Pesten afbeelding 1

Zeg NEE tegen pesten

Pesten is ongelofelijk laf, maar gebeurt helaas nog veel te vaak. Gelukkig zijn er tegenwoordig op alle scholen goede protocollen om pestkoppen aan te pakken én zijn er verschillende tips om pesten tegen te gaan. Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet, want pesten moet stoppen!

Pesten is een heel complex probleem waar veel bij komt kijken. Eén van de grootste problemen is dat het voornamelijk stiekem gebeurt, bijvoorbeeld op de gang van school of wanneer de docent even de klas uit is. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van het pesten buiten het zicht van de docent gebeurt. Vaak zijn de scholieren die gepest worden zo bang dat ze er niets van zeggen. En zo blijft het maar doorgaan.

Wat kun je doen tegen pesten op school?

Het komt regelmatig voor dat scholieren die pesten zelf ook gepest worden of vroeger gepest zijn. Jongens zijn op de middelbare school vaker dader en slachtoffer van pesterijen dan meisjes. De meesten geven niet toe dat zij pesten en ouders herkennen het vaak niet. Kinderen zijn thuis heel anders dan op school of in andere groepen, dus ‘dat doet mijn kind niet’ is een veelgehoord excuus. De belangrijkste tip: maak pesten bespreekbaar. Dit geldt zeker ook voor pesters. Tegen hen willen we zeggen: ga bij jezelf na waarom je dit doet. Wat wil je ermee bereiken? Praat er met iemand over. Dit kan een bekende zijn, maar ook een hulpverlenende instantie.

Als je gepest wordt is het heel belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt. Vertel het bijvoorbeeld aan je ouders, je broer, zus, vriend of vriendin. Bespreek samen wat de beste te nemen stappen zijn. School moet op de hoogte worden gesteld van het pesten. Ga dus samen met iemand het gesprek aan met je docent. Als je dit live te spannend vindt, kun je ook een e-mail sturen en bijvoorbeeld een telefonische afspraak maken. Schrijf voor jezelf een aantal voorbeelden op van pestsituaties. Wanneer gebeurt het, waar, wat en ook door wie? Op deze manier ben je goed voorbereid op het gesprek en dat is al een zorg minder. Als je zelf, of samen met degene die je in vertrouwen hebt genomen, al oplossingen hebt bedacht, noteer die dan ook en bespreek deze tijdens het gesprek.

Wat doen scholen tegen pesten?

Als je docent op de hoogte is van het pesten, kan hij of zij hiermee aan de slag. Hopelijk voel je je na het gesprek opgelucht en veiliger. Er wordt nu echt iets aan gedaan. Pesten op school verpest (het woord zegt het al) de sfeer. Dat wil school voorkomen. Daarom is er het pestprotocol. Sommige scholen hebben zelfs een vertrouwenspersoon die gespecialiseerd is in pesten. Alle scholen moeten voldoen aan de Wet Veiligheid op School, want school hoort een sociale en veilige plek te zijn. Als je docent op de hoogte is, zal hij of zij dit bespreken in het team, zodat ook de andere leerkrachten kunnen observeren. Zij kunnen op deze manier pesters direct aanspreken.

Pesten is vaak een groepsprobleem. Het is daarom van belang dat het in de klas besproken wordt. Uiteraard anoniem als jij dit wenst. Wanneer er afspraken gemaakt zijn over pesten en erover gesproken is, is de drempel om het te melden lager. Nog een andere belangrijke tip: spreek elkaar er op aan. Je hoort vaak dat anderen wel zien dat er gepest wordt, maar hier niets van zeggen. Misschien wel omdat ze zelf bang zijn gepest te worden. Laat het echter niet gebeuren. Pesten is níet stoer, dus spreek elkaar aan in vervelende situaties en zorg samen dat het stopt!

Is pesten strafbaar?

Pesten wordt soms wel eens afgedaan als onschuldig, maar dat is het zeker niet. Leerlingen kunnen hier enorm onder lijden, veel negatieve gevolgen ervaren en bijvoorbeeld gaan spijbelen. Pesten kan zelfs lijden tot depressies. Pesten kan ook strafbaar zijn, wanneer er sprake is van bijvoorbeeld ernstige belediging of mishandeling. School kan dan, in samenspraak met het slachtoffer, aangifte doen bij de politie.

