- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Scriptie schrijven: moeilijk?
Een scriptie schrijven is geen eenvoudige taak. Het is tijdrovend en vergt heel wat geestelijke inspanning. Veel studenten beschouwen het schrijven van een scriptie als de moeilijkste opgave van hun studie. Dat is zeer begrijpelijk. Om je te helpen met het halen van een goed cijfer voor je scriptie, geven we je een aantal adviezen die het schrijven van een scriptie makkelijker kunnen maken. Maar eerst gaan we in op de vraag: waarom is het eigenlijk zo moeilijk om een scriptie te schrijven?
Waarom is het zo moeilijk om een scriptie te schrijven?
Er zijn verschillende redenen waarom het schrijven van een scriptie moeilijk kan zijn, waaronder:
Gebrek aan expertise
Om een goede scriptie te schrijven, dien je voldoende kennis van het onderwerp op te bouwen. Het kan lange tijd duren voordat je je onderwerp goed ‘beheerst’ en weet hoe je een gedegen onderzoek moet uitvoeren.
Overweldigend onderzoeksmateriaal
Om een scriptie te schrijven, zul je veel onderzoek moeten verrichten. Doorgaans dien je verschillende onderzoeksrapporten door te nemen, wetenschappelijke websites door te spitten, en informatie uit interne documenten te halen. Veel rapporten zijn in academische taal geschreven, wat het lastiger maakt ze te begrijpen.
Kort tijdsbestek
Je bent bij het schrijven van een scriptie gebonden aan een bepaalde tijdsperiode. Binnen enkele maanden tot een jaar zul je je scriptie af moeten krijgen. Dat maakt dat er een bepaalde tijdsdruk achter het schrijven van jouw scriptie zit.
Academisch taalgebruik
Als je de taal niet goed beheerst, zul je meer moeite ervaren met het formuleren van de juiste zinnen en argumenten. Behalve inhoudelijk, dient je scriptie ook qua taal overtuigend te zijn. Een scriptie behoort in academische taal te worden geschreven, en dat is anders dan de dagelijkse spreektaal die gevoerd wordt.
Prestatiedruk of angst voor evaluatie
Aan het eind van het scriptietraject zal je scriptie beoordeeld worden door je onderwijsinstantie. De druk van presteren en moeten slagen, kan bij menig student voor een hoop stress zorgen.
Lastig om specifiek onderwerp of juiste invalshoek te vinden
Veel studenten ondervinden problemen in de eerste fase van het onderzoek, namelijk bij het vinden van een geschikt onderwerp.
Moeilijk om goede structuur en rode draad aan te houden
Een scriptie bevat doorgaans een vaste structuur en focust zich op één aspect van het onderwerp. De meeste scripties zijn vrij lang. In een lange tekst is het moeilijker om de juiste structuur, samenhang en rode draad aan te houden.
Is één van deze punten voor jou herkenbaar? In dit artikel geven we je 9 tips om het schrijven van een scriptie minder moeilijk te maken.
1. Begin vroeg en stel niet uit
Hoe eerder je aan je scriptie begint te werken, hoe meer tijd je hebt om hem te perfectioneren. Uitstel is je vijand als het gaat om het schrijven van een goede scriptie. Begin vroeg en geef jezelf voldoende tijd om een goede scriptie te schrijven. Haastige spoed leidt alleen maar tot ondermaatse resultaten. Het is daarbij handig om een tijdsplanning aan te houden, waarbij je het schrijf- en onderzoeksproces opknipt in verschillende delen. Neem daarin als het kan ook de feedbackmomenten met je begeleider mee.
2. Ken je onderwerp
Verricht (voor)onderzoek en leer jouw onderwerp door en door kennen. Op die manier kun je ook eventuele vragen of kritiek tijdens het schrijfproces of tijdens jouw verdediging met vertrouwen tegemoet treden. Ook laat je zo zien dat je er moeite voor hebt gedaan en dat je weet waar je het over hebt. Het is verstandig om een onderwerp te kiezen waar je al kennis over hebt en waar al voldoende bronnen van zijn.
Vervolgens dien je je (brede) onderwerp te specificeren. Je pakt één aspect ervan, en gaat dat onderzoeken. Als je moeite hebt met het vinden van een specifiek onderwerp, kun je altijd wetenschappelijke artikelen zoeken die een bepaald aspect ervan hebben onderzocht. Hier kun je op voortborduren. Daarbij kun je er diverse kennisbanken op naslaan, zoals de HBO Kennisbank.
