- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Dipje tussendoor
De middelbare school kan best wat stress met zich meebrengen. Scholieren krijgen vaak stapels huiswerk mee. Als je achterloopt wordt die stapel alleen maar hoger. Vooral vlak na de zomervakantie moet elke scholier weer even zijn draai vinden. Ook het niveau of tempo van een klas hoger kan even wennen zijn. Het is helemaal niet gek als je kind nog op zoek is naar het juiste ritme. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als ouder kunt doen om je kind te steunen bij huiswerkstress. Op deze pagina lees je hier alles over.
School en huiswerk grootste stressfactor
Volgens het CBS is school of studie de belangrijkste stressfactor voor jongeren. Een kwart van de leerlingen en studenten tussen de 12 en 25 jaar heeft vaak stress door school of studie. Eveneens een kwart heeft deze stress regelmatig. Oudere leerlingen en studenten geven dit vaker aan dan jongere. Vooral jonge vrouwen hebben relatief vaak studie- of schoolstress.
Jongeren die gemiddeld meer uren per week aan huiswerk en studie besteden, geven relatief vaak aan school- of studiestress te hebben. Bijna 40 procent van de jongeren die 15 uur per week of meer in de week aan huiswerk of studie spenderen, zegt vaak stress over school of studie te hebben. Dit tegen 17 procent van de jongeren die hier minder dan 4 uur in de week mee bezig zijn.
Goede cijfers of studieresultaten willen halen, is voor 56 procent van de leerlingen en studenten reden om soms school- of studiestress te ervaren. Ook te veel huiswerk of lesstof wordt door een substantieel deel (35 procent) genoemd als reden. Een kwart geeft aan weleens stress te hebben door achterstand op school of studievertraging. Bij 21 procent spelen moeilijke vakken een rol.
Onderzoek toont ook aan dat wanneer leerlingen gedwongen worden om opdrachten te doen die boven hun niveau liggen, dit tot een behoorlijke mate van stress kan leiden, zowel bij hen als bij hun ouders.
Ook uit het UNICEF-rapport Geluk onder Druk van het Trimbos-Instituut in samenwerking met de Universiteit Utrecht laat zien dat een kwart van de jongeren in het voortgezet onderwijs stress ondervindt door school. De ondervraagde jongeren geven aan steun van leerkrachten en vanuit thuis nodig te hebben.
Bron: UNICEF-rapport Geluk onder Druk (Den Haag, 2020)
Tips voor het ondersteunen van je kind
Het is algemeen bekend dat huiswerkstress een negatieve invloed heeft op veel factoren. Huiswerkstress is vaak ontmoedigend en vermoeiend. In sommige gevallen is huiswerkstress zelfs onnodig, maar dit zal in de belevingswereld van je kind zeker niet zo voelen. Als ouder zijn er gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om je kind te ondersteunen.
Tip 1 - Planning
Allereerst is het maken van een planning een onmisbare stap. Op schema lopen met het huis- en leerwerk is van essentieel belang om stress te verminderen. Als je op schema loopt is er minder reden om in paniek te raken. Dit komt doordat je precies doet wat er van je verwacht wordt en niet achterloopt.
Het kan zijn dat je kind het lastig vindt om te plannen. Hier zou jij als ouder bij kunnen helpen. Zo kun je samen Magister erbij pakken, of een andere digitale omgeving waar het rooster is te vinden. Magister geeft een helder overzicht van het huis- en leerwerk en de toetsen die ingepland staan. Plan de stof in deelstukken in. Vergeet ook niet om naast het huiswerk ook vrije tijd en ‘reservetijd’ in te plannen. Er is dan geen man overboord als alle taken aan het einde van de dag nog niet zijn afgestreept. Als dit wel het geval is, geeft het juist extra vrije tijd.
Plannen kun je leren. Het kan zijn dat jij en je kind na de eerste planning merken dat het niet goed werkt. Probeer het plannen dan eens op een andere manier aan te pakken. Luister goed naar je kind en kom er samen achter wat het beste werkt voor hem of haar.
