Statistische resultaten rapporteren

Het rapporteren van statische resultaten kan een moeilijke klus zijn. Ben je op zoek naar tips voor het rapporteren van statistische resultaten? Dan hoef je niet verder te zoeken. In deze blog geven wij je tips hoe jij jouw bevindingen goed kunt communiceren.

Wat zijn statistische resultaten?

Statistische resultaten zijn de resultaten van een onderzoek. Deze resultaten worden gebruikt om trends en kenmerken van een populatie te illustreren of te verklaren. Met statistische resultaten kun je gegevens beschrijven. Hierbij kun je denken aan de mediaan, de standaardafwijking, het gemiddelde of het weergeven van gegevens. Statistische resultaten moeten altijd worden uitgelegd in het licht van de onderzoekshypothese die werd getest.

Het belang van statistische resultaten rapporteren

Statistische resultaten kunnen zeer nuttig zijn voor bedrijven en organisaties. Ze kunnen inzicht geven in hoe klanten zich gedragen. Ook kunnen deze resultaten inzichten geven over welke producten goed verkopen, waar geld aan wordt uitgegeven et cetera. Er zijn een paar manieren om statistische resultaten te krijgen en deze nauwkeurig te rapporteren. Zo kun je denken aan methodes als steekproeven, enquêtes of een gegevensanalyse.

Waarom statistische resultaten rapporteren?

Het rapporteren van statistische resultaten is om een aantal redenen belangrijk. Ten eerste kan rapporteren ervoor zorgen dat gegevens nauwkeurig worden verzameld en gerapporteerd. Ten tweede kan het leiden tot een beter begrip van de bevolking en haar trends. Ten slotte kan het rapporteren van statistische resultaten belangrijke informatie opleveren. Deze informatie is nuttig voor bijvoorbeeld beleidsmakers en andere besluitvormers.

Hoe kun je statistische resultaten rapporteren?

Je bevindingen op de juiste manier rapporteren kan veel tijd in beslag nemen. Gelukkig kan het met de juiste tips een stuk makkelijker worden. Hieronder geven wij een paar tips om je op weg te helpen:

  • 1: Geef in je inleiding duidelijk het doel van het onderzoek aan. Dit zal de lezers helpen de gegevens te begrijpen. Ook snappen de lezers dan de conclusies die daaruit kunnen worden getrokken.

  • 2: Gebruik duidelijke taal bij het beschrijven van je bevindingen. Zorg ervoor dat je specifieke cijfers en termen gebruikt wanneer je jouw gegevens beschrijft. Zo kunnen lezers makkelijker begrijpen wat je rapporteert.

  • 3: Loop alle gegevens na en check of ze correct zijn opgeschreven en dat ernaar wordt verwezen. Dit zal helpen om de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van je resultaten te garanderen.

  • 4: Zorg ervoor dat alle grafieken en diagrammen leesbaar en begrijpelijk zijn. Gebruik in je hele rapport dezelfde lettergrootte en -stijl om diagrammen en grafieken leesbaarder te maken.

  • 5: Tabellen zijn een handige manier om je gegevens te ordenen. Maak daarom gebruik van tabellen om je gegevens samen te vatten. Je kunt tabellen ook gebruiken om verschillende groepen gegevens te vergelijken. Ook kun je met tabellen gegevens op een visueel aantrekkelijke manier weergeven.

  • 6: Controleer of alle figuren en afbeeldingen de juiste titels hebben en dat er naar verwezen wordt. Dit zal de lezers helpen de gegevens die erin staan te begrijpen.

Voorbeelden van grafieken en diagrammen

Veel mensen zijn visueel ingesteld. Dit betekent dat deze mensen informatie beter opnemen als het afbeeldingen zijn in plaats van tekst. Het gebruiken van tabellen, grafieken of diagrammen is daardoor zeker aan te raden. Wij lichten twee grafieken en diagrammen uit.

  • Staafdiagram: Dit type grafiek is misschien wel de meest veelzijdige grafiek die er bestaat. Je kunt het voor van alles inzetten. Een staafdiagram werkt bijvoorbeeld heel goed als je een vergelijking wilt maken.

  • Lijngrafiek: Met een lijngrafiek kun je goed laten zien hoe iets zich in de tijd ontwikkelt. De lijnen in deze grafiek laten de ontwikkeling zien.

Zowel de staafdiagram als de lijngrafiek zijn handig om je gegevens visueel weer te geven. Zorg bij het gebruik van grafieken wel voor een duidelijke uitleg van de gegevens. Dit kan bijvoorbeeld met een legenda.

Hoe rapporteer je vergelijkingen volgens de APA-stijl?

Als je in je scriptie vergelijkingen wil rapporteren, moet dat volgens de APA-stijl. Je moet dan op de volgende punten letten:

  • Maak gebruik van spaties. Bijvoorbeeld: a + b = c in plaats van a+b=c.

  • Sluit je vergelijkingen altijd af met een punt.

  • Zorg dat de tabellen gecursiveerd zijn (in dit geval a, b en c).

  • Gebruik haakjes als je de volgorde van bewerkingen wil aangeven. Bijvoorbeeld: (a / b) + c in plaats van a / b + c.

Je moet vergelijkingen in de tekst plaatsen. Gecentreerd op een aparte regel heeft de voorkeur. Nummer je vergelijkingen zodat je er makkelijk naar kunt verwijzen. De nummers zijn altijd rechts uitgelijnd.

Onderzoeksresultaten rapporteren volgens de APA-stijl

Als je statistische resultaten wilt rapporteren, bestaan er allerlei richtlijnen die je moet volgen. Niet alleen voor vergelijkingen, maar ook voor afkortingen, symbolen en formules. Zorg ervoor dat je alles op de juiste manier rapporteert, zodat je straks je scriptie foutloos kunt inleveren.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur. Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?