Geweldig stageverslag

Als je voor jouw opleiding een stage moet lopen dan maak je daar achteraf altijd een stageverslag van. Het stageverslag geeft jouw stagebegeleider of docent een duidelijk beeld van wat je precies op de stage gedaan hebt en wat je hiervan hebt geleerd. Je doet dit door te beschrijven wat je taken waren en leerdoelen te formuleren waar je achteraf op kunt reflecteren. Aan de hand van die aspecten laat je zien waar je in bent gegroeid in connectie tot de inhoud van de opleiding die je volgt. Op deze pagina lees je alles over het stageverslag. Je vindt hier welke onderdelen er allemaal in het verslag moeten komen en hoe je deze structureert. Zo schrijf jij straks een fantastisch stageverslag.

Wat is een stageverslag?

Een stageverslag schrijf je aan het einde van jouw stageperiode. Dit geldt voor alle soorten opleidingen: universiteit, hbo en mbo. Je schrijft een stageverslag om aan je opleiding te laten weten wat je hebt gedaan en geleerd tijdens de stage. Er zit een verschil in meewerkstages en onderzoeksstages. Bij een universitaire opleiding (en soms ook bij een hbo-opleiding) zal je hoogstwaarschijnlijk een onderzoeksstage moeten uitvoeren. Het stageverslag van een onderzoeksstage ziet er iets anders uit dan het stageverslag van een meewerkstage. Verderop wordt er ingegaan op de verschillen. Het stageverslag is eigenlijk een soort samenvatting van jouw stageperiode waarin je reflecteert op je eigen ontwikkeling.

Wat moet er in het verslag? (Meewerkstage)

Er zijn een aantal onderdelen die in elk stageverslag wel op een of andere manier aanwezig moeten zijn. Het kan zijn dat er vanuit jouw opleiding gevraagd wordt om specifieke onderdelen in een specifieke volgorde. Het kan ook zijn dat je hier vrij in bent. Check dit dus even goed voordat je begint aan het schrijven van je verslag.

1. Titelpagina

Elk soort verslag moet voorzien zijn van een titelpagina. Op de titelpagina schrijf je de standaard contactgegevens. De volgende gegevens moeten in ieder geval aanwezig zijn:

  • Titel van je stageverslag

  • Je naam

  • Studentnummer

  • Naam van de opleiding

  • Eventueel de naam van het vak

  • Naam van de klas of jaargang

  • Naam van de onderwijsinstelling

  • Naam van het stagebedrijf

  • Naam van je stagebegeleider (vanuit het stagebedrijf)

  • Naam van je stagebegeleider (vanuit je onderwijsinstelling)

  • Datum van publicatie

2. Voorwoord/inleiding

Je begint het stageverslag met een voorwoord of een inleiding. Let erop dat het voorwoord voor de inhoudsopgave komt en de inleiding juist als eerste onderdeel na de inhoudsopgave. In het voorwoord beschrijf je de aanleiding voor jouw stageplek, waarom je dit bedrijf hebt gekozen en wat je interesses zijn in deze specifieke stage. Daarnaast kun je de mensen bedanken die je hebben geholpen bij de stage en bij het schrijven van het stageverslag. Je kunt er ook voor kiezen om een dankwoord toe te voegen waarin je dit apart zet. Als je ervoor kiest om alleen een inleiding te schrijven, dan komen er naast deze informatie nog een paar onderdelen bij. Zo introduceer je kort je stagebegeleider, de eventuele opdrachtgever, en maak je een korte samenvatting van de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Daarnaast beschrijf je de leerdoelen die je voor jezelf hebt vastgesteld. Tot slot kun je kort vertellen wat je in elk hoofdstuk van het stageverslag gaat bespreken.

3. Inhoudsopgave

De inhoudsopgave spreekt eigenlijk voor zich. Hierin maak je een opsomming van de inhoud van het stageverslag met de bijbehorende paginanummers.

4. Introductie stagebedrijf

In dit onderdeel beschrijf je het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Wat voor bedrijf is het? Hoe groot is het bedrijf? Hoe lang bestaan ze al? Dit zijn vragen die relevant zijn voor dit onderdeel in het stageverslag. Waarschijnlijk heb je het stagebedrijf al kort geïntroduceerd in de inleiding. In dit hoofdstuk kun je hier uitgebreider op ingaan.

5. Opdracht/taken

In dit onderdeel beschrijf je de opdracht(en) waar je aan hebt gewerkt tijdens je stage. Hoe zag de opdracht eruit? Welke taken en verantwoordelijkheden kreeg je op je? Wat waren de afspraken met je stagebegeleider hierover? Vervolgens kun je beschrijven wat de rol van de stagebegeleider was. Hoe heeft de stagebegeleider je geholpen bij de opdracht? Daarnaast beschrijf je wat je werkzaamheden precies waren bij de uiteindelijke uitvoering van de opdracht.

