- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Op jezelf wonen
Nu het eindelijk tijd is om in een grote stad te studeren, wil je natuurlijk het liefst op jezelf wonen. De studententijd ultiem beleven? Dat doe je door in de stad in een studentenkamer te wonen. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je als student op jezelf wilt wonen? We zochten het voor je uit!
Een studentenkamer zoeken
De eerste stap waarmee je natuurlijk rekening moet houden is het vinden van een woonruimte ofwel studentenkamer. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat er in veel steden een tekort is aan kamers voor studenten. Op tijd beginnen met het zoeken van een studentenkamer is dus absoluut een aanrader. Maar waar begin je deze zoektocht? Je kunt beginnen je in te schrijven op bepaalde websites die woonruimte aanbieden. De meest populaire websites zijn kamernet.nl en kamers.nl. Hier komen studentenkamers op te staan, waar je eenvoudig op kunt reageren. Het probleem is alleen dat je niet de enige bent. Het is dus belangrijk om je scope te verbreden.
Word daarom ook lid van facebookgroepen. Vaak heb je specifieke facebookgroepen. Bijvoorbeeld ‘Woonruimte gezocht Amsterdam’, waar verhuurders ook hun woonruimtes op plaatsen. Meestal zijn er meerdere van deze groepen. Word lid van al deze groepen, like alle soortgelijke pagina’s en check ze een paar keer per dag. Houd ook Marktplaats in de gaten. Hier worden namelijk niet alleen spullen verkocht, er worden ook woonruimtes aangeboden.
Laat tevens aan je omgeving weten dat je op zoek bent naar een woonruimte. Soms weten je vrienden, kennissen of iemand anders in je omgeving nog een plek die vrij is gekomen. Plaats een oproep op social media en laat iedereen weten dat je een studentenkamer zoekt. Mocht dit alles nog niet resulteren in een leuke studentenkamer, dan kun je altijd de hulp van een makelaar inschakelen. In veel studentensteden hebben zij ook een ruim aanbod aan studentenkamers en andere woonruimtes.
Huur en servicekosten
Ben je nog op zoek naar een kamer of heb je er al een gevonden? Je krijgt in ieder geval te maken met huur en servicekosten. De huur is afgesproken met de verhuurder. Deze staat, net als de servicekosten, netjes in het huurcontract opgesteld. De huur is in dit geval de kale huur van de woning. De servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur komen. Dit kunnen bijvoorbeeld schoonmaakkosten, woningonderhoud en tuinvoorzieningen zijn. Vaak zitten bij studentenkamers ook de nutsvoorzieningen (gas, water en elektriciteit) in de huur.
Let bij het huren altijd goed op welke voorzieningen onder de servicekosten vallen en wat er bij de huur zit. De meeste studentenkamers zijn ‘inclusief’. Dit betekent dat kosten zoals nutsvoorzieningen en internet in de huur zitten. Wanneer je iets ‘exclusiefs’ huurt, zijn deze kosten nog voor je eigen rekening. Je dient dan zelf een internetabonnement, en water, gas- en stroomvoorzieningen af te nemen.
Gemeentebelastingen en heffingen
Als je op jezelf gaat wonen, krijg je waarschijnlijk ook te maken met belastingen en heffingen. Denk hierbij aan rioolheffing of afvalstoffenheffing. Dit is echter afhankelijk van de woonruimte en de huurkosten. Let hier bij het tekenen van een huurcontract goed op. Soms worden de gemeentelijke belastingen en heffingen verrekend in de huur. Het kan echter voorkomen dat deze nog niet bij de huur zitten en de huiseigenaar deze jaarlijks aan je doorberekent. Heb je een laag inkomen, dan is de kans aanwezig dat je deze belastingen en heffingen (nog) niet hoeft te betalen. Of dit voor jou geldt, kun je navragen bij de gemeente en het waterschap.
Verzekeringen afsluiten
Verzekeringen zijn overal voor. Ze komen ook om de hoek kijken als je op jezelf gaat wonen. Een aantal verzekeringen die een must zijn:
-
Een zorgverzekering
-
Een inboedelverzekering
-
Een aansprakelijkheidsverzekering
Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht wanneer je ouder bent dan 18. Gelukkig kun je als student vaak kiezen voor een speciaal jongerenpakket. Houd er rekening mee dat een zorgverzekering al snel meer dan 100 euro kost. Wel heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Daardoor vallen de kosten uiteindelijk mee. Je zult deze zorgtoeslag zelf moeten aanvragen. Dit kun je doen bij De Belastingdienst.
Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je spullen bij brand of een andere calamiteit vergoed worden. Ook hier geldt dat het in sommige gevallen bij de huur is inbegrepen en dat de huiseigenaar al een inboedelverzekering heeft afgesloten. Zo niet, dan kun je deze zelf afsluiten.
De aansprakelijkheidsverzekering is ook erg belangrijk. Wanneer je, al dan niet per ongeluk, iets kapot maakt of beschadigt wat van een ander is, ben je aansprakelijk voor die schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt voor jou deze kosten. Vaak ben je tot een bepaalde leeftijd automatisch meeverzekerd met je ouders. Vraag dit dus even na voordat je een verzekering afsluit.
De kosten van op jezelf wonen
Bij het op jezelf wonen komt dus heel wat kijken. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je ineens veel meer kosten gaat maken. Je zult namelijk huur betalen. Je hebt verschillende verzekeringen nodig, je moet je kamer volledig inrichten, studiekosten en boodschappen betalen. Natuurlijk wil je ook regelmatig even de stad in voor een hapje en een drankje, of om te shoppen. Om je zelf niet volledig in de schulden te werken, is het daarom belangrijk om de inkomsten en uitgaven goed in de gaten te houden. Je kunt natuurlijk geld lenen bij Ome DUO. Denk er echter om dat je dit een keer moet terugbetalen. Een studentenbijbaantje om wat extra inkomen te creëren is dan zeker een aanrader.
Studiehulp van Scriptium
Ben je gaan studeren en heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met Duits, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!