- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Rechtenstudies: vooroordelen en voordelen
Rechten: het is één van de populairste opleidingen van Nederland. Hoewel veel studenten zich eraan wagen, komen er ook veel studenten van een koude kermis thuis. Het zou een pretstudie zijn, maar niets is minder waar. In dit artikel bespreken we de vooroordelen en de voordelen van rechtenstudies. Wie rechten wil studeren, krijgt namelijk te maken met wettenbundels, meerdere rechtsgebieden en veel droge stof. Er is echter ook veel dynamiek in het recht. Bovendien zijn rechtenstudies praktijkgericht. Hebben we je interesse aangewakkerd? Mooi, want hier volgt alles dat je moet weten over rechtenstudies. Ook geven we de nodige tips voor eerstejaarsrechtenstudenten.
Feiten en cijfers over rechtenstudies
In het studiejaar 2022 stonden 340.000 studenten ingeschreven bij een universiteit. 35.000 van deze studenten deed een bachelor of master in de richting van rechten. Dat is maar liefst meer dan 10% van alle studenten in Nederland. Je kunt dus wel stellen dat studies gerelateerd aan rechten populair zijn in Nederland. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat je rechten op allerlei niveaus en op verschillende onderwijsinstellingen in Nederland kunt studeren. Er zijn dus hbo-, wo-, bachelor- en masteropleidingen te volgen die gerelateerd zijn aan rechten. Rechtenstudenten studeren voornamelijk voltijds en de meeste rechtenstudenten zitten in Amsterdam.
Waar kun je rechten studeren?
Rechtenstudies op de universiteit
Als je rechten wilt studeren is er nogal wat om uit te kiezen. Om te beginnen zetten we op een rijtje in welke steden je rechten kunt studeren. Op universitair niveau is Rechtsgeleerdheid te volgen in Groningen, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Tilburg. De Universiteit van Utrecht komt daarbij het beste uit de bus. Rechtsgeleerdheid wordt aan deze universiteit door studenten bekroond met een 7,6 gemiddeld. Maar liefst 85% van de eerstejaars kan in één keer door naar het volgende jaar. Net achter de Universiteit van Utrecht vind je Tilburg University. Hier stroomt 80% van de eerstejaarsstudenten door en geven de studenten vooral hun docenten een hoog rapportcijfer. Overigens werken alle Rechtsgeleerdheid-opleidingen in Nederland met een bindend studieadvies. Dat betekent dat je in het eerste studiejaar een bepaald aantal studiepunten moet halen om door te mogen studeren. Een bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt 3 jaar, waarin 180 studiepunten behaald moeten worden. Een masteropleiding duurt doorgaans 1 jaar.
Rechtenstudies op het hbo
Op universitair niveau heb je de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Op het hbo heet de studie simpelweg Rechten. De studie Rechten is aan 15 verschillende hogescholen te volgen. Geen van de hbo-rechtenstudies werkt met een numerus fixus. Dat betekent dat er een onbeperkt aantal studenten in het eerste jaar kan worden toegelaten bij alle rechtenstudies. Er is wel een groot verschil in het aantal hogescholen dat met een bindend studieadvies werkt. In het overzicht hieronder vind je bij welke hogescholen je in het eerste jaar genoeg studiepunten moet halen om door te kunnen studeren. Van alle hogescholen in Nederland waar je rechten kunt studeren is de NHL Stenden in Leeuwarden het beste uit de test gekomen. Studenten geven deze hogeschool het hoogste rapportcijfer: een 7,6. Vooral op het gebied van sfeer en faciliteiten scoort het NHL Stenden goed. Het is ook één van de kleinste opleidingen van Nederland. De grootste hbo-rechtenopleiding vind je aan de Hogeschool van Amsterdam. Een hbo-rechtenstudie duurt zonder studievertraging 4 jaar.
Vooroordelen over rechtenstudies
In het studentenleven gaan er vaak een paar vooroordelen over rechtenstudies rond. Hoewel rechtenstudies populair zijn, is toch niet iedereen weggelegd voor deze vaak onderschatte studie. We nemen 3 vooroordelen met je door en leggen je uit waarom dit vooroordelen zijn.
1. Rechten is een pretstudie
Stel je weet niet wat je wil gaan studeren. De kans is groot dat je wel eens te horen krijgt dat je altijd nog rechten kunt gaan studeren. Waar komt die opmerking eigenlijk vandaan? Er heerst onder niet-rechtenstudenten de veronderstelling dat rechten een redelijk makkelijke en algemene studie is. Dat laatste is waar. Je denkt bij rechten al snel aan volle collegezalen en je kent bijna altijd wel iemand die rechten studeert. Rechten is dan ook een vrij algemene studie. Je kunt er allerlei kanten mee op, zoals de advocatuur of de rechterlijke macht. Maar ook de journalistiek is niet uitgesloten. Dat rechten een brede studie is, wil echter niet zeggen dat het een makkelijke studie is. Dat is uit de bovenstaande tabellen wel op te maken. Veel eerstejaars krijgen een negatief bindend studieadvies of stoppen zelf voortijdig. Echt een pretstudie kun je het dus eigenlijk niet noemen.