6. Reflectie

Aan het eind van het stageverslag reflecteer je op je stageperiode. Wat heb je geleerd? Waar ben je in gegroeid? Wat vond je interessant en wat vond je minder interessant? Zijn er dingen waar je tegenaan liep? Zijn er dingen die je gemakkelijk afgingen? Welke competenties heb je verworven tijdens je stage? Je kunt in de reflectie terugverwijzen naar opdrachten en werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Het belangrijkste aspect aan dit onderdeel is dat je reflecteert op de leerdoelen die je aan het begin van de stage hebt opgesteld. Dit koppel je vervolgens weer aan de competenties die je moet behalen bij je opleiding.

7. Conclusie

In de conclusie schrijf je nog even kort op wat je van de stage vond. Daarnaast reflecteer je op hoe de stage aansloot bij het werkveld van jouw studiegebied en wat voor invloed dit heeft op jouw eigen toekomst. Misschien zijn er wel dingen die je tijdens de stage hebt ontdekt die jouw keuzes in de toekomst zullen beïnvloeden. De conclusie is het sluitstuk van het stageverslag.

Wat moet er in het verslag? (Onderzoeksstage)

De inhoud van een stageverslag voor een onderzoeksstage verschilt in sommige onderdelen van het stageverslag voor een meewerkstage. Hieronder zie je de onderdelen die anders zijn. De onderdelen die niet genoemd zijn komen overeen met het stageverslag voor een meewerkstage. Daarnaast zijn er een paar onderdelen die erbij komen.

1. Samenvatting

Het maken van een samenvatting van het stageverslag is verplicht bij een onderzoeksstage. Dit onderdeel komt na het voorwoord. Hierin schrijf je wat er in het stageverslag beschreven staat. Je maakt dus een korte samenvatting van elk hoofdstuk, waarvan vooral de conclusie erg belangrijk is.

2. Inleiding

In de inleiding komt er, naast de eerdergenoemde onderdelen, ook een introductie van het probleem en het onderzoek te staan. Je beschrijft hierin het onderzoeksprobleem, de belanghebbenden bij het onderzoek en een onderzoeksopzet.

3. Het onderzoek

In een verslag van een onderzoeksstage is het belangrijk dat je het onderzoek uitgebreid behandelt. Dit is namelijk het belangrijkste onderdeel van het stageverslag. Het moet duidelijk zijn voor je docent wat voor onderzoek je hebt uitgevoerd en wat de resultaten hiervan waren. De volgende onderdelen moeten in ieder geval aanwezig zijn:

4. Conclusie

In de conclusie schrijf je bij een onderzoeksstage de conclusie van je onderzoek op. Je geeft dus een antwoord op je hoofdvraag aan de hand van de resultaten die uit het onderzoek naar voren kwamen.

5. Discussie

Vervolgens schrijf je ook een discussie. Hierin beschrijf je of je met jouw onderzoek het volledige onderzoeksprobleem hebt kunnen oplossen. Waarom wel of waarom niet? In de discussie behandel je de betrouwbaarheid en validiteit van het onderzoek.

6. Aanbevelingen

Tot slot doe je een aantal aanbevelingen aan het stagebedrijf. Deze zijn gebaseerd op de consequenties en de resultaten van het onderzoek. Dit is wat je van je onderzoek bij het stagebedrijf achterlaat.

Hoe lang moet het stageverslag eigenlijk zijn?

De lengte van het stageverslag hangt af van de eisen vanuit je opleiding. Check deze dus goed voordat je begint met schrijven. Gemiddeld is een stageverslag tussen de 4000 en 6000 woorden. Je zou vervolgens een schrijfplan kunnen opstellen waarin je vaststelt hoeveel woorden je aan elk onderdeel kunt besteden.

Tip! Begin op tijd

Het stageverslag wordt vaak onderschat. Het is meer werk dan je denkt, begin dus op tijd met schrijven. Stel het niet uit tot het laatste moment. Gebruik je tijd dus slim. Als je even niks te doen hebt op je stage of er zijn even geen opdrachten, dan kun je bijvoorbeeld een uurtje aan het stageverslag werken. Bespreek dit natuurlijk altijd met de stagebegeleider, het moet niet je andere werkzaamheden in de weg gaan zitten.

Tip! Houd een logboek bij

In een logboek schrijf je aan het eind van de dag kort op wat je die dag hebt gedaan. Welke werkzaamheden heb je uitgevoerd? Zijn er dingen die opvielen? Wat heb je geleerd? Als per dag te veel is, dan kun je dit ook aan het eind van elke week doen. Het logboek helpt je uiteindelijk bij het schrijven van het stageverslag, omdat je gemakkelijk terug kunt vinden wat je allemaal hebt uitgevoerd. Op sommige opleidingen is het bijhouden van een logboek tijdens de stage verplicht.

Hulp van een professional

Het schrijven van een stageverslag kan best ingewikkeld zijn. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, en na het raadplegen van enkele voorbeelden, zal het allemaal op zijn plek vallen. Twijfel je echter aan het niveau van je stageverslag? Heb je moeite met het verwerken van het commentaar van je beoordelaar? Schakel dan professionele begeleiding van Scriptium in. Onze experts hebben al meer dan 10.000 studenten geholpen bij het schrijven en verbeteren van hun stageverslag. Heb je je verslag al af? Dan kun je het laten nakijken op taal, structuur en inhoud. Daarvoor staan we 7 dagen per week voor je klaar. 

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?