pomodoro techniek - afbeeelding 1

Deadlines en Planning

Verslagen die je nog moet afmaken, een projectplan waar je nog aan moet beginnen: allemaal deadlines die op je staan te wachten. In plaats van beginnen aan al deze taken, kies je ervoor om ze uit te stellen. Mogelijk omdat je niet over het vermogen van tijdmanagement beschikt en het concentratievermogen niet hebt, en dit allemaal vanwege perfectionisme. Herkenbaar? Dan is er goed nieuws. De pomodorotechniek zal je gegarandeerd helpen. Eerst zetten we echter de voordelen van goede tijdmanagement op een rijtje.

Waarom is tijdmanagement zo belangrijk?

Het beheersen van de juiste technieken en strategieën van tijdmanagement kan helpen met de volgende zaken:

  • Je zult je doelen eerder succesvol bereiken

  • Het zal makkelijker zijn om prioriteiten te stellen

  • Je zult slechte gewoonten elimineren, zoals uitstelgedrag en gebrek aan doelgerichtheid, en je zult je focus vergroten

  • Je skills verbeteren ten aanzien tijdmanagement zal stress verminderen en de motivatie hoog houden

  • Je zult een helder beeld krijgen van hoe je je taken moet plannen

Wat is de pomodorotechniek?

De pomodorotechniek is een techniek die ooit werd bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo, die ook vaak erg afgeleid was, vooral wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren. Tot hij op een gegeven moment een timer uit de keuken pakte. Deze zag er toevallig uit als een tomaat, oftewel pomodoro. Die stelde hij in op ruim 25 minuten, wat precies genoeg was om zijn taak uit te voeren. Daarna nam hij een korte pauze. Dit scheen erg goed te werken. Daarnaast wist iedereen dat ze hem met rust moesten laten wanneer hij de timer had ingesteld. Zo kon hij makkelijker doorwerken zonder zijn concentratie te verliezen en/of afgeleid te raken. Ook kreeg hij hierdoor zijn taken op tijd af, omdat hij zijn tijdmanagement beter kon organiseren.

De pomodorotechniek in 5 stappen

Niet alleen voor Francesco, maar ook voor anderen bleek dit een perfecte oplossing te zijn. De mensen die dit uitprobeerden, kregen een beter concentratievermogen en tijdmanagement.

De pomodorotechniek volg je in 5 stapjes:

  • 1. Schrijf alle taken op die nog gedaan moeten worden. Zorg ervoor dat alle activiteiten die rondzweven in je hoofd op een papiertje staan. Zo houd je overzicht en hoef je het niet te bewaren of op te slaan in je hoofd.

  • 2. Vervolgens maak je dezelfde lijst, maar dan georganiseerder. Je rangschikt de activiteiten op prioriteit en zorgt ervoor dat geen enkele taak langer of korter duurt dan 25 minuten. Dit betekent dus dat als een taak korter duurt dan 25 minuten, je deze kunt combineren met een andere taak die niet veel tijd in beslag neemt. Duurt een taak juist langer dan 25 minuten, dan zul je deze onder moeten verdelen in kleinere taken.

  • 3. Dan komt het echte werk. Je zet de timer (of het nu een tomatentimer is of een timer op je telefoon) op 25 minuten en gaat aan de slag. Probeer gedurende de tijd je concentratie erbij te houden.

  • 4. Het moment van de waarheid, het moment waar je voor hebt gestreden. Nu kun je starten met het afvinken van de taken op je takenlijst. Daarna kun je een pauze nemen van 3 tot 5 minuten. Gun je brein wat rust om daarna weer verder te werken. Deze stappen herhaal je 4 keer, oftewel 2 volle uren.

  • 5. Nu je 2 uur achter de rug hebt, verdien je een iets langere pauze van 10 tot 15 minuten. Genoeg tijd om even lekker te relaxen. Gebruik deze tijd en herhaal daarna weer de stapjes van 1 tot en met 5.

Wanneer kun je de pomodorotechniek gebruiken?

Gebruik de pomodorotechniek als:

  • Kleine afleidingen de hele werkdag kunnen verstoren

  • Je steeds werkt voorbij het punt van optimale productiviteit

  • Je veel werk met open eindjes hebt die veel tijd in beslag nemen (studeren voor een tentamen, onderzoek voor een verslag, etc.)

  • Je te optimistisch bent over hoeveel je gedaan kunt krijgen op een dag

  • Je kunt genieten van gegamificeerde doelen (doelen met een spelelement)

Samengevat

Dus nog even in het kort: eerst ga je aan de slag met het opschrijven van de taken. Vervolgens ga je deze organiseren. Dan stel je de timer in en ga je aan de slag, en neem je na 25 minuten een korte pauze van maximaal 5 minuten. Vervolgens kun je lekker gaan afvinken. Tot slot herhaal je dit 4 keer, tot je 2 volle uren hebt gehad en een pauze kunt nemen van 10 tot 15 minuten.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar, studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?