Praktische tips om pesten op school tegen te gaan

Helaas komt pesten vrijwel overal voor: buiten, op school, bij de sportclub, op het werk en zeker ook online. Het vervelende is dat iedereen slachtoffer kan worden. Het lijkt soms wel eens willekeur van de pester. Er zijn een aantal tips die we je graag willen meegeven.

Kom voor jezelf én een ander op

Het lijkt een open deur, maar het is een hele belangrijke: kom voor jezelf op. Probeer rustig te blijven en jezelf niet uit de tent te laten lokken door de pester(s). Laat zien dat dat je sterk bent door de pester bijvoorbeeld een spiegel voor te houden, of door het gedrag na je zegje te negeren. Zo zeg je eigenlijk dat de pester je niet kan raken en kwetsen, want dat is veelal het doel. Als je ziet dat iemand anders wordt gepest: help diegene! Accepteer nooit pesterijen en probeer er wat aan te doen. Door hulp van buitenaf kan het slachtoffer een boost krijgen en een volgende keer misschien wel beter voor zichzelf opkomen.

Maak pesten bespreekbaar en zoek hulp

Goed om te weten is dat je je niet hoeft te schamen als je gepest wordt. Pesters doen vaak hun best om anderen onzeker te maken en zeggen dat je zwak bent als je hulp gaat halen. Hierdoor gebeurt dat vaak niet en blijft het pesten dus doorgaan. Doorbreek dit en zoek hulp bij bijvoorbeeld je docent. Het kan iedereen overkomen, dus word hier niet (extra) onzeker door.

Negeer populair gedrag

Pesters denken wel eens dat ze populair zijn door hun pestgedrag. Dit komt met name doordat leerlingen gaan meelopen met de pester uit angst om zelf gepest te worden of vanwege groepsdruk. Doe hier niet aan mee, maar verzet je juist tegen dit gedrag, of negeer het. Als de pester merkt dat andere leerlingen het juist niet interessant vinden hoe hij of zij zich gedraagt, zullen de pesterijen eerder stoppen.

Zorg dat je meer zelfvertrouwen opbouwt

Zorg dat je voldoende zelfvertrouwen kweekt. Pesten is nooit een oplossing en er is geen enkele goede reden voor te bedenken. Soms worden mensen gepest omdat ze op bepaalde vlakken ‘anders’ zijn dan anderen. Bedenk dat niemand hetzelfde is en dat dit iedereen juist uniek maakt. Ook wordt er regelmatig gepest op uiterlijkheden, zoals een bril, beugel, sproeten, blond haar, bruin haar, rood haar, figuur, et cetera. Je kunt het zo gek niet bedenken of pesters vinden een reden. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Je bent wie je bent en je mag daar trots op zijn. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, sta je boven het pesten.

Vaak komt zelfvertrouwen echter niet uit de lucht vallen. Het is van belang dat je je geaccepteerd voelt. Zoek daarom bijvoorbeeld een groep waar je je wel prettig bij voelt. Vraag bijvoorbeeld of je artikelen kunt schrijven voor de digitale schoolkrant. Of word lid van een sportvereniging of sportschool. Daar kun je mogelijk ook leren beter voor jezelf op te komen.

Probeer assertiever te worden

Het is belangrijk om op een goede manier voor jezelf op te komen. Anderen zullen dan mogelijk minder over je grenzen heen gaan. Sociaal weerbaar zijn, ofwel assertief zijn, wil zeggen dat je zelfbewust en zelfverzekerd voor jezelf opkomt. Uit onderzoek blijkt dat assertieve kinderen minder vatbaar zijn voor pesterijen.

Door te leren assertiever te zijn, kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten. Je geeft je grenzen beter aan, maar probeert daarbij ook rekening te houden met anderen en hun grenzen. Je kunt leren assertiever te worden door praktische handvaten te krijgen. Bijvoorbeeld: Hoe is je lichaamshouding? Waarnaar kijk je? Wat zeg je, en wanneer zeg je het? Om hiermee te oefenen zijn er verschillende assertiviteitstrainingen die die je kunt volgen. Neem online eens een kijkje!

Zoek zeker hulp als dat nodig is om je zelfvertrouwen te vergroten. Zorg dat de pesters jou niet klein krijgen, maar juist stoppen met dit verschrikkelijke gedrag. Want aan pesten hebben wij een pesthekel.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en wil je je zelfvertrouwen en kennis van een bepaald vak vergroten? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan in onder andere de vorm van bijles. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands of Engels of misschien wel met een exact vak zoals wiskunde, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?