stellingen voor een debat in de klas - afbeelding 1

Stellingen voor een debat in de klas

Niets is zo heerlijk als een stevig debat in de klas over een interessante stelling. Je bepaalt je standpunt, zoekt goede argumenten en tegenargumenten, bouwt een betoog op, en dicht de gaten in de verdediging van je standpunt. Je hebt helemaal zin om eraan te beginnen, maar -helaas- je hebt geen inspiratie voor de onderwerpen waarover je kunt debatteren in de klas. Hoe kies je de juiste stellingen voor een boeiend debat in de klas?

Waar moet je op letten?

Je hebt eindeloze mogelijkheden om te debatteren. Overal vind je immers inspiratie voor goede stellingen. De moeilijkheidsgraad varieert ook. Hoe meer emoties er bij de bespreking van een bepaalde stelling aan te pas komen, hoe moeilijker soms om er kalm en respectvol over te debatteren. Een debat over zulke stellingen vraagt vaak al enige ervaring van alle betrokken partijen in het debat. Als oefening is het daarom vaak toch wat te hoog gegrepen. Toch is er heel wat dat je kunt doen om een juiste stelling te kiezen.

Stellingen over maatschappelijke kwesties

In democratische landen is het debat een manier om tegenstellingen in maatschappelijke standpunten bespreekbaar te maken, zodat een gezamenlijk standpunt mogelijk wordt. De voor- en tegenstanders van een standpunt wisselen van gedachten en zoeken naar een manier om de bezwaren van beide -of álle- partijen weg te nemen.

Dat dat niet altijd zo vanzelfsprekend is, illustreren de felle debatten over bepaalde maatschappelijke, levensbeschouwelijke of ethische thema’s. Denk bijvoorbeeld aan wapengebruik in scholen in de Verenigde Staten, abortus, de klimaatopwarming bij het vak aardrijkskunde of rechten voor minderheden. Een debat daarover leidt niet altijd tot een oplossing. Soms zijn meerdere debatten, of discussies over meerdere jaren nodig, zonder garantie op een blijvende oplossing. Toch is het zeker zinvol om over deze thema’s te debatteren met je klasgenoten.

In zulke complexe debatten is de hulp van een docent heel belangrijk. Hij treedt op als moderator om het debat in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen zijn zegje kan doen. Als de emoties hoog oplopen, kan het nodig zijn dat die docent even ingrijpt en een time-out instelt. Zo verloopt het debat rustig en respectvol. Emoties kunnen er immers voor zorgen dat mensen hun geduld verliezen en hun standpunt op een verkeerde manier uiten. Het is dan aan de moderator om in te grijpen.

Stellingen over alledaagse zaken

Niet alle debatten zijn moeilijk om te voeren. Een discussie over wel of geen melk bij je ontbijtgranen, zal waarschijnlijk niet al te veel tijd in beslag nemen. De argumenten die je daarbij inroept, zullen eerder eenvoudig zijn. Je houdt immers van ofwel het krokante gevoel bij elke beet, of juist de smeuïge smaak van met melk doordrongen ‘sponsjes’. En de discussie is waarschijnlijk in korte tijd afgerond, mét consensus om iedereen de eigen mening te gunnen. Tenzij er nog maar net genoeg melk is voor één persoon en er twee zijn die melk willen.

Bij dit soort debatten heb je geen moderator nodig. Wie zou zijn geduld kunnen verliezen of zijn standpunt willen opdringen bij een debat over het nut van gekleurde sokken in een uniformschool? Niemand waarschijnlijk. Toch is het interessant om ook bij deze thema’s verschillende standpunten te verkennen. Zo leer je elkaar als klasgenoten beter kennen. Je leert veel over wat jullie belangrijk vinden en kunt daar ook in andere omstandigheden beter rekening mee houden. Je oefent het debatteren in veilige omstandigheden, waardoor je misschien ook meer risico’s durft te nemen. Heel wat voordelen dus, aan zo’n ‘veilig’ debat.

Stellingen er tussenin

De stellingen die de meeste oefenkansen bieden, op een haalbare manier, zijn waarschijnlijk de stellingen die ertussenin liggen. Stellingen die geen ingewikkelde, maatschappelijke thema’s aansnijden, maar ook niet de thema’s die weinig of geen uitdaging of intellectuele prikkeling bieden. Tussen die twee uitersten liggen heel wat thema’s die elementen van beide combineren en daardoor uitdagend en haalbaar zijn.

Stellingen over het leven op school

Op school zijn er heel wat zaken om eens grondig te bespreken in een debat.

  • Het beleid van de school rond sancties geven

  • Warme soep tijdens de middagpauze

  • Frisdrank op school, of toch maar water

  • Het goede doel dat je dit jaar steunt

  • Met het vliegtuig op eindejaarsreis naar Italië

  • Wat zijn de beste studietips?

Stellingen over het leven van alledag

Ook in het dagelijkse leven vind je heel wat zaken die interessant zijn om eens wat beter te bekijken.

  • Wat doe je als iets stuk is: repareren of vervangen?

  • Kleren kopen: duurzaam of vooral goedkoop?

  • Online bestellen of lokaal aankopen?

  • Altijd vlees of vleesvervangers?

  • Gamen of huiswerk maken?

Stellingen over jouw leefstijdsgroep

In jouw leeftijdsgroep circuleren er soms ook verschillende meningen over een bepaald thema. Zelfs binnen je eigen vriendengroep kun je flink van mening verschillen. Over welke stellingen kan dat gaan?

  • Racisme in het openbaar vervoer

  • Geweld op straat

  • Smartphone gebruiken tijdens het eten

  • Huisdier of niet?

  • Staatsexamen of de gewone weg?

Blijvende inspiratie

De stellingen die we hier aanbieden voor een debat in de klas, zijn uiteraard maar losse ideeën. Het gaat erom dat je goed observeert wat er onder mensen leeft. Wat houdt hen bezig en waarover verschillen ze (fel) van mening? Als je die onderwerpen weet te ‘vangen’, dan kun je eindeloos inspiratie opdoen.

Als je beter wordt in debatteren over veilige en eenvoudige onderwerpen, kun je overschakelen naar thema’s met meer emotie. Of thema’s die ingewikkelder in elkaar zitten. Zo leer je gaandeweg steeds beter debatteren en vorm je je een betere, meer gefundeerde mening over alles waarmee je in het leven geconfronteerd wordt. Maak er werk van, want goed debatteren zal je ook heel goed van pas komen in je verdere studies.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met economie, worstelt met Nederlands, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?