2. Rechten is spannend, spannend en nog eens spannend
Onze eerste kennismaking met het recht vindt vaak via televisie plaats. Er bestaan oneindig veel series waar recht wordt gesproken en criminaliteit centraal staat. Maar echt een realistische weergave van een rechtenstudie is dit natuurlijk niet. Rechtenstudies zijn namelijk voor een groot deel ook theoretisch. Er komen dikke wetboeken aan te pas en er zijn talloze arresten op te lossen. Die arresten zijn zelden zo sensationeel als op Netflix. Natuurlijk komen ook de spannende zaken aan bod in colleges. Echter, wie alleen maar spanning en sensatie verwacht komt van een koude kermis thuis. Rechten studeren is veel droge stof tot je nemen. Dat zou deels een verklaring kunnen zijn voor de vele eerstejaarsstudenten die voor het tweede jaar strandden. De verwachtingen van een spannende studie worden niet helemaal waargemaakt.
3. Rechten is strafrecht
Wie niet helemaal thuis is in het recht, denkt bij rechten alleen aan strafrecht. Dat is niet zo gek, want strafrecht is het spannendste rechtsgebied. Maar voordat je je inschrijft voor een rechtenstudie, is het misschien goed om je verder te verdiepen. Alleen in het eerste jaar van een rechtenstudie kom je al met meerdere rechtsgebieden in aanraking. Zo heb je naast strafrecht ook civiel recht, bestuursrecht en jeugdrecht. Als bachelorstudent heb je het nog niet helemaal voor het kiezen. Als je alleen geïnteresseerd bent in strafrecht, kunnen de colleges over bestuursrecht best taai zijn. Wie echter graag strafrechtadvocaat wil worden, moet ook kennis hebben van alle andere rechtsgebieden die bij een bacheloropleiding worden behandeld. Natuurlijk is dit bij de meeste bacheloropleidingen het geval. Pas aan het einde van de opleiding of tijdens een master ga je de diepte in. Dus tot die tijd: Eyes on the prize!
Redenen om rechten te studeren
Oké, nu heb je een beetje een idee wat de vooroordelen van rechtenstudies zijn. In tegenstelling tot wat veel (aankomende) studenten denken, zijn rechtenstudies geen pretstudies. Ze zijn ook niet altijd spannend en bestaan niet alleen uit colleges in het strafrecht. Maar natuurlijk zijn er ook een hoop voordelen aan het studeren van het recht.
1. Rechtenstudies zijn breed inzetbaar
Hoewel de meeste mensen vooral aan advocatuur of aan rechterlijke macht denken, is rechten veel meer dan dat. Het recht is namelijk overal. Je kunt met een rechtenstudie allerlei kanten op. Zo kun je de kant van economie op of juist meer in de politieke richting. Je kunt natuurlijk als advocaat aan de slag, maar je kunt ook voor de overheid werken. De grenzen zijn zelfs niet aan Nederland gebonden, want ook het internationaal recht ligt met een rechtenstudie aan je voeten. Het is als nieuwe student handig om een studie te volgen die veel mogelijkheden biedt. Dat maakt rechten geen pretstudie, maar wel ideaal als je rechten interessant vindt en niet precies weet wat je de eindhalte van je studie wordt. Rechten is breed inzetbaar. Na een bacheloropleiding kun je je met een master specialiseren.
2. Rechten zijn dynamisch
Er zijn weinig studies die zo veranderlijk zijn als rechten. Het recht toetst zichzelf voortdurend. In het eerste jaar van rechtenstudies komen er veel verschillende arresten voorbij. In die arresten worden onder andere opvallende of uitzonderlijke zaken besproken waar de grenzen van het recht aan de kaak werden gesteld en waar nieuw recht werd gesproken. Zoals we eerder stelden, bestaan rechtenstudies uit veel droge stof. Maar gelukkig is er dus ook veel dynamiek. De wereld verandert en het recht verandert mee. Wat zegt het recht bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne? Hoe worden zaken over grensoverschrijdend gedrag met BN’ers behandeld? En wat zijn de juridische implicaties van AI? Elke dag liggen er weer nieuwe onderwerpen op tafel waar het recht zich over moet buigen. Naast die droge stof vind je deze dynamische onderwerpen terug in de collegezalen van rechtenstudies.
3. Rechten zijn praktijkgericht, ook op de universiteit
Veel universitaire studies zijn grotendeels theoretisch. Hoewel dat deels hoort bij wetenschappelijk onderwijs, vinden veel studenten dat ook saai. Gelukkig is dit bij zowel rechten als rechtsgeleerdheid anders. Je wordt als rechtenstudent nauw betrokken met de praktijk. Zo woon je tijdens je opleiding rechtszaken bij. Dit vindt veelal in het eerste jaar van je studie plaats. Op die manier wissel je al aan het begin van je studie theorie af met praktijk. Daarnaast loop je stage. Een stage tijdens je rechtenstudie is het uitgelezen moment om maanden van ervaring op te doen in jouw werkveld naar keuze. Was je al die tijd al op zoek naar werken met die spannende arresten in de praktijk? En heb je de andere rechtsgebieden ook doorstaan? Dan word je beloond met de stageperiode. Hier kun je proeven van de baanmogelijkheden die er zijn na een rechtenstudie. Bovendien breng je alle theorie die je hebt geleerd in de praktijk.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!