Tip 2 - Help waar nodig
Daarnaast is het goed om je kind waar nodig te helpen met het huiswerk. Verdiep je in waar het mee bezig is door interesse te tonen. Zorg ervoor dat je kind weet dat je er bent als het hulp nodig heeft of vragen wil stellen. Ook kun je samen doornemen hoe het leren is gegaan, of je kunt je kind aan het eind van de dag overhoren. Uitleggen is de meest effectieve manier van leren. Laat bijvoorbeeld bij het doornemen van de stof je kind de stof aan jou uitleggen door te vragen hoe de platentektoniek in elkaar zit, of hoe de wereld er in de Gouden Eeuw uitzag. Bovendien heeft het een positief effect als je als gezin laat zien dat je het leren van je kind serieus neemt. Dit ervaart het als steun en motivatie die hij of zij op sommige momenten goed kan gebruiken.
Tip 3 - Autonomie
Naast het feit dat jouw betrokkenheid als ouder ontzettend kan helpen, moet je je kind soms ook de ruimte geven om alleen met de stof aan de slag te gaan. Na een paar keer helpen kun je je kind wat zelfstandiger laten werken. Zelfstandig werken is namelijk ook een belangrijk aspect in de ontwikkeling. En ook jij als ouder kan soms voor afleiding zorgen. Om zelfstandig te kunnen werken is er een rustige werkplek nodig. Deze is opgeruimd met alleen de spullen die nodig zijn op tafel, zoals de boeken.
Tip 4 - Extreme stress
Heb je het gevoel dat je kind extreme stress voor school ervaart? Dan kan het zijn dat hier nog wat achter zit. Praat erover met je kind en laat zien dat je er voor hem of haar bent. Het kan ook helpen om je kind te laten praten met een vertrouwenspersoon op school. Er zijn veel scholieren met extreme stress of faalangst, dus je kind is zeker niet alleen. Het kan al erg helpen voor je kind om met iemand te gaan praten.
Als ouder kun je dus een belangrijke hulpfactor zijn in het bevorderen van het leren van je kind. Door hulp aan te bieden, mee te denken en te motiveren ben je een goede ondersteuning. Je levert een bijdrage aan het verminderen van zijn of haar gevoel van huiswerkstress. Uiteindelijk zal je kind het wel zelf moeten doen en ook zijn eigen ritme moeten vinden. Probeer dus bij alle goedbedoelde hulp een goede grens te bewaren tussen ouder en leraar of politieagent. Zo behoud je voor jullie beiden een leerzame en fijne sfeer.
Overige tips om huiswerkstress te verminderen
Hieronder volgen enkele tips voor het verminderen van huiswerkstress.
-
Houd een planning aan. Help je kind om diens tijd in te delen. Plan de tijd voor huiswerk, activiteiten en slaap.
-
Doe aan tijdmanagement. Wanneer het aankomt op huiswerk maken, zorg dan dat je kind gereed is voor de opdracht. Voorkom afleiding zoals mobieltjes en televisie, zodat je kind gefocust kan blijven.
-
Begin op tijd. Telkens na school, als je kind thuiskomt, kun je samen met je kind aan het huiswerk zitten. Als je wacht tot later in de avond, zal je kind minder tijd en energie hebben om het huiswerk af te maken.
-
Werk georganiseerd. Een slordige plek om huiswerk te maken werkt contraproductief. Zorg dat de plek opgeruimd is en dat je kind alle benodigdheden krijgt om het huiswerk te maken. Denk aan passer, pennen, potloden, papier en boeken.
-
Stel vragen aan de leraar. Hoezeer je ook je kind zelf wilt helpen met het huiswerk, soms kan de leraar beter antwoord geven op vragen. Stel indien nodig een lijst met vragen op die je kind kan stellen aan zijn of haar leraar.
-
Maak tijd vrij om te ontspannen. Zorg ervoor dat je kind tussendoor ook leuke dingen kan doen. Zo kan het zijn of haar hoofd vrij maken, maar ook bewegen en aan sport doen. Dit vermindert huiswerkstress.
Studiehulp van Scriptium
Heeft je kind moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!