- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Makkelijker leren - 13 tips
Iedereen leert anders. De ene student begint weken van te voren met leren. De andere student slaat een paar dagen voor een tentamen het studieboek voor het eerst open. Wat je leermethode ook is, iedereen kan wel wat hulp bij het leren gebruiken. Er zijn namelijk verschillende manieren om efficiƫnter en makkelijker te leren. Bovendien zijn er trucjes om stof sneller en beter te onthouden. We kunnen de tentamenperiode niet leuker maken, maar wel makkelijker. Daarom geven wij 13 tips waarmee je makkelijker kunt leren.
Tip 1 - Makkelijker leren met een goede voorbereiding
Er zijn een paar dingen die je kunt doen vĆ³Ć³r het leren die bijdragen aan een goede studeersessie. Zo kun je van tevoren een lekkere lunch in huis halen. Goede voeding is bevorderlijk voor je concentratie en het opnemen van studiestof. Vervolgens kun je je werkplek gereed maken. Als je thuis gaat leren, dan kun je je werkplek opruimen voordat je begint met leren. Je ruimt bijvoorbeeld je bureau op. Als je aan de eettafel leert kun je deze leegmaken voor je aan de slag gaat. Als je buitenshuis studeert, bijvoorbeeld in de bieb, kun je de avond ervoor alvast je tas inpakken. Ook kun je al je benodigdheden binnen handbereik leggen. Zo kom je niet in de verleiding om je werkplek te verlaten. Door je op het leren voor te bereiden begin je makkelijker. Bovendien blijft er meer studeertijd over.
Tip 2 - Creƫer een goede leeromgeving zonder afleiding
Je leert het makkelijkst in een goede leeromgeving. Een goede leeromgeving bevat zo min mogelijk afleiding. Als je graag thuis leert, ga dan niet in een ruimte zitten waar anderen ook zijn. Als je niet op je kamer kunt studeren, kun je je huisgenoten laten weten dat je gaat studeren. Zo kunnen zij rekening met je houden. Het is ook verstandig om je telefoon in een andere kamer te leggen. Daardoor kom je niet in de verleiding om elk kwartier even je berichten te checken. In de bibliotheek of op school kun je vaak in een stilteruimte terecht. Zijn er geen stilteruimtes? Zoek dan een plekje waar andere studenten je zo min mogelijk kunnen afleiden. Je kunt bijvoorbeeld letten op waar er samen wordt gewerkt of waar medestudenten niet zo hard aan het werk zijn. Hier vind je de meeste afleiding, dus daar kun je beter niet gaan zitten.
Tip 3 - Wees actief voordat je begint met leren
Lichamelijke beweging is ontzettend goed voor het opnemen van studiestof. Door voor je leersessie te gaan sporten, onthoud je meer. Bovendien zorgt lichamelijke activiteit voor hersenactiviteit. Lichamelijke activiteit zorgt er dus voor dat je makkelijker leert. Hoe meer je van te voren beweegt, hoe makkelijker je leert. Ook geldt: hoe intensiever, hoe beter. Maar dat betekent niet meteen dat je vijf kilometer moet gaan hardlopen voordat je je laptop openklapt. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld rek-en-strekoefeningen doen. Dat is ook nog eens goed voor je houding tijdens het leren. Door voor het leren wat rek-en-strekoefeningen te doen, voorkom je stijve schouders of een zere rug. Een andere manier om minder intensief maar voldoende te bewegen, is door voor het studeren een stukje te wandelen. Zo scoor je ook gelijk wat frisse lucht!
Tip 4 - Makkelijker leren in intervallen
Een instrument leer je het snelst door steeds opnieuw te oefenen. Dit is ook het geval bij het leren van studiestof. In eerste instantie is het misschien het makkelijkst om het leren op de lange baan te schuiven. Sommige studenten plannen een paar dagen voor hun tentamen bloksessies in. Toch is dat niet de makkelijkste manier om te leren. Je hersenen verwerken informatie het beste door deze regelmatig binnen te krijgen. Wanneer jij een dag voor het tentamen hele boekwerken probeert te leren, nemen je hersenen de stof maar moeilijk op. Je leert daarom het gemakkelijkst door met intervallen te studeren. Intervallen zijn bijvoorbeeld pauzes. Pauze nemen is niet alleen fijn, maar maakt leren ook makkelijker. Nog effectiever zijn de intervallen die ontstaan wanneer je stof over een langere periode verspreid. Een interval is dan niet een uur, maar bijvoorbeeld een dag. Uiteraard moet je dan wel ruim van te voren beginnen met leren.
