- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
De juiste manier van leren
De juiste manier van leren is de manier die écht werkt voor jou en je dus de beste resultaten garandeert. Voelt het als een open deur intrappen? Dat kan best. Maar toch, als iets echt werkt voor jou, krijg je meer motivatie en behaal je je doelen sneller.
Je hoort wel eens dat er verschillende manieren zijn om leerstof te leren. Dat klopt tot op zekere hoogte ook. De ene leest alles, de andere schrijft dingen op, nog een ander praat luidop tegen zichzelf. Sommigen markeren de belangrijkste dingen en weer anderen vatten de leerstof samen in een schema of een verkorte versie. Of er wordt een combinatie gebruikt van allerlei technieken.
Hoewel al deze hulpmiddelen nuttig zijn, en helpen om beter te onthouden, of leren gewoon aangenamer maken, zijn er nog enkele dingen die je altijd aandacht moet schenken bij het leren.
Spontaan leren
Voordat je naar school ging – toen je nog heel klein was – had je geen idee hoe je het best leert. Leren verliep als baby of peuter vooral spontaan, zonder na te denken over de manier van leren. Je nam nieuwe dingen op als een spons, omdat je ermee geconfronteerd werd.
Dat werkte prima voor jou en je ouder(s). Je leerde eten, lopen, praten, zingen. Toen je wat ouder werd, werd leren ook moeilijker. Denk bijvoorbeeld aan leren fietsen: dat deed je niet spontaan. Op school is dat ook zo: je krijgt te maken met verschillende manieren van leren, en strategieën om dat te doen: het léren leren.
Let op tijdens de les
Spontaan leren gebeurt automatisch wanneer je ermee geconfronteerd wordt. Je hersenen pikken vanzelf de zaken op die ze het vaakst horen, en deze verwerken ze. Op die manier leerde je bijvoorbeeld praten. Ook in de klas leer je af en toe op deze manier: de leraar geeft je uitleg en je pikt dingen op. Houd dus je oren en ogen open in de klas, en doe mee. Dan heb je al een deel van het werk gedaan voordat je naar huis gaat.
Je hersenen doen nog iets anders: ze leggen verbindingen met alles wat je al weet. Zo bouwen ze een netwerk van kennis dat jou in staat stelt om slimmer te worden. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe sterker de verbindingen. Of het nu spontaan gebeurt, of je denkt er meer over na, je hersenen doen dit ‘altijd’.
Herhaal zo vaak mogelijk
Pas met het ouder worden, word je je bewuster van dit proces en ga je bewust ingrijpen. Je beseft dat je niet alles weet en dat je het niet spontaan leert. Steeds meer heb je behoefte aan een strategie om bewuster te leren leren. Je leert bijvoorbeeld dat je 3 tot 10 keer iets moet herhalen voordat je het langer kan onthouden. Doe je dat niet, dan vergeet je de zaken snel weer. Heel wat scholieren leren zeer intensief vlak voor een toets, leggen de toets oké af, en vergeten de stof nadien. Dat komt omdat ze onvoldoende herhalen. Vaak herhalen is dus een belangrijke manier van leren.
Leerstrategieën
Soms maken leerlingen hun ouders wijs dat ze ‘niets hoeven te doen’ voor school. Dat is mogelijk: je hebt de volgende dag misschien geen taken of toetsen. Vaak gebruik je deze tijd om te ontspannen: televisiekijken, gamen, met vrienden afspreken. Succesvolle leerlingen gebruiken een deel van deze ‘vrije’ tijd om al een eerste keer te herhalen. Zo geraak je natuurlijk sneller aan je drie tot tien keer.
Drie keer herhalen is het minimum, maar voor de meeste leerlingen is dat ruim onvoldoende. De meesten hebben nood aan zeven keer, sommigen nog meer. De kans dat je met zeven keer toekomt, is dus groot.
Hoe kom je aan zeven keer herhaling?
-
Als het kan: bereid de les vooraf al even voor
-
Let op tijdens de les zelf
-
Verken en herlees de leerstof na de les
-
Markeer wat belangrijk is
-
Noteer je vragen bij zaken die je niet begrijpt
-
Stel je vragen tijdens de volgende les (en zorg dat je alles snapt)
-
Studeer ’s avonds de leerstof grondig
-
Studeer opnieuw voor de toets
-
Verbeter je fouten na de toets
-
Studeer voor het examen
-
Ga je examen inkijken
Leren van je fouten
Een stap in leren die vaak wordt vergeten, is ‘leren uit je fouten’. Fouten maken is een goede zaak. Ze tonen wat je nog niet kent nadat je de leerstof al enkele keren hebt bestudeerd. Maak dus gebruik van alle kansen die je krijgt om fouten te bestuderen. Vraag uitleg aan je leraar, bespreek de leerstof met medescholieren, volg een bijles.
Zelf doen of hulp vragen?
Leren kun je perfect zelf doen, ook in je eentje. Zeker als je de kracht bezit om het regelmatig te doen en snel aan zeven keer herhalen te geraken. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Zoek dan hulp, bijvoorbeeld van je ouders of van een externe begeleider.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Duits, of hulp bij scheikunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!