- Scriptium
- Posted on
- 4 Comments
Semigestructureerd interview
Als je een of meerdere interviews wilt afleggen voor je scriptie is het goed om te kiezen voor welke interviewsoort je gaat. Deze keuze hangt af van het soort onderzoek dat je doet. Een semigestructureerd interview zit eigenlijk tussen een gestructureerd en ongestructureerd interview in. Bij deze interviewsoort ben je namelijk wat vrijer dan bij een ongestructureerd interview, maar het geeft wel meer beperkingen dan een ongestructureerd interview. Het wordt ook wel een halfgestructureerd interview genoemd. Op deze pagina lees je alles over deze interviewsoort. Zo weet jij hoe en wanneer je hem kunt inzetten.
Wat is een semigestructureerd interview?
Net als bij een gestructureerd interview stel je van tevoren een vragenlijst op. Bij een semigestructureerd interview bestaat deze lijst echter uit open vragen. Het interview neem je mondeling af. Dit zorgt ervoor dat er ruimte is om door te vragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als er een antwoord wordt gegeven dat interessant is voor jouw onderzoek. Bij een semigestructureerd interview is het belangrijk dat je alle vragen op de lijst stelt, maar er is wel ruimte voor inspiratie. Je kunt bijvoorbeeld ter plekke de volgorde van de vragen veranderen of op een bepaalde vraag dieper ingaan. Dit ligt aan het verloop van het gesprek.
Wanneer pas je het toe?
Het semigestructureerde interview pas je toe bij kwalitatief onderzoek. Kwalitatief onderzoek is gebaseerd op het interpreteren van verhalen en drukt zich uit in woorden en betekenissen. Door antwoorden te interpreteren kun je bepaalde conclusies trekken voor jouw onderzoek. Kwalitatief onderzoek is het tegenovergestelde van kwantitatief onderzoek. Dat is namelijk gebaseerd op data en cijfers. Een semigestructureerd interview leent zich goed voor kwalitatief onderzoek, omdat er naar de verhalen van de geïnterviewden geluisterd wordt en wordt doorgevraagd. Vervolgens worden de resultaten tijdens de analyse geïnterpreteerd.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Enkele voordelen:
-
Er is ruimte voor improvisatie. Dit zorgt ervoor dat je de volledige expertise van een persoon kunt ondervragen. Als er iets opvalt kun je hierop doorvragen.
-
Door het stellen van open vragen krijg je volledige antwoorden. Daarnaast is er ruimte voor de eigen interpretatie van de geïnterviewde.
-
Er is een vooropgestelde vragenlijst. Als je van het onderwerp afdwaalt kun je de vragenlijst er weer even bij pakken. Hier heb je houvast aan. Je kunt dan gewoon de volgende vraag stellen.
Enkele nadelen:
-
De antwoorden zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Door de open vragen kunnen er zeer uiteenlopende antwoorden worden gegeven door verschillende experts. Je zult na afloop alle antwoorden goed moeten transcriberen en analyseren.
-
Als interviewer is het moeilijker om objectief te blijven. Het kan zijn dat je wil doorvragen op de antwoorden die voor jouw onderzoek gewenst zijn. Wees je hier bewust van.
-
Je moet alle interviews zelf uitvoeren, omdat de vragenlijst niet volledig vaststaat. Hier kan helaas veel tijd en energie in zitten.
Hoe stel je een goede vragenlijst op?
De volgorde van je vragen speelt een belangrijke rol in het afnemen van een interview. Vaak begin je met een paar inleidende vragen. Dit zorgt ervoor dat je de geïnterviewde een beetje leert kennen. Vervolgens kun je wat diepere vragen stellen. Hier komen vaak antwoorden uit waar je nog wat op kunt doorvragen. Om de energie van het gesprek te volgen, kun je er ook voor kiezen om bepaalde vragen over te slaan en er later op terugkomen. Om het interview af te ronden stel je altijd een afsluitende vraag. Voordat je de vragenlijst gaat opstellen is het belangrijk om je goed in de geïnterviewde te verdiepen. Zo kun je meer diepgaande vragen formuleren en kom je tijdens het interview niet voor complete verassingen te staan.