Tip 5 - Opschrijven betekent onthouden
Tegenwoordig zijn we typend het allersnelst. Niet zo gek dus, dat de meeste studenten typen verkiezen boven schrijven. Het is in de hoorcollegezaal ook moeilijk om aantekeningen schrijvend bij te benen. Toch is typend leren niet de makkelijkste manier. Typen gaat het snelst, maar schrijven is veel effectiever. Dat komt eigenlijk juist door de minder hoge snelheid waarin je aantekeningen kunt opschrijven. Uit onderzoek is gebleken dat aantekeningen die je opschrijft beter blijven hangen, doordat je langer bezig bent met de handeling. Je hersenen hebben meer tijd om te kraken terwijl je een woord opschrijft, dan wanneer je een woord typt. Het is dus simpel: wil je stof makkelijker onthouden? Schrijf het dan op.
Tip 6 - Teken de leerstof uit
Schrijven is dus beter dan typen. Maar wil je dat stof het makkelijkst blijft hangen? Probeer de stof dan eens uit te tekenen. Typen doen we nog wel eens op de automatische piloot. Je bent tijdens het typen meer bezig met zo snel mogelijk alles noteren, dan dat je de stof goed verwerkt. Je verwerkt informatie het beste wanneer je tekent. Je kunt het vergelijken met hoe geconcentreerd kinderen op jonge leeftijd aan een tekening bezig kunnen zijn. De kans is groot dat je tijdens je studie niet zoveel meer tekent, maar het is dus nog zeker ergens goed voor. Wanneer je nadenkt over wat je tekent en hoe je bepaalde informatie vorm gaat geven, ben je het meest intensief met de stof bezig. Denk daarbij aan het gebruik van icoontjes of kleuren.
Tip 7 - Maak het visueel
Ben je niet zo van het tekenen? Er is nog een andere manier om studiestof tot je verbeelding te laten spreken. Dat bedoelen we figuurlijk, maar ook letterlijk. Het is namelijk leerzaam om studiestof visueel te maken. Je kunt bijvoorbeeld een mindmap maken. Het maken van een mindmap leren we vaak al op de basisschool. Dat is niet voor niets. Door een onderwerp in een mindmap te verwerken, onthoud je het onderwerp en de bijpassende kenmerken makkelijker. Het is natuurlijk veel werk om van alle studiestof een mindmap te maken. Je kunt daarom mindmaps maken van onderwerpen die zich daar makkelijk voor lenen of onderwerpen die je wat lastiger vindt. Ook kun je schemaās maken. Als je studiestof veel getallen of formules bevat, kun je je eigen tabellen of grafieken maken. Dit maakt niet alleen het leren makkelijker. Het is ook vaak makkelijker om deze mindmaps, tabellen en grafieken terug te halen tijdens een tentamen.
Tip 8 - Studeer samen
Deze tip is niet voor iedereen weggelegd. Sommige studenten studeren liever alleen, omdat ze zich dan beter concentreren. Zij vinden mensen om zich heen tijdens een studeersessie vooral afleiden. Maar er zijn ook veel studenten die graag met studiegenoten studeren. Dat is niet alleen omdat het gezellig is. Samenzijn motiveert namelijk op allerlei gebieden, waaronder leren. Door in het bijzijn van een ander te leren, ben je vaak makkelijker en voor langere tijd gemotiveerd. Dat is ook de reden dat studenten het prettig vinden om in de bieb te leren. Hier zitten veel andere studenten die ook aan het leren zijn en dat motiveert dus.
Maar let op: je kunt beter niet met een goede vriend die je lange tijd niet hebt gesproken een studeersessie inplannen. Anders ligt er iets te veel afleiding op de loer.
