- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Een studentenrekening openen
Als je student bent, is het belangrijk om ook het financiële plaatje goed op orde te hebben. Studeren kost nu eenmaal geld. Zorg dus dat je daar goed mee omgaat. Een stap in de goede richting is het openen van een studentenrekening. Maar wat is een studentenrekening precies? Hoe vraag je die aan en wat zijn de voordelen ten opzichte van een gewone betaalrekening? In deze blog vertellen we je alles over de studentenrekening.
Wat is een studentenrekening?
Eigenlijk geeft de naam het al prijs. Het is een rekening die je kunt openen wanneer je student bent. Een studentenrekening is speciaal bedoeld voor studenten die een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen en daarbij studiefinanciering ontvangen. Dit zijn dan ook direct de voorwaarden voor het openen van een studenten-betaalrekening. Een studentenrekening biedt voor studenten een aantal voordelen. Ze zouden deze voordelen niet hebben wanneer ze een gewone (jongeren) betaalrekening hebben bij de bank. Wat deze voordelen zijn leggen we hieronder uit.
Wat zijn de voordelen van een studentenrekening?
Een studentenrekening biedt een aantal voordelen ten opzichte van een gewone betaalrekening bij de bank. Deze voordelen zijn voornamelijk op financieel gebied, wat voor studenten natuurlijk een belangrijke factor is. Hieronder benoemen we een aantal van deze voordelen.
1. Gratis studentenrekening
Het eerste voordeel is dat het openen van een studentenrekening in de meeste gevallen gratis is. Sommige banken hebben hierbij wel de eis dat je de studiefinanciering of lening op deze rekening laat storten. Als je een gewone betaalrekening wilt openen bij de bank, zul je hier altijd voor moeten betalen. Dit kan eenmalig of maandelijks zijn. Bij een studentenrekening ontvang je ook nog eens een gratis betaalpas. Bij een gewone rekening betaal je hier vaak voor.
2. Je mag rood staan
Een ander voordeel van een studentenrekening is dat een aantal voorwaarden soepeler zijn dan die van een gewone betaalrekening. Zo mag je bij een studentenrekening rood staan. Dit is bij een gewone rekening vaak niet mogelijk. Rood mogen staan is natuurlijk een handig voordeel wanneer je student bent. Zit je een maandje krap bij kas, dan is het toch nog mogelijk om je boodschappen te doen of iets nieuws te kopen.
3. Eenvoudig een creditcard aanvragen
Bij een studentenrekening is het ook eenvoudig om een creditcard aan te vragen. Voor een bepaald bedrag per jaar kun je deze vaak aanvragen. Een creditcard kan erg handig zijn als je tijdens de studie gaat reizen of gaat stagelopen in het buitenland. Bij een gewone jongerenrekening, die je nu waarschijnlijk hebt, is het vaak niet mogelijk om een creditcard aan te vragen.
4. Handige extraatjes
Een laatste voordeel van een studentenrekening is dat de bank extraatjes biedt. Een bank wil graag studenten als klant hebben. Een student heeft namelijk een goed vooruitzicht. Een goede baan in de toekomst, met in de hoop een goed gevulde bankrekening. Deze goedgevulde bankrekeningen ziet de bank natuurlijk graag. Welke extraatjes de bank te bieden heeft om jou te overtuigen van het openen van een studentenrekening, verschilt per bank. Zo geeft de ene bank een leuk welkomstcadeau bij het openen van een studentenrekening. Andere banken zorgen dat jij een leuke korting krijgt op bepaalde producten die van pas komen tijdens je studie. Check voordat je een studentenrekening gaat openen goed wat de bank te bieden heeft.
Wat is het verschil tussen een studentenrekening en een betaalrekening?
Een studentenrekening is in principe een betaalrekening, maar dan speciaal voor studenten. Zoals eerder gezegd is een studentenrekening gratis, terwijl je voor een reguliere betaalrekening al gauw 30 euro per jaar betaalt. Echter, na een aantal jaar wordt je studentenrekening (vaak automatisch) overgezet naar een reguliere betaalrekening. Ook zit er vaak geen rente op een studentenrekening, terwijl dat bij een reguliere betaalrekening vaak wel het geval is. In tegenstelling tot andere banken, bieden ASN Bank en SNS Bank 0.01% rente per jaar bij hun studentenrekeningen.
Hoe lang mag je een studentenrekening hebben?
De looptijd van een studentenrekening verschilt per bank. Bij ABN Amro is het zo dat als je niet meer studeert of ouder bent dan 30 jaar, je niet meer in aanmerking komt voor een studentenrekening. De looptijd van een studentenrekening is hier maximaal 7 jaar. Na deze 7 jaar wordt een studentenrekening omgezet naar een reguliere betaalrekening. Maar bij Rabobank wordt je studentenrekening al op je 25e overgezet naar een reguliere betaalrekening, ongeacht of je nog student bent of niet. Let dus goed op wat de voorwaarden zijn per bank voordat je een studentenrekening opent. Zie hieronder een handige vergelijking van banken die een studentenrekening aanbieden, met de maximale looptijd.
Wat heb je nodig om een studentenrekening te openen?
Het openen van een studentenrekening is vaak vrij eenvoudig. Dit kan bij de meeste banken namelijk online, met een smartphone. In een paar stappen is het al geregeld. Uiteraard kun je ook gewoon ouderwets even bellen of langsgaan bij een fysieke locatie van de bank. Heb je bij de desbetreffende bank al een lopende rekening? Dan kan de bank deze eenvoudig voor je overzetten op een studentenrekening.
De belangrijkste voorwaarde van een studentenrekening noemden we al even aan het begin. Je kunt deze rekening openen als je meerderjarig bent en een voltijd opleiding volgt aan het mbo, hbo of de universiteit. Soms vereist een bank dat maandelijks je studiefinanciering op de rekening wordt gestort. Ook verschilt het per bank hoe vaak je gratis geld mag opnemen bij een pinautomaat. Check voordat je een studenten-betaalrekening afsluit altijd goed wat de voorwaarden van de bank zijn. Vergelijk ook de verschillende banken met elkaar. Zo neem je uiteindelijk een zo goed mogelijke beslissing. Het gaat immers over je zuurverdiende centjes. Die wil je zo veilig mogelijk bewaren.