omgaan met prestatiedruk - af beelding 1

Dit is een gastartikel geschreven door Marian van Gelukkige Student

Prestatiedruk! Help!

Je scriptie; het moment dat je op jezelf wordt aangewezen. Daar waar je eerst nog kon leunen op je studiegenoten, mag je het nu zelf gaat doen. En dat kan knap lastig zijn. In dit artikel geef ik je een aantal tips om met deze mentale druk van het presteren om te gaan.

Tip 1: Wees mild voor jezelf

Waarschijnlijk ben je soms nog kritischer dan de meest kritische docent die je tegenkomt. Dit mechanisme werkt heel dubbel. Het levert je namelijk iets op: presteren, hoge cijfers en dingen bereiken. Maar het kan je ook veel kosten, zoals piekeren, slapeloosheid en stress. Ga eens na of je misschien te streng bent voor jezelf. Hoe zou je beste vriendin tegen je praten? Ook zo streng, of zou ze je een hart onder de riem steken? Treat yourself like you are your own best friend.

Tip 2: Start in je planning met vrije tijd

Plannen is ook tijdens het afstuderen ontzettend belangrijk. Zet alle activiteiten die voor het afstuderen noodzakelijk zijn in je agenda. Begin echter met alle activiteiten die je daar omheen doet. Sporten, afspraken met vrienden, avondje Netflix, naar de kapper, etc. Want juist de dingen die je ontspanning geven heb je nodig om deze periode goed door te komen. Als je die als laatste plant, gaan waarschijnlijk dingen van je scriptie voor, waardoor je langzaam leegloopt, en dat willen we voorkomen.

Tip 3: Waar focus je op?

Soms kijken we niet realistisch naar de situatie waarin we zitten. We focussen heel erg op het negatieve en niet op het positieve. Bijvoorbeeld het ene puntje van kritiek dat je kreeg ten opzichte van de lofzang over hoe goed je bezig bent. Daarom heb ik deze opdracht voor je: om te oefenen op het positieve te focussen wil ik je vragen 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat hoeft niet heel groot te zijn maar kan ook de zon zijn, iets wat je hebt gegeten of een ervaring die je had met iemand die je lief hebt.

Tip 4: Uitstelgedrag voorkomen door slim in actie te komen

Als ik veel te doen heb kan ik bijna net zoveel veel tijd kwijt zijn aan het nadenken over wat ik allemaal moet doen. Om dit te voorkomen schrijf ik alles op wat in mijn hoofd zit, wanneer ik daarover aan het nadenken ben (vaak voordat ik ga slapen). Dan heb ik het in ieder geval genoteerd en weet ik dat ik het niet meer vergeet.

Vervolgens is de beste manier om al die dingen gewoon ook echt te gaan doen. Ben je ‘s morgens scherper dan aan het eind van de dag? Zorg dan dat je de kleine, makkelijkere taken naar het einde van de dag schuift.

Zorg dat je een realistisch aantal to-do’s op je takenlijst hebt staan. Niks is frustrerender dan een to-do lijst waar geen einde aan komt. Probeer in te schatten hoe lang je voor een opdracht of verslag nodig hebt, en deel dit in blokken in. Of knip ze op per week, zodat je niet alles op één lijst krijgt.

Beter heb je aan het eind van de dag de hele to-do lijst af dan nog een lijst van 20 items die op je wachten. Dan heb je weer tijd over om van je vrije tijd te genieten.

Neem daarnaast voldoende pauze en zorg dat je goed voor jezelf zorgt. Drink voldoende water en probeer voldoende te slapen. Dat gaat natuurlijk makkelijker als je niet over alles aan het denken bent.

Test en nog meer tips

Vraag je jezelf wel eens af: ervaar ik prestatiedruk? Wanneer weet je nu of de stress en daaruit voorvloeiende klachten echt ongezond worden? Dit kun je ontdekken in het e-book Ervaar ik prestatiedruk? Doe in dit e-book de test of je te veel stress ervaart en ontvang meteen (nog meer) tips hoe je hiermee om kunt gaan. Downloaden doe je hier

Liefs Marian

Marian is initiatiefnemer van Gelukkige Student. Met Gelukkige Student helpt zij studenten met minder stress en meer zelfvertrouwen door hun studie te gaan. Meer tips en informatie over Gelukkige Student vind je op www.gelukkigestudent.nl.

2 reacties

  1. Hallo! ik ben er vandaag achter gekomen dat ik prestatiedruk heb, ik ga deze tips gebruiken om beter te kunnen studeren!

  2. Hallo Sam,
     
    Fijn om te horen dat onze tips bruikbaar zijn! Ik wens je nog heel veel succes met het studeren.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?