- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
5 tips voor het behalen van online tentamens
Of je het nou leuk vindt of niet, als je studeert zul je tentamens moeten maken. Vroeger kenden we tentamens niet anders dan als in een ruimte moeten zitten met een papiertje en een pen. Dat is tegenwoordig wel anders. Het is in deze tijd namelijk ook heel normaal om een online tentamen te maken. Toch wordt deze toetsvorm vaak anders ervaren dan een fysiek tentamen. Dit betekent dus ook dat je voor deze vorm van toetsing een andere voorbereiding zult moeten treffen. Daarom deze 5 tips van Scriptium voor het behalen van je online tentamens.
Stap 1 - Zoek uit wat de bedoeling precies is
Bij een fysiek tentamen weet je in principe vaak wat je kunt verwachten. Het enige wat je mee de zaal in neemt is immers een pen en papier. Deze vorm van toetsing zijn de meeste studenten onderhand wel gewend. Juist daarom is het goed om te weten dat een online tentamen andere koek is. Zo bestaan er take-home tentamens, quizzes, maar ook tentamens met digitaal toezicht. Het is handig om op de hoogte te zijn van de desbetreffende toetsvorm voordat je de toets gaat maken. Op deze manier kun je jezelf namelijk efficiënter voorbereiden.
Heb je bijvoorbeeld een open boek tentamen? Dan is het belangrijk om de grote lijnen van de stof te weten. Stampen is dan overbodig. Maar als je een tentamen met digitaal toezicht hebt, is stampen juist wel verstandig. Af en toe je aantekeningen erbij pakken is dan niet mogelijk. Kortom: baseer jouw plan van aanpak op de toetsvorm van het tentamen.
Stap 2 - Stoom jezelf klaar voor het tentamen
Studenten denken vaak dat je je voor een online tentamen minder intensief hoeft voor te bereiden. Toch is dit niet helemaal waar. Docenten houden er immers rekening mee dat je je aantekeningen erbij kunt houden. Daarom worden de vragen anders opgesteld dan bij een fysiek tentamen. Vaak wordt geprobeerd om meer inzichtelijke vragen te verwerken. Dit zijn doorgaans vragen die je niet zo gauw kunt opzoeken. Je moet jezelf dan dus echt van tevoren klaarstomen.
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je toegang hebt tot je aantekeningen tijdens de toets. Er zijn namelijk genoeg opleidingen die digitaal toezicht toepassen. Dit wordt gedaan door middel van programma’s als Proctorio. Dit soort programma’s zijn er om je op afstand in het oog te houden. De kans op fraude is hierdoor kleiner. Dit betekent dan voor studenten dat even snel je samenvatting checken er niet in zit.
Stap 3 - Vind een rustig plekje
Een van de voordelen van een fysiek tentamen is dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Deze vorm van toetsen vindt vaak in een zaal of klaslokaal plaats. Daar lopen geregeld docenten rond die ervoor zorgen dat er absolute stilte heerst. Dit is helaas niet het geval wanneer je thuis achter de laptop zit. Je zal net zien dat de buren beginnen met boren tijdens de toets, of dat je huisgenoot iets te harde muziek opzet terwijl jij je wilt focussen. Dit doet niet veel goeds voor je concentratie en dus ook niet voor het eindcijfer.
Houd er dus rekening mee dat je niet in stilte kunt werken. Natuurlijk kun je je huisgenoten en buren voor de zekerheid inlichten. Maar je kunt er helaas niet van uit gaan dat er rekening wordt gehouden met jouw wensen.
Stap 4 - Zorg voor een laptop/pc met internetverbinding
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een laptop met internet is erg belangrijk. Zonder internetverbinding heb je namelijk geen toegang tot het tentamen. Houd hier dus rekening mee. Weet je bijvoorbeeld op voorhand al dat je thuis slechte internetverbinding hebt? Ga dan op zoek naar een andere plek.
Je wilt namelijk niet dat je het tentamen te laat inlevert, enkel omdat je WiFi is weggevallen. Docenten kunnen hier niet altijd rekening mee houden. Vaak staat er in de studiehandleiding dat een sterke verbinding een vereiste is. Check dus altijd voor de zekerheid hoe stabiel jouw WiFi-netwerk is.
Stap 5 - Leg je telefoon in een andere ruimte
Het kan best een uitdaging zijn om een online tentamen te maken. Je kunt namelijk door je omgeving afgeleid worden, en dat geldt ook voor je mobiele telefoon. Zo is de voornaamste reden dat studenten zich slecht concentreren tijdens online lessen de afleiding van hun mobiel. Dit geldt ook bij het maken van een tentamen.
Probeer je mobiel daarom in een andere ruimte neer te leggen. De kans is namelijk klein dat je tijdens een tentamen naar een andere kamer gaat om je mobiel te pakken. Vertrouw je jezelf niet met deze taak? Geef je telefoon dan tijdelijk aan een huisgenoot. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet even snel de notificaties gaat checken.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar bijles of tentamentraining voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, wiskunde of rechten, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!