- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Leren concentreren
Concentratie is voor veel leerlingen een dingetje. Het kan zijn dat sommige lessen en leraren gewoon niet interessant zijn. Dan is het lastig om je aandacht bij de les te houden. Toch heeft iedereen het vermogen om zijn aandacht te focussen. Interesse is een onderdeel dat meespeelt in het vermogen je te concentreren, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Als je bewust bent van welke factoren meespelen, kun je leren je te concentreren.
Hoe werkt concentratie?
Concentratie heeft te maken met het verwerken van prikkels en informatie. Je zintuigen nemen informatie op uit de omgeving. Er gebeurt in jouw omgeving ontzettend veel, maar niet alles is van belang om bewust op te nemen en erover na te denken. Je hersenen filteren daarom informatie. Er wordt een selectie gemaakt van prikkels die belangrijk zijn en prikkels die irrelevant zijn. Aan deze irrelevante prikkels wordt geen aandacht geschonken. De prikkels die wel van belang zijn, hebben aandacht nodig om deze te kunnen verwerken. Dit proces bepaalt dus voor welke dingen je wel en geen concentratie hebt.
Verschillende soorten aandacht
In je lichaam zijn verschillende systemen die helpen bij het verwerken van informatie. Het zenuwstelsel speelt hier de grootste rol in. Dit stelsel kan onderverdeeld worden in het parasympatische deel en het orthosympatische deel. Het eerste deel zorgt voor informatieverwerking in rust. Het orthosympatische deel zorgt voor informatieverwerking in situaties waar gelijk actie ondernomen moet worden. Denk hierbij aan angst, stress, dreigend gevaar en acute pijn. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je een snellere ademhaling krijgt, een hogere bloeddruk, et cetera. Het zorgt er dus voor dat je meteen in actie kunt komen.
Bij een dreigende situatie moeten je hersenen snel schakelen om relevante informatie te onderscheiden van irrelevante informatie. Je lichaam wil in zo’n situatie namelijk zo veel mogelijk informatie hebben om te bepalen welke actie ondernomen moet worden.
Je aandacht en concentratie zijn in een acute situatie dus anders dan als je bijvoorbeeld op school bij een les biologie zit. Toch hebben ze beide te maken met hetzelfde proces in je hersenen.
Doorzettingsvermogen en discipline
Je kunt het selecteren van belangrijke informatie natuurlijk niet bewust beïnvloeden. Dat gebeurt automatisch. Toch kun je wel werken aan je concentratievermogen.
Doorzettingsvermogen is één van de dingen waaraan je kunt werken om dat vermogen te verbeteren. Als je afgeleid raakt, kun je meegaan in de afleiding. In plaats daarvan kun je jezelf tot de orde roepen en je aandacht terugbrengen naar je originele concentratiepunt. Dit zal in het begin misschien onnatuurlijk voelen, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan.
Laat je niet afleiden
Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar moet wel benoemd worden. Je hebt niet altijd invloed op wat er om je heen gebeurt. Je hebt wel invloed op waar je je aandacht aan geeft. Als je afgeleid wordt tijdens de les door een klasgenoot, is het helemaal niet raar om te zeggen dat je op dat moment niet gestoord wilt worden.
Ook thuis kun je je concentratievermogen verbeteren, door bijvoorbeeld te zorgen voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd. Denk ook aan afleiding door je mobiele telefoon. Als je geconcentreerd aan de slag wilt gaan met de voorbereiding voor een toets of les, moet je zoveel mogelijk factoren waardoor je afgeleid kan worden uitsluiten.
Een mobiele telefoon maakt niet voor niets een geluidje of trilling als er een melding binnenkomt. Zelfs als je telefoon op stil staat, licht het scherm op bij een appje. Dit zijn technieken om je af te leiden en die ervoor zorgen dat je aandacht uitgaat naar je telefoon.
Genoeg eten
Het klinkt misschien raar, maar je voeding heeft wel degelijk invloed op je concentratie. Als je je voor een langere periode bezighoudt met één ding, gaat daar je volledige aandacht naar uit. De stofjes in je hersenen die je helpen om geconcentreerd te blijven, draaien overuren. Om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt, is het belangrijk om je lichaam voldoende brandstof te geven. Denk er dus aan genoeg te blijven eten en drinken tijdens een lange schooldag of leersessie.
Multitasken
Sommige mensen kunnen heel goed meerdere dingen tegelijk doen. Toch is dit absoluut niet ideaal voor de concentratie en het verwerken van informatie. Tijdens het multitasken ben je constant bezig te wisselen tussen meerder taken. Op het moment dat je één taak loslaat en een andere oppakt, zijn je hersenen voor een deel nog bij de eerste taak. Voor de nieuwe taak is dan dus minder ruimte om aandacht aan te besteden.
Interesse en oefening
Het is logisch dat je je makkelijker kunt concentreren bij iets waar je interesse voor hebt. Ook interesse kun je op een bepaalde manier stimuleren. Als je van een bepaald onderwerp weinig weet, zal het waarschijnlijk minder snel je interesse trekken. Hoe meer je je erin verdiept, hoe beter je de interessante aspecten eruit kunt halen.
Voldoende rust
Overdag zijn je hersenen bezig met waarnemen, het opnemen en verwerken van informatie. Dat kost veel energie. Daarom is het van belang om je lichaam ’s nachts rust te geven. Na voldoende rust kun je met een fris gevoel opstaan, om vervolgens weer een dag vol prikkels tegemoet te gaan.
Professionele hulp
Als je het lastig vindt om interesse voor een bepaald vak te vinden, kun je terecht voor bijles bij Scriptium. We hebben docenten voor verschillende vakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen en economie. Zij begeleiden je op professionele wijze bij stof die je moeilijk vindt. Met deze hulp kun je oefenen en het vak een stuk interessanter gaan vinden. Wie weet kan dit helpen je concentratievermogen te verbeteren. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar.