- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
De woningmarkt
Ben je op zoek naar een woning? Dan hebben we slecht nieuws voor je: je bent namelijk niet de enige. Eind 2021 waren er zo’n 26 duizend studenten in Nederland op zoek naar een woning, maar helaas zonder resultaat. Dit heeft allemaal te maken met de woningnood. Er is namelijk over het algemeen een tekort aan woningen. Hierdoor is het tegenwoordig een stuk lastiger (voor studenten) om een geschikte studentenwoning te vinden. Met name in populaire studentensteden is het haast onmogelijk om een stulpje te vinden. Het is dus niet zo gek als je de hoop dreigt op te geven. Toch is er veel meer mogelijk dan je wellicht zult denken. Wil jij weten welke stappen je kunt ondernemen om een geschikte woning te vinden? Lees dan snel verder.
Schrijf je tijdig in bij een woonstichting
Ben je nog niet ingeschreven bij een woonstichting? Doe dit dan zo snel mogelijk. Over het algemeen zijn de wachttijden erg lang, dus het is handig dat je het inschrijven niet uitstelt. De kans is namelijk groot dat je alsnog een aantal jaar moet wachten als je je nu inschrijft. Dit klinkt misschien pessimistisch, maar helaas is dit toch echt de realiteit. Toch gebeurt het ook vaak genoeg dat mensen sneller aan een woning komen dan verwacht. Ook mensen die nog niet zo lang ingeschreven staan, kunnen dus kans maken op een woning.
Soms bieden sites, zoals woningnet.nl en studentenwoningweb.nl, namelijk lotingen aan. Bij een loting worden woningen niet verdeeld op basis van opgebouwde wachttijd en/of voorrang. Zo worden lotingwoningen automatisch random verdeeld en dus niet verkregen via opgebouwde wachttijd en/of voorrang. Dit zorgt ervoor dat je evenveel kans maakt als iemand die al jaren ingeschreven staat. Het is dus nooit te laat om je in te schrijven, ook al voelt het misschien wel zo.
Zoek op Facebook
Een andere manier om snel een woning te vinden is door Facebookgroepen af te gaan. Er bestaan talloze groepen op Facebook waarin je kunt zoeken naar een woning. Je hoeft slechts ‘Amsterdam’ in te typen als je daar gaat studeren, en je vindt meer dan genoeg Facebookgroepen. Over het algemeen worden er in dit soort groepen dagelijks oproepen geplaatst van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. Vind je het lastig om tussen al die berichten een woning te vinden? Dan kun je er altijd voor kiezen om zelf een oproep te plaatsen.
Maar hoe pak je zo’n bericht aan? Als je van plan bent om zelf een oproep te plaatsen, denk dan van tevoren goed na wat je over jezelf wilt vertellen. Schakel desnoods iemand in die goed kan schrijven. Je maakt namelijk al veel meer kans als je een duidelijk, creatief bericht plaatst. Zo val je op en zul je binnen no time chats krijgen van leuke mensen. Let op: er zitten zo nu en dan wel mensen in deze Facebookgroepen die je willen oplichten. Vertrouw dus niet iedereen die je een berichtje stuurt en doe voldoende research. Tot slot: maak niet zomaar een groot bedrag over naar een partij. Al helemaal niet als er geen organisatie aan te pas komt. Oplichters laten je namelijk vaak een bedrag overmaken en blokkeren je daarna op alles. Dit is natuurlijk zonde van je geld. Wees dus op je hoede tijdens de zoektocht naar een nieuw stulpje.
Netwerken is key
Eigenlijk is netwerken de makkelijkste manier om aan een kamer te komen. Laat dus iedereen weten dat je op zoek bent naar een woning. Familie, kennissen, vrienden, studiegenoten: iedereen mag het weten. Hoe meer mensen weten dat jij op zoek bent, hoe groter de kans dat je aan een woning kunt komen. Als zij iets horen over een beschikbare woning of kamer, zullen zij direct aan jou denken en het aan je doorgeven. Daarbij moet je bedenken dat iedereen in jouw omgeving ook een eigen netwerk heeft. Wie weet kent jouw buurman wel iemand die voor een mooie prijs woningen verhuurt. Laat er dus geen gras over groeien dat je op zoek bent naar een woning.
Word lid van een studentenvereniging
Niet iedereen is te spreken over studentenverenigingen. Toch is lid worden van een studentenverenigingen erg nuttig als je op zoek bent naar een kamer. Je maakt namelijk niet alleen in een rap tempo vrienden, de kans op een kamer wordt ook aanzienlijk groter. Dit heeft te maken met het feit dat veel studentenverenigingen zelf studentenhuizen hebben waar je mogelijk in terecht kan. Het kan dan allemaal erg snel gaan. Daarnaast zul je niet de enige zijn die op zoek is naar een kamer. Dus het kan ook een idee zijn om met een van je nieuwe vrienden op zoek te gaan naar een woning. Met twee inzetbare netwerken kom je misschien een heel eind verder.
Ga anti-kraak wonen
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een anti-kraak woning. In een groot aantal studentensteden staan oude gebouwen leeg. Het is dus mogelijk dat deze gebouwen gekraakt kunnen worden. Hier spelen anti-kraakverenigingen op in door dit soort gebouwen aan te bieden tegen lage prijzen. Toch zijn er ook nadelen aan anti-kraak woningen verbonden. Aangezien je niet officieel een woning huurt, heb je geen huurrechten. Dit heeft als gevolg dat je zonder reden en op korte termijn uit huis kan worden gezet. Je moet het gebouw dan weer terugbrengen in de oude staat en hebt geen recht op een vervangende woonruimte.
Anti-kraakwoningen zijn dus slechts aan te raden aan studenten die het niet erg vinden om het risico te lopen uit huis te worden gezet. Aangezien veel studenten dit geen probleem vinden, zijn anti-kraak woningen erg gewild. Men is vaak namelijk al blij om een dak boven het hoofd te hebben tijdens de woningcrisis. Dit maakt wel dat anti-kraak erg moeilijk te vinden is. Het is het proberen waard, maar ga er niet vanuit dat het een makkelijke zoektocht zal worden. Je moet enigszins doorzettingsvermogen hebben om uiteindelijk een mooie woning te kunnen vinden.
Een makelaar of bemiddelingsbureau
Ben je er echt helemaal klaar mee om bij je ouders of verzorgers te wonen? Of woon je op jezelf, maar wil je zo snel mogelijk iets anders vinden? Dan kun je er ook voor kiezen om een makelaar of bemiddelingsbureau in te schakelen. Je hoeft dan niet zelf te zoeken naar een woning, en ook hospiteren is niet nodig. Een makelaar of bemiddelingsbureau zoekt namelijk voor jou een kamer of woning. Het voordeel van deze partijen is dat ze vaak in relatief korte tijd een woning voor je kunnen vinden. Het nadeel is echter dat het inzetten van een makelaar of bemiddelingsbureau vaak hoge kosten met zich mee brengt. Je moet er dus wel een flink geldbedrag voor over hebben. Wil je graag samenwonen met een vriend of vriendin? Dan zou je deze kosten kunnen splitsen. Dat kan al enorm veel geld schelen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij klassieke talen nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!