- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Dyslexie en een scriptie
Studenten met dyslexie zien vaak op tegen studieopdrachten die zowel leesvaardigheid als schrijfvaardigheid vergen. De wil is er doorgaans wel, maar het lijkt onmogelijk om dergelijke opdrachten te voltooien. Zodra je aan je scriptie gaat beginnen, ontkom je er helaas niet aan om artikelen te lezen. Je zult immers uiteindelijk zelfstandig een volledig paper moeten schrijven.
Al met al klinkt een scriptie schrijven met dyslexie niet echt ideaal. Maar wat nu als je dit schrijfproces een stuk makkelijker kunt maken voor jezelf? Om ervoor te zorgen dat het schrijven van je scriptie appeltje eitje wordt, hebben we een aantal tips voor je.
Maak een realistische planning
Hoe je het ook wendt of keert, als je dyslexie hebt, is de kans groot dat je meer tijd nodig hebt voor je scriptie. Zo blijkt uit onderzoek dat studenten met dyslexie tot dertig procent meer tijd nodig hebben voor tentamens en schrijfopdrachten dan een gemiddelde student. Het is daarom aan te raden om ruim van tevoren een planning te maken. Dit zal je meer rust geven dan wanneer je af en toe aan je scriptie werkt. Als je een concrete planning maakt, kan dit tevens ook uitstelgedrag voorkomen. Dit doe je door in de planning grote taken op te delen in kleinere taken.
Zorg er wel voor dat de planning realistisch is, en vergelijk je planning vooral niet te veel met die van andere studiegenoten. Het kan natuurlijk handig zijn om te zien of je even ver bent, maar studenten zonder dyslexie kunnen vaak relatief meer lees- en schrijfwerk in een keer afkrijgen. Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Alles op je eigen tempo.
Maak het visueel
Vaak is het zo dat studenten met dyslexie liever eerst iets visueel maken voordat ze het opschrijven. Dit komt doordat mensen met dyslexie vaak op een sterk visuele (en minder talige) manier denken. Je zult misschien denken dat dit onhandig is als je een scriptie moet schrijven. Uiteindelijk moet alles namelijk toch in woorden op papier staan.
Gelukkig is dit slechts het eindproduct. Voordat je begint met de scriptie, zou je het jezelf makkelijker kunnen maken door niet direct te beginnen met schrijven. Maak bijvoorbeeld eerst een mindmap. Op deze manier komen de ideeën die je hebt tot leven. Zo kun je deze mindmap daarna omvormen tot een woordweb. Dit is een vorm van proactief studeren. Op basis daarvan kun je dus eigenlijk al beginnen met schrijven.
Probeer uit te leggen wat je wil gaan schrijven
Er zal in je nabije omgeving vast wel iemand zijn die je af en toe kan helpen. Dit kan een medestudent, een ouder of vriend(in) zijn. Probeer voordat je begint met schrijven deze persoon in grote lijnen te vertellen hoe je je scriptie wilt vormgeven. Geef bijvoorbeeld aan wat je wilt vertellen in de eerste en tweede alinea. Tijdens het vertellen krijg je zelf vaak ook een beter idee van wat je op papier wilt zetten.
Vraag hulp bij spelling en taal
Mensen met dyslexie maken frequent en langdurig spellingsfouten. Het vervelende hieraan is dat je ze zelf vaak niet ziet. Juist daarom is het belangrijk om iemand in te schakelen die af en toe een spellingscontrole kan uitvoeren. Hier heb je verschillende sites voor, maar er zijn ook genoeg studenten die dit vrijwillig voor je willen doen.
Je zou bijvoorbeeld rond kunnen vragen of er toevallig een talent in Nederlands is op je studie. Geen succes? Dan zou je ook een oproep op Facebook kunnen plaatsen. Houd er wel rekening mee dat men hier doorgaans geld voor vraagt. Het is namelijk niet niks om misschien wel wekelijks een spellingscontrole uit te voeren.
Schakel de spellingscontrole in
Het is dus handig om af en toe een spellingscontrole uit te laten voeren door iemand. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen de spellingscontrole op Word aan te zetten. Dit voorkomt vooral kleine foutjes. Zie dit dus als een ondersteuning en niet als leidend voor je scriptie. Gratis spellingscontroles pikken namelijk niet alle fouten in een tekst op.
Is het niet gelukt om iemand te vinden die je kan helpen bij het controleren van spelling en grammatica? Dan zijn er genoeg sites waar je je scriptie kunt laten nakijken. Vaak worden zowel de tekst zelf als de structuur en taal van je scriptie nagekeken. Hier wordt veel tijd ingestopt, waardoor er vaak wordt gewerkt met een uurtarief van rond de €20. Houd dus wel in het achterhoofd dat, ondanks dat je professionele hulp krijgt, het wel wat geld kan kosten.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met het schrijven van je scriptie? Bij Scriptium bieden we professionele scriptiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je inleiding, worstelt met het theoretisch kader, of hulp bij het resultatendeel nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Ook kun je bij ons je scriptie op elk moment van de dag laten nakijken. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!