- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Leesplezier stimuleren
Leesplezier is iets dat iedereen zou mogen ervaren. Je grijpt een boek en wordt er door gegrepen. Weinig belevenissen zijn zo heerlijk als met plezier een goed boek lezen. Hoe kun je je leesplezier stimuleren?
Wat is leesplezier?
Leesplezier is het plezier dat je beleeft als je een tekst voor je neemt en leest. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Waarom een definitie? Wel, omdat heel wat jongeren geen volledige boeken meer lezen en geen plezier beleven aan lezen (Bron: Stichting lezen). Zelfs wanneer ze dat op de basisschool wel nog deden. Het leesplezier daalt met de stijgende leeftijd.
Goed kiezen kan leesplezier stimuleren
Als je leesplezier wilt ervaren, begin je met de keuze van wat je wilt lezen. Als je veel tijd en zin hebt, kies je bijvoorbeeld voor een roman. Nog even snel iets lezen voor het slapengaan? Een stripverhaal is misschien interessant. Of heeft je lief het uitgemaakt en heb je nood aan troost: een mooi gedicht bied je de woorden die je net dan nodig hebt.
Een boek kiezen is een speciale manier van kiezen. Je kiest immers visueel en gaat af op je buikgevoel. Je kijkt, ruikt, neemt indrukken op en voelt of het goed zit als je een boek in handen neemt. Voel je die ‘yes’ met je hele lichaam, dan heb je je volgende boek gevonden. Dat helpt om ervoor te zorgen dat je zin krijgt om te lezen. Lezen wordt dan ontspanning, zelfs als het om een schoolwerk gaat.
Een tijd en een plaats om te lezen
Lezen gaat altijd gepaard met een moment waarop je ervoor kiest tijd vrij te maken om een boek, strip, gedicht of andere tekst te lezen. Je zet je neer om te lezen en neemt de tijd om ongestoord te kunnen lezen. De mensen om je heen weten dat je op zo’n moment niet aanspreekbaar bent en respecteren je leestijd.  Doen ze dat niet, maak daar dan werk van.
Leesplezier kun je extra stimuleren door een leuke plek uit te kiezen waar je ongestoord kunt lezen. Een comfortabele stoel die je zelf uitkiest, een kleurige leeslamp die je verbeelding prikkelt, of een selectie boeken in een fraaie boekenkast. Laat de verbeelding voor je werken. Wie weet wat je allemaal bedenkt met de creatieve energie die losbarst. Al die zintuigelijke en andere prikkels stimuleren het leesplezier.
Inzoomen op de inhoud
Als je het lezen niet helemaal als een verrijking ervaart, kun je er ook voor kiezen om ‘next level’ te gaan. Door in te zoomen op de inhoud, kun je leesplezier stimuleren op een dieper niveau. Nadenken over de verhaallijnen, de personages, de tijd en ruimte in het verhaal, of de elementen die spanning veroorzaken, kan ervoor zorgen dat je tweemaal geniet: door te lezen en door erover na te denken.
Voorlezen of voorgelezen worden
Als je niet in je eentje wilt lezen, maar je leeservaring wilt delen, dan is voorlezen (of voorgelezen worden) een uitstekend alternatief. Je deelt je leeservaring met anderen en geniet samen van een heerlijk voorleesmoment. Dat kan erg verbindend werken, omdat je samen een herinnering voor later bouwt. Het is trouwens een goed bewaard geheim van leraren Nederlands dat álle leeftijden van jongeren kunnen genieten van voorgelezen worden.
Kleine kinderen, zoals je broertje, neefje of buurmeisje, leer je door voor te lezen om hen te laten genieten van een mooi verhaal. Ze hangen aan je lippen terwijl ze in hun verbeelding kunnen kruipen. Als ze zelf nog niet in staat zijn om te lezen, leren ze nu al de waarde van lezen ervaren. En jijzelf geniet van het (voor)lezen.
In gesprek met medelezers
Mensen kiezen er soms voor om in groep een boek te lezen. Samen met je vrienden hetzelfde boek lezen geeft je voldoening. Omdat het met vrienden is, maar ook omdat je van gedachten kunt wisselen. Wat vind jij van dat personage? Hoe denk jij dat het verhaal afloopt? Hoe zou een vervolg eruitzien? Honderden vragen kun je delen om de antwoorden samen te verzinnen.
Strips, gedichten, non-fictie, etc.
We stipten het al even aan. Er is zoveel meer om te lezen dan ‘boeken’. Onze snelle manier van leven zorgt er soms voor dat we niet de tijd nemen om ons rustig af te zonderen en te lezen. Of om een boek te kiezen en dat te lezen. Toch kun je ook leesplezier ervaren met andere teksten. Op het toilet een stripverhaal lezen, of een bad nemen met een interessant non-fictie tijdschrift. Beide zijn manieren om te lezen terwijl je geen boek vasthoudt. En zo zijn er nog heel veel andere mogelijkheden die je leesplezier stimuleren.
Een echte aanrader is een boekenfestival. Het biedt een alternatief voor de boekhandel, de antiquair of de bibliotheek. In de stad Deventer is er bijvoorbeeld elk jaar een gigantische boekenmarkt. Daar kun je eindeloos zoeken naar geschikte boeken. Je kunt het in feite zien als een combinatie van een uitstap en genieten van lezen. Mocht je ondanks alle eerdere tips niet de inspiratie vinden om leesplezier te beleven, dan is een grote boekenmarkt ongetwijfeld een uitstekende keuze.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Duits, of hulp bij scheikunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!