- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
De eindstreep is in zicht
Je hebt er zo hard aan gewerkt. Er zitten uren aan bloed, zweet en tranen in, en daar, eindelijk, op je computerscherm… jouw scriptiedocument. Je vraagt je nog eens af hoe je het voor elkaar hebt gekregen om dat gigantische hoge woordenaantal te bereiken, en je moet toegeven: het klinkt allemaal best wel professioneel en academisch. Dus de tekst is af, het onderzoek staat en je bent klaar om het document in te sturen. Toch? Scriptium zegt: ho, stop. Neem nog even afstand van het document. Doorloop de onderstaande 6 stappen om je scriptie te controleren en er zeker van te zijn dat je scriptie klaar is voor inzending.
Stap 1: taal en toon
Oké, we gaan er vanuit dat je op dit moment in het scriptieproces inhoudelijk een goed onderzoek hebt staan. Je hebt immers een scriptiebegeleider gehad die je geholpen heeft met het opzetten en opbouwen van het onderzoek. Je onderzoeksopzet of plan van aanpak is goedgekeurd geweest, en je praktijkonderzoek is uitgevoerd.
Het is zeer belangrijk dat al die informatie op een professionele en academische manier is opgeschreven. Natuurlijk moet je scriptie vrij zijn van taal- en spelfouten, maar ook je toon en stijl moeten kloppen. Heb je wel professioneel genoeg geschreven? Is er sprake van spreektaal? Heb je echt nergens je eigen mening stiekem verwerkt in de tekst?
Het is soms lastig om van je eigen tekst nog te zien of je fouten hebt gemaakt of niet. Daarom is het altijd een goed idee om de tekst te laten controleren door een ander. Je kunt het aan iemand in je omgeving vragen die goed is in taal, of je kunt een professional inhuren om alle fouten te laten verbeteren en de toon te laten nakijken. Voor dat laatste kun je een corrector van Scriptium inschakelen en je scriptie laten nakijken op taal en structuur.
Stap 2: bronvermeldingen
Een scriptie is altijd een onderzoek dat is gebouwd op onderzoek dat eerder is uitgevoerd. Dat betekent dat je geen informatie mag verzinnen of informatie letterlijk uit bronmateriaal mag gebruiken zonder die bron te vermelden. Je kunt de scriptie controleren op correcte toepassing van bronvermeldingen. Hier bedoelen we twee dingen mee. Ten eerste moet je even controleren of alle feitelijke uitingen in je scriptie voorzien zijn van een bronvermelding. Ten tweede moet je nagaan of de daadwerkelijke bronnotaties voldoen aan regels voor verwijzingen. Dit laatste geldt dan voor de bronvermeldingen in de lopende tekst en in de literatuurlijst.
Het is soms een hele uitdaging om alle kleine regels en eisen goed toe te passen. Zeker ook omdat regels nogal eens willen veranderen, en omdat er verschillen bestaan in verwijzingsstijlen, schrijftaal en land. Helaas is het zo dat veel onderwijsinstellingen in Nederland een scriptie niet nakijken of voorzien van feedback als de bronvermelding niet op orde is. Steek hier dus extra aandacht in, ook al is het misschien saai en langdradig werk.
Je kunt ook een bronnenspecialist van Scriptium vragen of deze de bronvermeldingen in de tekst kan controleren. We kunnen je scriptie controleren op bronvermelding als het gaat om APA of de Leidraad voor Juridische Auteurs.
Stap 3: Lay-out controleren
Slordigheden in de lay-out van je document zijn zeer jammer. De professionaliteit van je scriptie wordt een stuk hoger als je aandacht besteed aan de look en feel van het document. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je allerlei kekke kleurtjes kiest of een voorpagina ontwerpt met WordArt. Maar je mag wel een kleurenthema kiezen en dat bijvoorbeeld laten terugkomen in tussenkopjes.
