Quarterlife crisis afbeelding 1

Quarterlife crisis overwinnen

Ben je mid-twintig, besluiteloos, onzeker en ongeïnspireerd? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een quarterlife crisis. Hoewel je als puber waarschijnlijk dacht dat het allemaal wel makkelijker zou zijn vanaf je 25ste, is daar de quarterlife crisis. De quarterlife crisis is een steeds bekender wordend fenomeen. We zetten de symptomen van deze crisis op een rijtje en vertellen je hoe je er goed doorheen komt aan de hand van 7 tips.

Wat is een quarterlife crisis?

Een crisis is een angstige en lastige periode. Deze kan in ieders leven op elk moment voorkomen. De quarterlife variant vindt zo ongeveer rond je 25ste plaats, zoals de term zelf al verklapt. Deze periode wordt veelal gekenmerkt door de leegte die ontstaat na het afronden van je studie. Het is een vreemde overgang van het studentenleven naar het leven van een werkende. Daarnaast steekt de quarterlife crisis de kop op tijdens die ene studie die je toch niet meer ziet zitten. Of die baan die toch niet bij je blijkt te passen. Je vraagt je af of je wel de juiste studie hebt gedaan en je begint je nog veel meer af te vragen. Je piekert erop los. Is dit het dan? En waar is die droombaan eigenlijk?

Als we denken aan een life crisis, denken we normaliter aan een midlife crisis. De midlife crisis vindt rond het 40ste levensjaar plaats. Voorheen kampten mensen tijdens een midlife crisis met vraagstukken over hun verleden, heden en toekomst en alle negatieve gevoelens daarbij. Tegenwoordig zie je dit steeds vaker vanaf de 25 jaar gebeuren. Mede door prestatiedruk en social media is de midlife crisis zo’n vijftien jaar naar voren geschoven.

Op social media zien we het perfecte leven aan de lopende band voorbijkomen. Dat komt eigenlijk maar door één ding: we laten zien wat we willen laten zien. We zetten de meest perfecte versie van onszelf op Instagram, maar wanneer het minder gaat delen we niets. Scrollend door je social media-tijdlijn zie je alleen maar perfecte levens. Leuke relaties, goede banen, noem maar op. De twijfels die er misschien al waren, worden nóg meer gevoed. Waarom kan het bij jou nou niet zo perfect zijn?

Symptomen van een quarterlife crisis

Besluiteloosheid

Je weet niet wat de volgende stap is na het afronden van je bachelor of master. Je wilt zo snel mogelijk een goede baan, maar de keuzes zijn overweldigend. Of je hebt juist moeite met het vinden van een baan na je studie. Je neemt geen stappen en mist een duidelijk toekomstperspectief.

Onzekerheid

Je gaat je steeds meer afvragen of je het wel goed doet. Je vergelijkt jezelf met de mensen in je omgeving en bent in de veronderstelling dat zij wél weten waar ze mee bezig zijn. Iedereen lijkt het voor elkaar te hebben, behalve jij.

Eenzaamheid

Aansluitend op die onzekerheid door de mensen in je omgeving en hun perfecte levens op sociale media, ga je je alleen voelen. Misschien durf je door schaamte ook niet goed te praten over je crisis, wat nog meer bijdraagt aan een eenzaam gevoel.

Teleurstelling

Al het bovenstaande maakt dat je het gevoel hebt dat je hebt gefaald. Je had meer verwacht van het afronden van je studie of je had meer verwacht van het begin van je carrière. Er zou toch een droombaan moeten zijn na je studie? Je bent teleurgesteld.

Een hele hoop negatieve gevoelens dus. Besluiteloosheid, onzekerheid, eenzaamheid en teleurstelling doen je twijfelen aan alle keuzes die je in je leven gemaakt hebt. Nu kunnen we wel stellen dat je in een quarterlife crisis zit.

Geen paniek! Hier zijn de tips

Een crisis is een periode, waar je gelukkig ook weer uit komt. Vaak new and improved. Om dat proces wat te versnellen, hebben we enkele tips voor je.

Tip 1 – Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Je bent misschien geneigd jezelf te vergelijken met de mensen in je omgeving. Hoe ver zijn zij en ben jij net zo ver? Mensen hebben vaak ook de neiging zichzelf te vergelijken met anderen die ogenschijnlijk een beter leven leiden. De eerste tip is een hele strenge: stop onmiddellijk met die eindeloze vergelijkingen tussen jezelf en anderen. Om te beginnen leven anderen écht niet het perfecte leven. Het kan natuurlijk zo zijn dat een paar van je vrienden momenteel een goede baan en een leuke relatie hebben, maar ook zij lopen tegen hun persoonlijke problemen aan. Laat je niet gek maken: het is niet altijd wat het lijkt. Je krijgt niet alles van andermans leven mee. Iedereen is wel eens onzeker en ongelukkig en iedereen doet maar wat.

