presenteren - afbeelding 1p

Het leed dat presenteren heet

Presenteren, het wordt gevreesd door veel studenten, maar het is toch iets waar menig student aan moet geloven. Of het nu in de projectgroep is of bij de presentatie van je scriptie, spreken in het openbaar is een belangrijke skill. Gelukkig is het zeker te leren.

Wees voorbereid

Als je goed bent voorbereid, kom je niet voor verrassingen te staan. Begin daarom op tijd. Het is altijd fijn om op de locatie van de presentatie een generale repetitie te doen. Daarnaast kan het handig zijn om de presentatie een keer voor de spiegel te doen of te oefenen voor je vrienden of familie. Zorg dat je alles van de presentatie een aantal keer hebt gezien, en wees baas over de stof waar de presentatie over gaat. Als je goed voorbereid bent, kun je altijd bogen op de kennis die je hebt opgebouwd.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je het verhaal dat je gaat vertellen eigen hebt gemaakt, is het makkelijker om vertrouwen te hebben in jezelf. Je weet dan dat je klaar bent voor vragen die gesteld kunnen worden. Als je het in eigen woorden vertelt, ben je op elke situatie voorbereid en kun je ontspannen je verhaal doen. Wanneer je ontspannen bent en je lichaam kalm is, kun je het verhaal rustiger overbrengen. Laat je niet afleiden door het publiek en trek je er vooral niets van aan als je het publiek rare dingen ziet doen.

Oefening baart kunst

Let op je houding. Het is voor jezelf en voor het publiek prettig als je een goede houding aanneemt. Dit betekent handen uit de zakken en zenuwachtige tikken vermijden, zoals met trillende handen een papiertje vasthouden of met de voet op de grond tikken. Doe de schouders naar achteren, en voilà, dat is een mooie open houding. Ook kan het helpen om te kijken naar voorbeelden. Door andere mensen te zien presenteren en te letten op houding, intonatie en andere dingen, kun je proberen dit over te nemen. Het is in ieder geval zeer leerzaam.

Lichaamshouding en gezichtsuitdrukking

Je lichaamshouding zegt veel over je emotionele en mentale staat. Je houding dient over te brengen dat je comfortabel in je vel steekt, en dat je weet waar je het over hebt. Enkele simpele tips:

  • Hou oogcontact met het publiek. Als je aantekeningen leest, of naar iets anders dan je publiek kijkt, dan dien je niet te praten. Telkens als je wel verbaal communiceert, dien je naar het publiek te kijken. En niet alleen naar één persoon, maar afwisselend naar meerdere mensen van het publiek. Het belang van oogcontact wordt goed beschreven in dit artikel.

  • Lach. Behalve als de stof die je wilt bespreken serieus van aard is, zorgt lachen ervoor dat je een band met het publiek kunt smeden en dat je competent overkomt.

  • Wees expressief. Hoe expressiever je bent, hoe enthousiaster je het publiek kunt maken.

  • Wees naturel. De beste manier waarop je een presentatie kunt geven, is door je natuurlijke zelf te zijn. Hoewel dit contra-intuïtief klinkt, kun je hier op oefenen.

Overwin de spanning

Beperk de spanning tot gezonde spanning. Natuurlijk kun je zenuwachtig zijn, maar de spanning moet niet de overhand krijgen. Hou te allen tijde vertrouwen in een goede afloop van de presentatie en geef de spanning niet te veel aandacht. Haal adem en neem de tijd om te spreken. Wil je graag oefenen met iemand die verstand van zaken heeft? Dan is een studiebegeleider van Scriptium altijd een goed idee.

Enthousiasmeer

Als je zelf enthousiast overkomt, zul je dit op anderen overbrengen. Probeer een presentatie kleurrijk te maken. Of het nu gaat over een onderwerp dat je aan het hart gaat, of iets dat eigenlijk heel saai is, door middel van voorbeelden en anekdotes maak je een het levendig en komt het beter aan bij het publiek. Interactie met het publiek is ook een element dat niet mag missen in een goede presentatie. Door vragen te stellen of een passend grapje te maken, zorg je dat het publiek betrokken en alert blijft. Als je een presentatie geeft voor medestudenten is er altijd wel iemand die je vraag wilt beantwoorden of het leuk vindt om met je mee te denken.

Geloof in jezelf, je kunt het!

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren of presenteren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?