- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
PWS - profielwerkstuk
Het profielwerkstuk is dé opdracht van je middelbareschooltijd. Misschien heb je er in de wandelgangen al wel over gehoord, of heb je een broer of zus die het profielwerkstuk heeft afgerond. Nu je op weg bent naar je eindexamen is het voor jou tijd om hiermee aan de slag te gaan. Het profielwerkstuk is een wettelijk examenonderdeel op havo en vwo. Het is dus een heel belangrijk deel van het afronden van je middelbareschooltijd.
Sommige leerlingen ervaren het profielwerkstuk als de leukste opdracht in het eindexamenjaar. Andere leerlingen vinden het maar veel gedoe. Toch kan het profielwerkstuk voor iedereen enorm leuk zijn. Als leerling heb je namelijk veel vrijheid bij het kiezen van je onderwerp en het schrijven van je profielwerkstuk. Daarnaast leer je veel verschillende vaardigheden die jou kunnen helpen bij je vervolgstudie. Maar hoe kom je eigenlijk tot een goed onderwerp? Op deze pagina lees je de tips van Scriptium voor het kiezen van een geschikt onderwerp voor je profielwerkstuk.
Waarom een profielwerkstuk?
Misschien zie je het zelf nog niet helemaal in, maar het maken van een profielwerkstuk brengt megaveel voordelen met zich mee. Zo leer je informatie verzamelen als de beste. Tijdens het kiezen van het onderwerp en het schrijven van het profielwerkstuk, zul je veel onderzoek moeten doen. Door de vrijheid die je hebt om dit zelf uit te zoeken, is het ook aan jou om informatie te sorteren. Jij bepaalt wat voor jouw profielwerkstuk van belang is en wat niet.
Onderzoeksvaardigheden
Daarnaast leer je ook andere vaardigheden. Je leert voornamelijk hoe je de onderzoeksvraag moet formuleren en hoe je een goede opzet maakt. Je leert om van daaruit het onderwerp verder uit te werken. Het profielwerkstuk rond je af met een presentatie. Tegen die tijd heb je natuurlijk ontzettend veel onderzoek gedaan naar het onderwerp. Helaas is er binnen de presentatie niet de tijd om alles uitgebreid te vertellen. Je leert daarom de juiste en relevante informatie op beknopte wijze te vertellen aan de klas.
Presenteren
Daarbij is presenteren een kunst op zich. Het kan dus geen kwaad om een paar keer te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld een keer voor je ouders of vrienden de presentatie houden. Zij kunnen je dan tips geven. Het verzamelen van informatie, het doen van onderzoek, en het geven van presentaties zal later, zowel tijdens je studie als bij je baan, van pas komen.
Onderwerp kiezen
Als het goed is weet je nu iets beter wat het profielwerkstuk inhoudt en wat je zult gaan doen. Maar je kunt pas beginnen als je een onderwerp gekozen hebt. Hoe kies je een goed onderwerp voor je profielwerkstuk? Hieronder lees je de tips van Scriptium.
Het vak kiezen
De eerste stap richting de keuze van je onderwerp is het kiezen van een vak waarvoor je je profielwerkstuk gaat schrijven. Die keuze is niet helemaal vrij, omdat je moet kiezen uit een vak in je vakkenpakket. Het is goed om te kiezen voor een vak dat je ligt. Je kunt ook alvast kijken met wie je het profielwerkstuk zou willen schrijven en welk vak diegene zou willen kiezen. Als je eenmaal een vak hebt gekozen, dan is het tijd om te gaan nadenken over het onderwerp.
Kies iets dat je leuk vindt
Over het algemeen ben je vanaf nu vrij om te kiezen waar je profielwerkstuk over zal gaan. Je kunt dus iets kiezen wat je leuk en interessant vindt. Je maakt het jezelf veel makkelijker door een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt. Dan wil je er vanzelf meer over weten, en dit motiveert om verder onderzoek te blijven doen. Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Het is goed om uitdaging te zoeken, maar zorg er wel voor dat er genoeg informatie te vinden is over het onderwerp. Zo hoef je niet alle theorieën en onderzoeken zelf te bedenken.
Maak een mindmap
Het kan helpen om een mindmap te maken van al je interesses. Zo kun je zien waar de raakvlakken liggen tussen de onderwerpen. Je profielwerkstukpartner kan ook een mindmap maken, en deze kunnen jullie naast elkaar leggen. Wat vinden jullie allebei interessant? Hoe zou je het willen onderzoeken? Wat voor onderzoeksvraag zou erbij kunnen passen? Vervolgens kun je samen een lijst maken met onderwerpen die jullie zouden willen onderzoeken.
Bespreek het met je begeleider
Heb je een lijst met onderwerpen gemaakt? Deze kun je vervolgens voorleggen aan je profielwerkstukbegeleider. Dit is waarschijnlijk jullie docent voor het vak of een docent van één van jullie. Het is fijn om alvast wat onderwerpen te hebben, omdat je dan iets hebt om het over te hebben. De begeleider kan kritisch naar de onderwerpen kijken en jullie verder helpen. Zo ga je kijken of jouw onderwerp breed genoeg is om een profielwerkstuk aan te wijden, en of het zich leent om er diep in te duiken. Na het kiezen van de hoofdvraag ga je samen met je partner beginnen aan jullie profielwerkstuk.
Veelgestelde vragen over het profielwerkstuk
Havo- en vwo-leerlingen zijn vaak minimaal 80 uur bezig met hun profielwerkstuk. Voor vmbo-leerlingen geldt een studielast van minstens 20 uur.
De richtlijn voor een profielwerkstuk is tussen de 8.000 en 12.000 woorden (ongeveer tussen de 20 en 25 pagina’s). Lees de opdracht van je school goed door om te weten wat er verwacht wordt betreft het aantal woorden.
Het profielwerkstuk bevat meestal de volgende onderdelen:
- Titelpagina
- Voorwoord
- Inhoudsopgave
- Inleiding
- Onderzoeksvragen: hoofdvraag + deelvragen
- Conclusie/samenvatting
- Bronnenlijst
- Bijlagen
Meestal maak je het profielwerkstuk samen met iemand anders. Je kunt het ook alleen doen. Doe je het met een partner, dan is het belangrijk dat hij of zij dezelfde interesse deelt. Ook is het van belang dat je goed met die persoon kunt samenwerken.
Wettelijk gezien moet het profielwerkstuk voor de start van het eerste tijdvak van de eindexamens af zijn. De precieze deadline kan echter per school verschillen.
Naast het eindproduct wordt ook het proces waarop het tot stand is gekomen beoordeeld. Het profielwerkstuk kan beoordeeld worden met een cijfer voor havo en vwo, of met een ‘voldoende’ of ‘goed’ voor vmbo. Het profielwerkstuk moet door ten minste twee examinatoren beoordeeld worden.
De vakken waarop het werkstuk betrekking heeft, maken onderdeel uit van het eindexamen. Behaalde cijfers tellen mee in de uitslag voor het vwo-diploma. Het cijfer voor het profielwerkstuk telt voor havo en vwo mee binnen het combinatiecijfer. Het combinatiecijfer moet een voldoende zijn om te kunnen slagen. Mocht een onvoldoende voor het profielwerkstuk er dus voor zorgen dat het combinatiecijfer onvoldoende is, dan kun je daardoor zakken. Voor vmbo moet het profielwerkstuk met een ‘voldoende’ of ‘goed’ afgesloten worden om te kunnen slagen.
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!