Betrouwbaarheid
Bij het afnemen van een interview is het belangrijk om de betrouwbaarheid te waarborgen. In het geval van een semigestructureerd interview heb je hier controle over door de juiste vragen te stellen. Het is belangrijk om in het stellen van deze vragen objectief te blijven. Stel dus geen suggestieve vragen. Dit zijn vragen die kunnen wijzen in de richting van jouw gewenste conclusie. Een voorbeeld van een suggestieve vraag is: ‘Vind je ook niet dat iedereen moet stemmen bij de verkiezingen?’ Hier geef je al een suggestie voor het antwoord in de vraag zelf. Daarnaast is het belangrijk om sociaal wenselijke antwoorden te vermijden. Dit heeft namelijk grote invloed op de resultaten van het interview. Stel degene die je interviewt zoveel mogelijk op zijn gemak. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste antwoorden noteert. Ga er niet vanuit dat je alles onthoudt. Maak aantekeningen en eventueel een geluidsopname van het interview.
Voorbeeld vragen voor een semigestructureerd interview
Er wordt onderzoek gedaan naar de integratie van Oost-Europeanen in Nederland. Een aantal Oost-Europeanen wordt geïnterviewd over hoe zij hun Nederlanderschap ervaren, hoe zij tegen Nederland aankijken, en in hoeverre zij in de Nederlandse samenleving participeren. Je stelt vooraf een vaste vragenlijst op, maar vraagt tijdens het interview door als het gesprek erom vraagt. Omdat integratie, participatie en Nederlanderschap ook een individuele beleving zijn, wijk je gedurende het interview deels af van de vaste vragenlijst. Enkele voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen:
-
Komt u in contact met autochtone Nederlanders? Op uw werk, in de wijk of ergens anders?
-
Hoe verloopt dat contact? Op welke drempels stuit u?
-
Wat vindt u van Nederlandse symbolen en feesten zoals windmolens, tulpen, klompen, Koningsdag, carnaval, et cetera?
-
Wat vindt u van bepaalde Nederlandse waarden en normen, bijvoorbeeld…?
-
Hoe kijkt u aan tegen bepaalde Nederlandse gebruiken en gewoonten, bijvoorbeeld…?
-
In deze wijk woont een X percentage autochtone Nederlanders. Hoe kijkt u tegen hen aan?
-
Bent u lid van verenigingen of clubs? Zo ja, welke?
-
In hoeverre vindt u dat u zich dient aan te passen aan Nederlandse gebruiken, waarden en normen?
-
In hoeverre voelt u zich Nederlands, en waar uit dat zich in?
Hoe verwerk je de interviewresultaten in je scriptie?
Allereerst ga je het interview uitschrijven, dit noem je transcriberen. Dit doe je door je aantekeningen erbij te pakken of je geluidsopname terug te luisteren. Transcriberen kun je op twee manieren doen. Je kunt het interview letterlijk uittypen, of je kunt het zo opschrijven dat het een coherent verhaal wordt. Vervolgens ga je de gegeven antwoorden analyseren. Dit doe je door de informatie uit de interviews te koppelen aan de theorie van jouw onderzoek. Ondersteunen de interviewresultaten jouw theorie? Of is het juist een weerlegging? Uit de analyse kun je conclusies trekken voor jouw onderzoek. Ten slotte is het belangrijk dat je altijd in je scriptie schrijft wat voor interview je hebt uitgevoerd, met wie en waarom. Het volledige interview kun je in een bijlage toevoegen.
Wil je weten hoe je een gestructureerd of ongestructureerd interview opstelt? Bekijk dan onze artikelen over de gestructureerde en ongestructureerde interviewvorm.
Hulp van een professional
Een goed kwalitatief onderzoek bevat een praktijkgedeelte dat iets toevoegt aan het inzicht van de lezer. Het gebeurt meer dan eens dat een scriptie wordt afgekeurd op gebrekkige resultaten, meer specifiek de interviews. Twijfel je aan het niveau van je interviews? Dan kun je deze door Scriptium laten nakijken. Onze experts hebben al meer dan 10.000 studenten geholpen bij het schrijven en verbeteren van hun scriptie. Daarbij staan zij 7 dagen per week voor je klaar.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Hallo,
Is het altijd verplicht om je interviewvragen in je scriptie op te nemen. En als je ze opneemt, moet dat dan in onderzoek zelf of in de bijlagen?
Het is niet verplicht om de interviewvragen in je onderzoek op te nemen. Als je ze opneemt kun je ze beter in een bijlage zetten dan in de hoofdtekst. Dit om je onderzoek overzichtelijk te houden en niet teveel in details te treden in de hoofdtekst.
Hallo Scriptium,
Graag zou ik willen weten wat de verschil is tussen een semi-gestructureeerd en diepte-interview is.
Bedankt voor je vraag. Er is geen verschil tussen een semigestructureerd interview en een diepte-interview. Ze betekenen allebei hetzelfde.