- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Spijt van je studie
Ben je vol enthousiasme begonnen aan je nieuwe opleiding, maar is het toch niet helemaal wat je ervan had verwacht? Misschien heb je nog geen voldoende weten te halen of gaat het met je cijferlijst goed maar zit je toch doodongelukkig in de collegebanken en boeken. Dan is het tijd om te kijken wat je opties zijn en wellicht zelfs te stoppen met je studie.
Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk en Mark Zuckerberg werden miljardair nadat ze hun studie stopzetten. Aan de andere kant zijn er ook een hoop uitvallers die niet steenrijk zijn geworden. Bovendien verdienen hoger opgeleiden gemiddeld nog altijd meer.
Elon musk lijkt niet zo’n hoge pet van studeren op te hebben. De Tesla miljardair denkt dat mensen geen college nodig hebben om zaken te leren. ‘’Is shakespeare ooit naar college gegaan?’’ vroeg hij eens. ‘’Waarschijnlijk niet.’’ Volgens hem is college onnodig, omdat je alles wat je wilt weten tegenwoordig gratis kunt leren.
Een op de drie studenten stopt tijdens het eerste jaar met zijn of haar studie. Het is helemaal niet gek en je bent dus zeker niet de enige. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de gevolgen van het stoppen met je studie. Het is belangrijk dat je weet wat het betekent voor de rest van het jaar en wat je allemaal moet regelen. En het allerbelangrijkste: hoe je zorgt dat je volgend jaar wel de juiste studiekeuze maakt?
Maak een weloverwogen keuze
Er is niets mis met stoppen met je studie, maar het hoeft niet de enige en eerste oplossing te zijn. Elke studie bestaat uit verschillende vakken, perioden en projecten. Als je zo’n periode even tegen vindt vallen, betekent dat niet direct dat de studie niet bij je past en dat het niet meer te redden valt. Geef de studie dus een kans. Probeer even door te bijten voordat je besluit om definitief te stoppen.
Twijfel je nog? Denk dan eens over de volgende dingen na:
-
Ga goed na of je zeker weet dat het echt niet leuker gaat worden.
-
Weet je welk beroep je wilt uitoefenen en sluit de studie daar op aan?
-
Welke rol speelt het niveau van de studie? Is het te moeilijk of juist te makkelijk?
-
Heb je een alternatief, waardoor je weet dat dit de studie niet is en er een andere studie is die wel bij jou past?
Zoek contact met een studieadviseur
Naast het feit dat het altijd fijn is om even met een ander je besluit door te spreken, kan een studieadviseur je inlichten over alle opties. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het volgen van vakken van de nieuwe studie. Dan moet je natuurlijk wel weten welke studie je graag zou willen doen. Op deze manier hou je in een deel van de bachelor tijd over. Daardoor heb je ruimte om een tijdje naar het buitenland te gaan, een extra stage te doen of bij een commissie te gaan.
Zit je op de hogeschool? Dan is het een optie om de studie te blijven volgen, om zo na het eerste jaar de propedeuse te halen. Daarmee kun je vervolgens doorstromen naar de universiteit. De universiteit biedt weer een hoop andere studies. Dus mocht deze manier van leren bij je passen, en er is een universitaire studie die je ontzettend leuk lijkt, dan is dit ook een goede optie.
Wat zijn de mogelijkheden nadat je met je studie stopt?
Het is niet altijd een verkeerde beslissing om te stoppen met je studie. Voor sommige studenten is het belangrijk dat je dingen in de praktijk leert, en dat is niet altijd het geval bij veel opleidingen. Behalve leren in de praktijk biedt stoppen met de studie ook andere mogelijkheden:
-
Op reis gaan: je kunt op reis gaan naar een ander werelddeel en naar andere Europese landen. Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland te blijven. Ook in ons land zijn veel bezienswaardigheden, natuurgebieden en steden die een bezoek waard zijn.
-
Cursussen volgen: je kunt meer praktijkgerichte cursussen volgen. Denk aan taalcursussen, workshops of seminars.
