heeft eigen voorwaarden en doelstellingen. Op deze website kun je bekijken of er een beurs is voor jouw studie in het buitenland. 

Tip 4 - Regel ruim op tijd de benodigde documentatie

Het minder leuke aan je reis voorbereiden, is het regelen van papieren. Toch moet je eraan geloven als je ervoor kiest om in het buitenland te studeren. Het is dus handig om op tijd uit te zoeken of je een visum of verzekeringen nodig hebt. Soms is het namelijk zo dat je verplicht bent om bepaalde verzekeringen af te sluiten.

Zoek dit dus ruim van tevoren uit. Het is namelijk al spannend genoeg om op jezelf te gaan wonen in het buitenland. Laat staan wanneer je ook nog eens de documentatie niet op orde hebt. Je kunt altijd vragen of iemand uit je omgeving je eventueel hiermee wil helpen.

Tip 5 - Regel ruim van tevoren huisvesting

Een van de belangrijkste dingen om te regelen is de huisvesting. Je wilt namelijk wel onderdak hebben tijdens je studie in het buitenland. Dit wordt immers niet voor studenten geregeld. Het is daarom aan te raden om hier op tijd achteraan te gaan.

Een goede manier om huisvesting te vinden is door jezelf goed te laten informeren. Zo kun je contact leggen met je gastuniversiteit over hun aanbod. Daarnaast bestaan er genoeg websites die tijdelijk appartementen en studentenkamers verhuren. Ook heb je, net als in Nederland, genoeg Facebookgroepen voor het vinden van een kamer. Kortom, als je op tijd begint met zoeken, vind je binnen no time een woning.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Frans, worstelt met biologie, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, wij staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?