3. Weet hoe wetenschappelijk onderzoek verricht wordt
Als het goed is heeft je opleiding je voorbereid op hoe je een onderzoek uitvoert. Je zult dus al over enige kennis beschikken aangaande onderzoek verrichten. Toch staat een scriptie op zichzelf, en komt er meer bij kijken dan de verslagen die je eerder hebt geschreven. Daarom is het goed om door te nemen hoe anderen eerder hun scriptie hebben opgesteld en geschreven. Op de site van de Vlaamse scriptiebank en de HBO Kennisbank kun je andere scripties over hetzelfde onderwerp doornemen. Op de website van Scriptium kun je veel handige tips krijgen over hoe je een scriptie schrijft. Uiteraard kun je ook wetenschappelijke artikelen over je onderwerp lezen, zodat je weet hoe experts in jouw vakgebied het hebben aangepakt.
4. Stel een duidelijke structuur op
Het schrijfproces zal makkelijker verlopen als je vanaf het begin een goede structuur opzet. Deze dient aan de richtlijnen van je school te voldoen, en aan wetenschappelijke criteria. Als de juiste structuur staat, is het een kwestie van het invullen van het raamwerk en dit verder aanscherpen. Daarbij dient je schrijfstijl duidelijk en beknopt te zijn, zodat de lezers gemakkelijk kunnen begrijpen wat je probeert te beargumenteren. Wees direct in jouw schrijven en zorg ervoor dat elke zin jouw argument bevordert.
5. Werk systematisch en documenteer de stappen
Het is handig om je onderzoeksproces te documenteren. De stappen die je neemt, kun je opnemen in een document, zodat je precies weet waar je je in het proces bevindt. Ook is het aan te raden de bronnen die je raadpleegt in een lijst te zetten. Daarna kun je selecteren welke bronnen het meest geschikt zijn voor je scriptie.
Tijdens het scriptieproces kun je gebruikmaken van verschillende apps. We geven er vier:
-
Grammarly. Als je een Engelse scriptie schrijft, kun je gebruikmaken van Grammarly om fouten uit je scriptie te halen. Let op: Grammarly verbetert veel fouten, maar heeft soms moeite met zinsverbanden en samenhang.
-
Mendeley. Voor het opstellen van bronnen kun je gebruikmaken van Mendeley.
-
Canva. Canva is handig voor als je figuren en tabellen wilt maken.
-
Evernote. Evernote kun je gebruiken om notities te maken. Daarbij kun je ook documenten toevoegen.
6. Redigeer en bewerk je scriptie
Nadat je een eerste ontwerp hebt geschreven, neem je de tijd om het grondig te herzien voordat je het inlevert. Redigeren is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw tekst goed overkomt en zinvol is. Let goed op fouten in grammatica, spelling en interpunctie. Een paar typefouten kunnen al afbreuk doen aan een verder goed gemaakte scriptie. Lees het daarom een paar keer door. Voor het gemak kun je het opdelen in stukken. Als je namelijk te lang naar de tekst staart, zie je de fouten op een gegeven moment niet meer. Vraag tijdens het schrijfproces feedback van betrouwbare bronnen, zodat je eventuele problemen kunt identificeren en oplossen voordat het te laat is.
7. Gebruik eenvoudige taal
Een scriptie dient in een neutrale academische taal geschreven te worden. Probeer echter niet overdreven academisch of bloemrijk te schrijven, maar gebruik eenvoudige taal die voor iedereen begrijpelijk is. Dit betekent niet dat je jouw argumenten moet afzwakken, maar dat je ze duidelijk moet verwoorden. Als je twijfelt aan je taalniveau, kun je altijd besluiten om de scriptie te laten redigeren door iemand die goed in taal is.
8. Ontvang feedback van anderen
Laat vrienden, familieleden of professoren ontwerpen van je werk zien tijdens het hele proces. Zo kunnen ze feedback geven en eventuele fouten voor je opsporen. Wees bereid om veranderingen aan te brengen op basis van feedback. Zelfs als dat betekent dat je iets moet schrappen dat je al hebt geschreven en waaraan je gehecht bent. Het doel is om het best mogelijke eindproduct te maken. Probeer daarom niet vast te houden aan oorspronkelijke ideeën die misschien niet werken.
9. Zorg voor minder afleiding
Wanneer je moet beginnen aan een taak die als veel werk klinkt, is opeens alles om je heen interessanter dan dat. Die plant, het appje van je vriendin, de pen die scheef op tafel ligt. Zorg daarom dat niets je kan afleiden, door bijvoorbeeld je bureau helemaal leeg te halen. Nu is het alleen jij en je laptop en zal het een stuk makkelijker zijn om aan de slag te gaan.
Een scriptie schrijven? Moeilijk, maar niet ondoenlijk
Door deze adviezen op te volgen, wordt het gemakkelijker voor jou om georganiseerd en gemotiveerd te blijven tijdens het schrijfproces van je scriptie. Als je je onderwerp goed kent, weet hoe je een onderzoek moet uitvoeren, en feedback aan anderen vraagt, kun je een eindproduct van goede kwaliteit inleveren. Zo wordt het schrijven van een scriptie een stuk minder moeilijk!
Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar
Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!
Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.