-
Een eigen bedrijf beginnen: je kunt ervoor kiezen om te starten met een eigen bedrijf. Veel studenten die stoppen met hun studie doen dit om zich volledig te kunnen inzetten voor hun onderneming. Daarbij doen ze een hoop kennis in de praktijk op. Er komt echter een hoop verantwoordelijkheid bij kijken en je zult er veel tijd in moeten stoppen.
-
Vrijwilligerswerk doen: je kunt ook werkervaring opdoen door je als vrijwilliger in te zetten voor een organisatie. Ook dan leer je verschillende vaardigheden, en je komt doorgaans met diverse mensen in contact.
Wat moet ik allemaal regelen als ik ga stoppen met de studie?
Dit ligt nogal voor de hand, maar: schrijf je allereerst uit bij de hogeschool of universiteit. Je kunt je uitschrijven via studielink.
Ten tweede moet je je studenten OV stopzetten. Zorg dat je dit op tijd doet. Vanaf het moment dat je geen recht meer hebt op je studenten OV omdat je niet langer studeert, kan het een duur grapje worden. Dat is als arme (ex-) student zeker zonde. Ga dus naar de ophaalautomaat op het station, en dan is het zo geregeld.
Naast je studenten OV moet je ook de algehele studiefinanciering stopzetten. Na het uitschrijven bij de opleiding kun je via DUO de uitschrijfdatum doorvoeren en wordt je studiefinanciering stopgezet. Controleer of je collegegeld kunt terugkrijgen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het betaalde collegegeld terug te krijgen. Informeer daarom altijd even bij je onderwijsinstelling of je hier recht op hebt. Het kan gaan om flinke bedragen die je niet wil mislopen.
De 1-februariregel
Wil je al tijdens het eerste jaar stoppen met de opleiding? Zorg dan dat je dit doet vóór 1 februari van het jaar. Zeker als je niet aan een nieuwe opleiding wilt beginnen, is dit erg voordelig. Als je vóór 1 februari namelijk de studiefinanciering hebt stopgezet, hoef je de ontvangen beurs en je studenten OV niet terug te betalen.
Dit geldt alleen als je tijdens dat jaar ook voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Je kunt slechts één keer gebruik maken van deze regeling voor het mbo en één keer voor hbo en wo. Begin je na februari weer met een nieuwe opleiding? Dan tellen deze maanden mee als gebruikte studiefinancieringsmaanden.
Ik ben definitief gestopt met de studie, wat nu?
Je wordt niet langer meer verwacht in de collegebanken en projectgroepen en hebt opeens zeeën van tijd. Je bent in een soort tussenjaar belandt. Maar hoe ga je dat nu indelen? De belangrijkste tip is om deze tijd goed te benutten. Doe werkervaring op of ga in deze periode naar het buitenland, nu het nog kan.
Je kunt een vreemde taal gaan leren of vrijwilligerswerk doen. Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling en het staat ook nog eens goed op je cv. Of je nou met een kokosnoot in de hand op het strand ligt in een tussenuur tijdens je taalreis, of dat je druk bezig bent met scholen bouwen in een ontwikkelingsland, vergeet je niet op tijd te oriënteren op de nieuwe studiekeuze.
Eerst studiehulp van Scriptium?
Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Er staat een fout in het artikel mbt de 1 februari regeling. Deze regeling is van DUO en gaat over de omzetting van de aanvullende beurs en ov. Dat wordt dan een gift.
Het heeft dus niets te maken met je collegegeld. Daarvan krijg je altijd het te veel betaalde terug als je je eerder uitschrijft (behalve na 1 juni). Ook als je in een hoger jaar zit.
Beste Remco, bedankt voor je reactie en bedankt dat je ons gewezen hebt op deze fout. Het klopt inderdaad dat collegegeld gewoon vergoed wordt (het overschot) als je je eerder uitschrijft. We zullen het artikel aanpassen zodat het er voor iedereen correct en duidelijk staat.