Reproduceerbaarheid

Reproduceerbaarheid van je scriptie, wat is dit nu eigenlijk? Als je scriptie reproduceerbaar is, betekent het dat je onderzoek juist is uitgevoerd. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van je scriptie. Jij kunt er zelf voor zorgen dat je scriptie reproduceerbaar is. Op deze pagina lees je wat reproduceerbaarheid precies is. Daarnaast zetten we op een rijtje welke stappen je moet ondernemen om jouw scriptie reproduceerbaar te maken.

Wat is reproduceerbaarheid?

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen reproduceerbaarheid en repliceerbaarheid. De reproduceerbaarheid wordt getest door het onderzoek opnieuw uit te voeren met dezelfde methode en dezelfde data. Als hier dezelfde resultaten uitkomen, dan is het onderzoek reproduceerbaar. Repliceerbaarheid wordt getest door het onderzoek opnieuw uit te voeren met dezelfde methode, maar met nieuwe data. Als hier dezelfde resultaten uitkomen, dan is het onderzoek ook repliceerbaar. De resultaten van een reproduceerbaar onderzoek zijn juist. Het onderzoek is namelijk op de goede manier uitgevoerd. De resultaten van een repliceerbaar onderzoek zijn betrouwbaar, het is namelijk op verschillende data toegepast.

Waarom moet je scriptie reproduceerbaar zijn?

Een reproduceerbare scriptie is niet bij alle studies verplicht. Toch komt het steeds vaker voor dat je de betrouwbaarheid en validiteit moet beschrijven als onderdeel van je scriptie. Er zijn verschillende redenen waarom je scriptie reproduceerbaar moet zijn. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Het verhoogt de betrouwbaarheid van je scriptie. Het onderzoek kan namelijk op dezelfde manier herhaald worden met dezelfde resultaten. Het is dus makkelijk om te achterhalen of jij het onderzoek eerlijk hebt uitgevoerd. Iemand zou dit gemakkelijk kunnen testen door de duidelijke beschrijving van je gebruikte onderzoeksmethode en data.

  • Het zorgt ervoor dat onderzoekers eerlijk te werk gaan en hun onderzoek goed checken. Onderzoekers kunnen hun resultaten hierdoor niet veranderen naar een gewenste uitkomst. Reproduceerbaarheid vermindert dus de kans op fraude. De resultaten kunnen makkelijk door andere onderzoekers gecontroleerd worden.

  • Reproduceerbaarheid kan je ook helpen bij het uitvoeren van het onderzoek. Het zorgt er namelijk voor dat je je ook echt houdt aan de onderzoeksmethode die je hebt opgesteld aan het begin van je onderzoek.

Hoe maak je de scriptie reproduceerbaar?

Om je scriptie reproduceerbaar te maken is het belangrijk dat je bepaalde informatie in je scriptie opneemt. Deze informatie moet volledig zijn. Iemand zou het onderzoek namelijk op precies dezelfde manier en met dezelfde data opnieuw moeten kunnen uitvoeren. Hieronder hebben wij op een rijtje gezet wat er allemaal in je scriptie aanwezig moet zijn om het reproduceerbaar te maken.

  • Beschrijving van het onderzoekstype. Hier beschrijf je bijvoorbeeld of je een kwalitatief of kwantitatief onderzoek hebt uitgevoerd. Schrijf erbij waarom je voor dit onderzoekstype hebt gekozen. Als het een combinatie is van beide kun je verschillende delen van je onderzoek aanhalen.

  • Beschrijving van je onderzoeksmethode. Een onderzoeksmethode is bijvoorbeeld het afleggen van interviews of het afnemen van enquêtes. Het is belangrijk dat je deze informatie in zijn volledigheid beschrijft. Met wie leg je de interviews af en waarom? Is het interview schriftelijk of mondeling afgelegd?

  • Bijlagen met alle data die je hebt gebruikt. Het woord data kan misleidend zijn. In de bijlagen zet je eigenlijk alles dat je hebt gebruikt voor je onderzoek. Bij een kwantitatief onderzoek zijn dit bijvoorbeeld bepaalde cijfers zijn. Bij een kwalitatief onderzoek is dit bijvoorbeeld een lijst van alle antwoorden die je hebt binnengekregen op een enquête.

  • Beschrijving van de analysemethode. Hoe heb je de verzamelde data geanalyseerd? Een andere soort analysemethode zou tot andere conclusies kunnen leiden. Het is dus belangrijk dat je beschrijft hoe je analyseert en waarom je voor deze methode hebt gekozen.

  • Waarom je bepaalde conclusies hebt getrokken. Het moet duidelijk zijn hoe jij tot je conclusies bent gekomen. Dit kun je het beste laten zien. Vertel dus niet wat je conclusie is, maar laat aan de hand van je analysemethode en resultaten zien waarom je tot deze conclusie bent gekomen.

  • Hoe je de betrouwbaarheid en validiteit hebt gewaarborgd. Wat heb jij gedaan om ervoor te zorgen dat jouw onderzoek betrouwbaar en valide is? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een enquête hebt afgenomen bij mensen uit alle lagen van de samenleving. De resultaten van de enquête representeren de Nederlandse samenleving en zijn daardoor betrouwbaarder.

Hulp van een professional

Heb je moeite met het schrijven van je scriptie? Weet je niet hoe je je scriptie reproduceerbaar moet maken? Bij Scriptium helpen we je graag bij het opstellen van een goed onderzoek. Schakel daarom vandaag nog een professionele begeleider in. Heb je je scriptie al afgeschreven? Laat je scriptie dan nakijken en redigeren op taalfouten, structuur en inhoud. Wij staan 24 uur per dag voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

  1. Om de reproduceerbaarheid van je onderzoek te bepalen, geef je antwoord op de vraag: als het onderzoek herhaald zou worden met dezelfde data, worden dan dezelfde resultaten verkregen? Als dat zo is, dan is het onderzoek reproduceerbaar. Bij herhaalbaarheid of repliceerbaarheid gaat het om het reproduceren van hetzelfde onderzoek met nieuwe data.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?