- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Proactief studeren
Net als bij veel andere studenten is het begrijpelijk dat je geen zin hebt om thuis te studeren. Je hebt tenslotte al de hele dag in de collegebanken gezeten. Als dan eindelijk de verlossende zoemer gaat, heb je ook nog het vooruitzicht om thuis te moeten studeren. Daarbij ben je in je vrije tijd na de college-uren vaak liever leuke dingen aan het doen met vrienden. Mogelijk heb je ook nog een paar dagen per week sporttrainingen en wedstrijden.
Door actief, effectief en efficiënt te leren kost thuis studeren zo min mogelijk tijd. Daardoor kun je met een voldaan gevoel het proactief studeren aan de kant schuiven en tijd hebben voor leuke dingen. Met behulp van de volgende tips ga je actief aan de slag met de studie.
Afwisseling - Apps gebruiken
Het is belangrijk om te weten dat afwisseling in de manier van leren er niet alleen voor zorgt dat proactief studeren leuk blijft. Het zorgt er ook voor dat je brein fris blijft. Hiermee voorkom je dat je op een gegeven moment alleen nog maar naar een boek of laptopscherm aan het staren bent, wat natuurlijk helemaal niet actief en effectief is.
Je kunt ervoor zorgen dat je hersenen geprikkeld blijven, bijvoorbeeld via leerapps en andere websites. WRTS is bijvoorbeeld een fijne site (en app) om vocabulaire te leren, vaktermen door te nemen of formules te oefenen. Door actief op te letten bij het invoeren van de input en de bijbehorende output, zorg je ervoor dat je vervolgens bij de overhoring via WRTS al een groot deel hebt gezien en onthouden.
Enkele andere leerapps die je kunt gebruiken, zetten we hier voor je op een rij:
-
Kahn Academy. Deze App is een laagdrempelige App voor studenten en docenten. Kahn Academy biedt verschillende cursussen. Of je nu muzieknoten wilt leren of je kennis van statistiek wilt bijspijkeren, het kan allemaal.
-
Masterclass. Dit is een relatief nieuwe App waarbij je les krijgt van de besten in hun vak. Via video’s, opdrachten en handige tips leren experts jou de kneepjes van het vak.
-
Duolingo. Als je graag een andere taal wilt leren, is Duolingo een handige app. Via kleine spelletjes leer je diverse woorden en zinsstructuren van vreemde talen.
Ezelsbruggetjes
Er is een truc die je ouders waarschijnlijk ook nog wel zullen kennen: ezelsbruggetjes. Uit onderzoek blijkt dat ezelsbruggetjes goed kunnen helpen bij leren. Voor talen geldt bijvoorbeeld dat veel woorden uit het Frans en Spaans tot Engels woorden te herleiden zijn. Probeer dus te kijken naar welke woorden op elkaar lijken, om zo makkelijker die link te leggen. Voor Duits geldt natuurlijk dat sommige woorden op het Nederlands lijken. Als je een andere taal hebt gekozen, zoals Chinees, zul je toch echt moeten gaan stampen.
Een bekend ezelsbruggetjes is TV-TAS voor de Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Bij wiskunde kan deze handig zijn: Hoe Moeten We Van Die Onvoldoendes Afkomen: (haakjes), machtsverheffen en worteltrekken, vermenigvuldigen en delen, optellen en aftrekken.
Daarnaast geldt dat er veel persoonlijke ezelsbruggetjes te bedenken zijn. Kijk dus waar je zelf een associatie mee hebt en probeer dat aan elkaar te koppelen. Jij bent immers degene die het moet kunnen onthouden.
Mindmappen
Ten slotte is de techniek van mindmappen zeer handig om te brainstormen, verbanden voor jezelf te leggen en duidelijk te krijgen, stof samen te vatten en stof beter te onthouden. Een mindmap is een diagram waarin je begrippen, verbanden of plaatjes rond een centraal thema verwerkt. Door een mindmap te maken ga je actief aan de slag met de stof. Je zult daardoor wat je geleerd hebt ook beter onthouden. Mooi meegenomen: een mindmap is ook een kleine samenvatting die je uiteindelijk bij het leren voor een toets weer bij kunt pakken.
Hoe stel je een mindmap op?
Een mindmap wordt opgesteld door eerst het centrale thema te bedenken en op te schrijven. Dit centrale thema komt in het midden van het diagram.
Vervolgens bedenk je en noteer je daaromheen de onderwerpen die verband houden met het thema.
Aan elk onderwerp kunnen op dezelfde manier subonderwerpen worden gekoppeld, en dit kun je zo doortrekken. Om het overzicht te behouden dienen de (sub)onderwerpen met trefwoorden of pictogrammen te worden aangegeven en niet met lange teksten.
Een voorbeeld van een eenvoudige mindmap als het gaat om het schrijven van een scriptie:
Zoals je ziet zijn er dus diverse manieren om proactief te studeren. Het is maar net wat je zelf het fijnst vindt.
Professionele studiehulp
Heb je moeite met studeren? Wil je graag geholpen worden met het opzetten van een leerplan? Bij Scriptium kun je terecht voor studiebegeleiding en scriptiebegeleiding. Ook geven we bijles in diverse vakken van het hoger onderwijs. Onze professionele begeleiders en docenten staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!