Tip 2 – Wees niet te streng voor jezelf

Oké, met de vorige tip moesten wij even streng zijn voor jou. Vervolgens adviseren we je om niet te streng te zijn voor jezelf. In deze levensfase kun je wel wat tender, love and care gebruiken. Het is daarom belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen tijdens deze periode. Zo is het helemaal niet erg om het rustig aan te doen. Als je een hele dag hebt liggen Netflixen op de bank, hoef je daar niet van te balen. Het is goed om een pauze te nemen. Ook de dagen waarin je niks doet dragen bij aan het proces.

Tip 3 - Onderzoek wat jou gelukkig maakt

Gelukkig zijn kun je niet forceren en het heeft vaak ook wat tijd nodig als je net in een gat terecht bent gekomen. Door de tijd te nemen om te ontdekken wat écht belangrijk is voor jou, vind je misschien wel de oplossing voor veel van je problemen. Dan bedoelen we niet alleen op studie- of werkgebied, maar juist ook in je vrije tijd. Misschien heb je hobby’s die jaren aan de kant zijn geschoven. Deze crisis is een goed moment om weer een beetje terug bij jezelf te komen. Bovendien kan het richting geven in je carrière of juist ontspanning en berusting bieden bij het tijdelijk loslaten van al die moeilijke vraagstukken.

Tip 4 – Zoek een crisismaatje

Het lijkt misschien alsof je de enige bent, maar er zijn meer mensen om je heen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Ga het gesprek aan met je vrienden of familie over je quarterlife crisis. Het delen van je problemen is in elke levensfase goed, dus ook in deze. Voor je het weet stuit je op iemand die in ongeveer dezelfde situatie zit als jij. Je kunt je aan zo iemand optrekken en die persoon aan jou. Misschien praten jullie met elkaar over jullie situatie of Netflixen jullie nu samen een hele dag. Je zult je minder eenzaam voelen en sterker in je schoenen staan met een crisismaatje. Wanneer je het idee hebt dat je er veel sombere gevoelens aan overhoudt, is het misschien fijn om er met een psycholoog over te praten.

Tip 5 – Beslis zelf wat succes inhoudt

Sommigen definiëren succes aan de hand van hoeveel succes ze ervaren op de werkvloer. Anderen definiëren succes met hoeveel vrienden ze hebben of hoeveel mooie spullen en kleding ze bezitten. Die definities van succes hoeven niet de jouwe te zijn. Succes staat niet gelijk aan een hoge functie of een masterdiploma. Je kunt zelf beslissen wat succes inhoudt voor jou. Wil je graag streven naar succes? Dan is het verstandig je te baseren op jouw eigen definitie.

Tip 6 – Durf stappen te nemen

Veel mensen vinden verandering eng. Toch is het op den duur nodig. Je kunt natuurlijk veel winnen door rust te pakken en je te focussen op de dingen die je gelukkig maken. Echter, je kunt je crisis ook in je voordeel gebruiken. Als je eenmaal hebt ontdekt wat jou gelukkig maakt, investeer daar dan in. Wil je eigenlijk het liefst doorstuderen in een andere richting? Doe het. Wil je switchen van baan? Zet die stap. Of wil je dolgraag nog een reis maken? Pak die kans. Je weet niet wat je mist tot je het uitprobeert en op dit gebied zijn geen fouten te maken. Trust the process!

Tip 7 – Wees flexibel

Er is geen finishlijn. Het leven is geen wedstrijd en er is geen competitie met anderen. Daarom is het niet nodig om je toekomstplannen te verbinden aan deadlines. Het lijkt misschien hoopvol om te denken: vanaf volgende maand heb ik een leuke baan. Echter, het is een voorbode van teleurstelling om van tevoren in te calculeren wanneer je iets bereikt wilt hebben. Bovendien zit je nu in een crisis die voortkomt uit een onrealistisch verwachtingspatroon. Probeer daarom alles in je eigen tempo en op je eigen manier te doen. Wanneer je toch doelen opstelt tijdens je quarterlife crisis is een beetje flexibiliteit wel geboden. Het is verstandig om rekening te houden met eventuele wijzingen in die doelstellingen of plannen. Het wijzigen van plannen is niet hetzelfde als falen.

Het is een fase, het komt weer goed

Wanneer je de symptomen herkent, laat het dan even bezinken en volg vervolgens onze tips op. Natuurlijk is deze crisis even heel vervelend. Toch is een quarterlife crisis niet alleen maar ellende en narigheid. Eigenlijk is het de perfecte periode om met jezelf aan de slag te gaan. Op die manier kan deze crisis voor nieuwe inzichten en mooie veranderingen zorgen. Gelukkig gaat de quarterlife crisis net zoals zoveel in het leven gewoon weer voorbij. Het komt niet alleen goed, maar het gaat waarschijnlijk zelfs beter.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met biologie, of hulp bij economie nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?