- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Profielkeuze havo
Het is zover. Je zit in het derde jaar van de havo en je moet een keuze maken voor een profiel. Dit kan best lastig zijn als je nog niet zo goed weet welke kant je op wil. Er zijn veel combinaties van vakken mogelijk, maar toch zijn er altijd een paar vakken die verplicht zijn. Elk profiel heeft zo zijn eigen regels en keuzemogelijkheden. Wij zetten de vier profielen nog even voor je op een rijtje. Daarnaast geven we tips die jou kunnen helpen bij het maken van je profielkeuze.
De vier havo-profielen
Waarschijnlijk heb je op school al voorlichting gehad over de verschillende profielen die je kunt kiezen. Het is belangrijk om ze goed door te nemen en daarom zetten we ze nog even voor je op een rijtje. Let op, niet alle scholen bieden alle vakken aan. Ga dus goed na welke opties er zijn op jouw middelbare school. Ook zijn er nog de verplichte algemene vakken. Iedereen moet deze vakken volgen, ongeacht het profiel dat je kiest. Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Culturele en Kunstzinnige vorming en Lichamelijke opvoeding.
-
Cultuur en Maatschappij. Dit profiel is vooral gericht op de alfa-vakken. Hou je meer van verhalende vakken en talen? Dan is dit profiel misschien iets voor jou. Binnen dit profiel zijn geschiedenis en een moderne vreemde taal verplichte vakken. Wiskunde kun je juist helemaal laten vallen. Daarnaast moet je kiezen uit de profielkeuzevakken. Zo kun je ervoor kiezen om nog een moderne vreemde taal te volgen. Of je gaat voor een kunstvak. Daarnaast moet je kiezen tussen aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen en economie. Dit profiel is een optie voor leerlingen die bijvoorbeeld graag met mensen werken. Daarnaast kun je alle kanten op in de kunst- en cultuursector. Het profiel is ook geschikt voor een carrière in rechten, geschiedenis of politiek.
-
Economie en Maatschappij. Dit profiel lijkt enigszins op het eerste profiel, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo zijn binnen dit profiel de vakken geschiedenis, economie en wiskunde verplicht. Meer dan in het eerste profiel dus. Naast deze vakken kies je nog uit één profielkeuzevak. Je kunt kiezen voor een moderne vreemde taal, management en organisatie, aardrijkskunde of maatschappijwetenschappen. Dit profiel is een optie voor leerlingen die graag het bedrijfsleven in willen. Je zou een eigen onderneming kunnen starten. Het kan ook zijn dat je iets wil doen met management, logistiek of marketing. Er is een mogelijkheid om de vakken zo te kiezen dat je een dubbelprofiel volgt met Cultuur en Maatschappij.
-
Natuur en Gezondheid. Dit profiel houdt zich bezig met de mens en zijn gezondheid. Je gaat hier al iets meer richting de exacte vakken. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde, biologie en scheikunde verplicht. Je kunt vervolgens nog één profielkeuzevak kiezen. De opties zijn natuurkunde, natuur, leven en technologie en aardrijkskunde. Dit profiel is een optie voor leerlingen die bijvoorbeeld de gezondheidszorg in willen. Je interesseert je voor mensen, dieren en planten en wilt meer weten over de processen om je heen.
-
Natuur en Techniek. Het laatste profiel bestaat vooral uit bètavakken. Het is dus geschikt voor leerlingen die van cijfers en berekeningen houden. Binnen dit profiel zijn de vakken Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde verplicht. Daarnaast kies je tussen de profielkeuzevakken aardrijkskunde, biologie en natuur, leven en techniek. Het profiel is een optie voor leerlingen die graag de techniek in willen. Daarnaast kan het zijn dat je je interesseert voor computers en systemen. Met dit profiel is het mogelijk om de vakken zo te kiezen dat je een dubbelprofiel volgt met Natuur en Gezondheid.
Interesses en vaardigheden
Bij het maken van je profielkeuze is het belangrijk om jezelf af te vragen welke vakken je interessant vindt. Je zult namelijk examen moeten doen in de vakken die je kiest en dan is het fijn dat je ook de motivatie hebt om eraan te werken. Weet je niet zo goed welke vakken dit zijn? Kijk dan ook eens naar je cijferlijst. Op welke vakken scoor je goede cijfers? De vakken waar je goed in bent zijn vaak ook de vakken waar je je het meest voor inzet.
Vervolgstudies
Het kan ook helpen om alvast eens te kijken welke vervolgstudie je zou willen volgen. Dit is nog wat vroeg, maar er is vast een vakgebied dat je interessant lijkt. Voor sommige studies heb je een specifiek profiel nodig om toegelaten te worden. Soms heb je zelfs bepaalde vakken nodig. Voor sommige kunststudies heb je bijvoorbeeld toch het vak wiskunde nodig, en dan is het fijn als dat vak in je profiel zit. Weet je echt nog niet welke kant je op zou willen met je studie? Vaak zijn de profielen met de bètavakken het breedst georiënteerd. Voor technische studies heb je namelijk vaak natuurkunde of wiskunde nodig. Door een breed profiel te kiezen hou je de opties open. Toch is het belangrijk om eerst te bedenken of je ook echt interesse hebt in de vakken binnen dat profiel.
Keuze-examenvak
Naast de verplichte vakken en de profielkeuzevakken is er altijd nog één plek voor een keuzevak. Je kiezen uit alle vakken die jouw middelbare school daarvoor aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij van exacte vakken houdt, maar ook graag muziek speelt. Dan kun je muziek kiezen als keuze-examenvak. Het kan ook zijn dat je van alfa-vakken houdt, maar daarnaast graag biologie wil volgen. Het keuze-examenvak geeft jou de mogelijkheid om je profiel te verbreden of te verdiepen.
Praat erover!
Het is goed om het over je profielkeuze te hebben met anderen. Praat bijvoorbeeld met je ouders over je keuzes. Leg jouw gedachten aan hen voor en misschien kunnen zij je helpen om de knoop door te hakken. Daarnaast kun je het met je klasgenoten erover hebben. Er zijn vast een paar leerlingen die hun keuze al hebben gemaakt. Waarom kiezen zij voor een bepaald profiel? Hun gedachtegang kan jou helpen bij je keuze. Laat je echter niet beïnvloeden door wat je vrienden kiezen. Als laatste is er altijd je mentor waar je mee kunt praten. Je mentor weet iets meer over de vakken in het vierde en vijfde jaar. Hij kan je advies daarover geven.
Hopelijk helpen deze tips jou bij het maken van je havo profielkeuze. Leg er niet te veel druk op. Heb je uiteindelijk echt het gevoel hebt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Dan zijn er vaak nog mogelijkheden om te switchen of vakken bij te volgen. Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar wat je nu interessant vindt. Dat is vaak ook waar je verder mee gaat in je studie en werk. Succes met je keuze!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met economie, worstelt met scheikunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.