Denk eens na over de algehele vormgeving van je document. Welke kleuren zijn van nature van toepassing bij je onderwerp? Stel, je schrijft een scriptie over logistiek beleid bij Scriptium. Dan zijn de kleuren donkerblauw en geel van toepassing. Schrijf je over het marktaandeel van MediaMarkt in Nederland, dan is rood een geschikte kleur.
Bovendien moet de lay-out wel correct zijn. Besteed aandacht aan regelafstanden. Laat je scriptie controleren op lay-out, let op ruimte tussen alinea’s en hoofdstukken. Kijk naar de verschillende groottes en lettertypen van tussenkopjes en titels, en zorg natuurlijk voor een kloppende en volledige inhoudsopgave.
Stap 4: Eisen van de opleiding
Oké, nu de taal op orde is, de bronvermeldingen zijn gecheckt en de lay-out is gefixt, is het belangrijk dat je nog even de scriptiehandleiding van je onderwijsinstelling erbij pakt. Als het goed is, is er ergens een document waarin de basiseisen die gelden voor je scriptie vermeld staan.
Dit kan een letterlijke handleiding zijn, maar ook een document vanuit de Examencommissie. In dat document staan basiseisen. Bijvoorbeeld het gevraagde lettertype, de lettergrootte, de regelafstand en letterkleur. Ook staat er informatie in over welke andere eisen gesteld worden aan het document.
Denk hierbij aan het toevoegen van een plagiaatverklaring, een samenvatting (abstract) of andere scriptieonderdelen die niet altijd een standaardonderdeel zijn van het document. Het laatste wat je wil is dat de scriptie niet wordt nagekeken of wordt afgekeurd omdat je een documentje mist. Controleer je scriptie dus nog eens goed op basis van de eisen van de handleiding.
Stap 5: Het woordenaantal
Het klinkt logisch dat een scriptie het juiste woordenaantal dient te hebben. Toch gebeurt het vrij vaak dat studenten er last-minute achter komen dat hun scriptiedocument niet voldoet aan de eisen met betrekking tot woordenaantallen. Vaak is er een minimum ten aanzien van het aantal woorden voor de hele scriptie. Daar moet je je natuurlijk aan houden. Sommige opleidingen stellen echter ook woordenaantallen aan de losse scriptieonderdelen zoals de inleiding, methodesectie, resultatensectie en conclusie. Ook geldt er soms een maximaal aantal woorden voor de bijlagen.
Let ook op de eventuele marge. Bestaat er een maximum of minimum aantal woorden? Of mag je daar met een marge van 10% vanaf wijken? Meer is overigens niet altijd beter. Ook boven het minimum aan woorden zitten, is niet aan te bevelen. Blijkt dat jouw onderzoek niet voldoet aan het woordenaantal? Dan kun je altijd een scriptiebegeleider van Scriptium vragen om te helpen bij het bijschrijven van woorden of het schrappen van tekstdelen die minder relevant zijn.
Stap 6: Voorwoord/dankwoord
Het is niet altijd verplicht, maar het toevoegen van een dankwoord of voorwoord is wel aan te bevelen. Het is namelijk de enige kans om iets persoonlijks over je scriptie te zeggen en mensen te bedanken die essentieel zijn geweest in het proces. Controleer nog even of het verplicht is om een dergelijk stuk tekst op te nemen in je onderzoek. Zo ja, ga dan na wie je allemaal moet bedanken. Het is namelijk nogal lullig als je iemand vergeet of overslaat. Standaardmensen die je opneemt in het voorwoord of dankwoord zijn je scriptiebegeleider(s) van school, je eerste en tweede lezer, en de opdrachtgever. Laat je je scriptie controleren door een externe partij, vrienden of familie, dan kun je ook hen vermelden.
Bonusstap
Als laatste willen we zeggen: geniet van het moment dat je de scriptie instuurt. Het is een lang proces geweest, en je hebt er veel energie in gestoken. Voor nu zit het er even op en kun je even rustig achterover leunen.