Tip 9 - Leg verbanden tijdens het leren
Een valkuil voor veel studenten tijdens het leren is het stampen van droge stof. Je hebt bijvoorbeeld een samenvatting die je oneindig vaak uit je hoofd leert. Een samenvatting bestaat immers uit alle stof die je moet weten, dus als je die uit je hoofd kent zit je wel goed. Toch? Niet helemaal. Op een tentamen gaat niet gevraagd worden of je de samenvatting uit je hoofd kent. Als je alleen droge stof uit je hoofd leert, kun je tijdens het tentamen vaak geen verbanden leggen. Dat komt doordat je tijdens het leren geen relaties hebt gemaakt tussen verschillende onderwerpen. Op een tentamen word er vaak van je verwacht dat je stof op verschillende manieren kunt terughalen en het grotere geheel herkent. Het is daarom verstandig om tijdens het leren al verbanden te leggen. Door stof met elkaar te combineren, leer je makkelijker. Bovendien kun je stof makkelijker terughalen tijdens het tentamen.
Tip 10 - Verdiep je in het onderwerp van de lesstof
Door je te verdiepen in een onderwerp, blijft alle stof met betrekking tot dat onderwerp makkelijker in je hoofd zitten. Dat doe je als volgt: je moet bijvoorbeeld een hoofdstuk uit je studieboek kennen voor het tentamen. In plaats van meteen te gaan lezen, zoek je eerst zelf op internet naar de begrippen of gebeurtenissen die besproken worden in dat hoofdstuk. Na een klein onderzoek, begin je met lezen. De kans is groot dat je het hoofdstuk nu makkelijker begrijpt dan zonder vooronderzoek. Het hoeft niet tijdsintensief te zijn om je op deze manier te verdiepen in de studiestof. Het gaat erom dat je voor het lezen al een idee hebt waar de stof over gaat, waardoor deze simpelweg makkelijker blijft hangen. Het is dus een kwestie van even kort googelen en lezen maar.
Tip 11 - Leg de stof uit aan anderen
Stof aan een ander uitleggen is een hele effectieve manier van leren. Wanneer je al goed op weg bent met leren van studiestof, kun je de stof uitleggen aan een ander. Idealiter is dat iemand die geen kennis heeft over wat jij moet leren. Dat werkt namelijk uitdagend. Je zult merken dat je tijdens de uitleg anders bezig bent met de stof dan wanneer je deze leest of opschrijft. Je voegt als het ware een nieuwe dimensie aan het leren toe. Bovendien onthoud je al die informatie nog makkelijker door er niet alleen over te lezen, maar ook over te praten. En makkelijker onthouden betekent makkelijker leren.
Tip 12 - Verzin mogelijke vragen voor het tentamen
Vaak heb je als student toegang tot proeftentamens en oefenopgaves. Die zijn natuurlijk handig ter voorbereiding. Maar er kan nog wel eens een groot verschil zijn tussen de proeftentamens en het daadwerkelijke tentamen. Een goede oefening is om tijdens het leren na te denken over eventuele tentamenvragen. Dat is niet alleen extra voorbereiding op het tentamen. Het zorgt er namelijk ook voor dat je gerichter gaat leren. Je gaat de stof namelijk op een andere manier bekijken, met tentamenvragen in je hoofd. Dat biedt wederom meer perspectief en zorgt ervoor dat je makkelijker leert.
Tip 13 - Leer niet te lang
Dat klinkt waarschijnlijk wel makkelijk. Want wie wil er nu lang leren? Toch zijn veel studenten geneigd om te lang achter elkaar door te leren. Dat kan met prestatiedruk te maken hebben, of ze willen juist zo snel mogelijk klaar zijn. Zoals we eerder hebben vastgesteld, is het goed om met intervallen te leren. Pauzes zijn nodig voor je hersenen om informatie te verwerken. Maar het is ook nog eens te zwaar om je uren achter elkaar te concentreren. Je concentratieboog loopt op een gegeven moment af. Op dat moment heeft het geen zin om door te leren. Daarbij is het belangrijk om je motivatie niet voor lief te nemen, want ook je motivatie neemt af. Het is daarom goed om niet te lang achter elkaar te leren. Zo hebben je hersenen de tijd om informatie te verwerken en blijf je geconcentreerd en gemotiveerd.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Ik benĀ Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!