Slaapritme schooljaar afbeelding 1

Een gezond slaapritme tijdens het schooljaar

Iedereen kent het zomerritme maar al te goed. Het is vakantie, uitslapen kan bijna iedere dag, en dat uurtje later naar bed maakt eigenlijk toch niet zo veel uit. Zonder de stressvolle omgeving van school en alles wat daarbij komt kijken, kan het gebeuren dat je het belang van een goed slaapritme een beetje uit het oog verliest. Maar het schooljaar is weer begonnen. Lessen vragen veel van je, en ook huishoudelijke taken kosten soms veel tijd. Daarom is het belangrijk dat je genoeg energiereserves hebt waarmee je de dag doorkomt. Er is maar één manier om die energiereserves op te bouwen: een goed slaapritme.

Nu vraag je je zeker af: hoe kom ik aan zo’n slaapritme? Waar moet ik beginnen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen, en nog een aantal meer, zodat je het nieuwe schooljaar compleet uitgerust kunt beginnen. Maar, nog belangrijker zelfs, hoe je dit kunt blijven volhouden.

Hoeveel uurtjes slaap heb je eigenlijk nodig?

Iedereen slaapt anders. Dit is erg logisch, want iedereen leeft ook anders. Sommige mensen spenderen het grootste deel van de dag achter een bureau of tussen de boeken. Anderen rennen de hele tijd van hot naar her. Daarom is de vraag hoeveel slaap je nodig hebt als scholier moeilijk te beantwoorden. Een drukke levensstijl betekent meestal dat je een langere nacht slaap nodig hebt. Bedenk het maar zo: als je veel onderweg bent, veel sport, en overdag weinig rust, dan verbrand je veel energie. Hoe meer energie je verbrandt, hoe langer het duurt om dit aan te vullen en om weer te gebruiken de volgende dag.

Niet alleen je levensstijl is belangrijk. Leeftijd speelt ook een groot aandeel in het aantal uurtjes dat je in bed moet liggen. In het algemeen is de regel dat hoe jonger je bent, hoe meer uren slaap je nodig hebt. Dit heeft te maken met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De hoeveelheid die je aanmaakt van deze stof is namelijk anders op iedere leeftijd. Maar natuurlijk zijn ook hier uitzonderingen. Het belangrijkste is dat je zelf experimenteert met hoeveel slaap je nodig hebt. Dit kun je doen door bij te houden hoeveel uurtjes je hebt geslapen. Als je je nog steeds moe voelt wanneer je wakker wordt, kun je de volgende nacht een paar uurtjes erbij doen.

Hoe goed is je slaap?

Of je nou compleet uitgerust wakker wordt, of dat je ’s morgens het gevoel hebt dat je geen oog hebt dichtgedaan, heeft allemaal te maken met de kwaliteit van je slaap. Er zijn factoren in je slaaproutine die ervoor kunnen zorgen dat je de hele nacht ligt te woelen, met als resultaat dat je minder energie opbouwt in die uren dan dat je normaal gesproken doet. Als je je hierin herkent, maak je geen zorgen. Er zijn gemakkelijke manieren om dit op te lossen.

Een belangrijke maar helaas minder leuke aanpassing in je routine vóór het slapengaan, is de tijd die je doorbrengt met je mobiele telefoon. Nog even kletsen met je vrienden, of uitgebreid kijken naar alle content op social media, is een fijne manier voor erg veel leerlingen om ’s avonds af te schakelen van het drukke scholierenleven. Helaas heeft het telefoonscherm een slechte invloed op je slaap als je er lang naar kijkt vlak voordat je gaat slapen. Het licht verstoort namelijk de aanmaak van melatonine. Dit zorgt ervoor dat je minder goed slaapt. Daarom is het belangrijk om na het telefoongebruik genoeg tijd te nemen voordat je gaat slapen om je ogen te laten rusten.

In plaats van het gebruiken van je telefoon, zou je ook een kopje rustgevende kamillethee kunnen maken en lekker in bed kunnen ploffen met een boek naar keuze. Als lezen je geen plezier brengt, kun je je ook helemaal op je gemak klaarmaken, zodat je lekker relaxed in bed kunt gaan liggen na een drukke dag. Deze rust voordat je gaat slapen zorgt ook voor een rustigere slaap.

Geeft een goed slaapritme meer energie?

Tot nu toe hebben we vooral besproken hoe je je nachtslaap kunt verbeteren. Een belangrijk deel van gezond slapen is echter het opbouwen van een slaapritme. Dit betekent dat je het aantal uren slaap, je bedtijd en de tijd wanneer je opstaat, zo veel mogelijk constant houdt. In het begin is het misschien een beetje zwaar. Lessen op de vroege ochtend, wanneer je eigenlijk liever in je bed ligt, of juist opstaan wanneer je eigenlijk een vrije weekenddag in zicht hebt, zijn helaas de minder leuke dingen. Maar een erg fijn effect van een ritme is dat je lichaam eraan kan wennen. Dit betekent dat hoe langer je dit volhoudt, hoe vaker je ’s morgens wakker wordt met veel energie. Dan komt op een gegeven moment een tijd dat je geen wekker meer nodig hebt.

Zorgt een goed ritme ervoor dat je lekkerder in je vel zit?

Buiten dat het slaapritme goed is voor je energie tijdens je dag, heeft het nóg meer goede effecten. Slapen is gezond. Hoeveel en hoe goed je slaapt heeft een direct effect op hoe goed je je voelt. Wanneer je erg moe bent, kosten dingen veel energie, en dit kan heel demotiverend werken als scholier. Je krijgt het gevoel dat je achter de feiten aan loopt en dat je een stuk minder in een dag af krijgt dan dat je had gehoopt. Zodra je lekker uitgerust bent, wakker wordt met veel energie, en deze energie door een goede nacht slaap de hele dag kunt volhouden, kun je opgewekt aan je dag beginnen. Opeens gaan taken makkelijker en houdt niets je tegen lekker de deur uit te gaan! Daarbovenop werkt het afmaken van opdrachten, huistaken, en alles daartussenin, erg motiverend. Dit gevoel van voldoening doet wonderen voor hoe je je voelt.

Hoe houd ik een goed slaapritme aan als scholier?

Na al deze informatie voelt het misschien intimiderend om te beginnen aan het opzetten van een goed slaapritme. Maar maak je geen zorgen. Dit gaat allemaal met kleine stapjes. Geleidelijk zorg je dat jouw slaapritme helemaal past bij hoe jij je leven leeft en hoe je je voelt. Het werkt al wonderen om een uurtje eerder naar bed te gaan, een lekker kopje thee en een leuk boek erbij te pakken en de telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen weg te leggen op je nachtkastje. Voordat je het weet heb jij zelf ook een gezond slaapritme opgebouwd dat bij je past!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met natuurkunde, of hulp bij rekenen nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?