Je scriptie - een megaproject

Wat een monsterklus kan het zijn, je scriptie. Alles aan een scriptieonderzoek is groot en intensief. Je hebt er veel tijd voor nodig en steekt er veel energie in. Je schrijft letterlijk duizenden woorden. Maar hoeveel woorden bevat een scriptie eigenlijk? Wanneer ben je klaar en kun je je document insturen ter beoordeling? Er bestaat helaas geen makkelijk antwoord op die vraag.

Dit blogartikel beschrijft de eisen die gesteld kunnen worden aan scripties en geeft antwoord op de vraag: hoe belangrijk is het dat je aan het minimale woordenaantal van je opleiding voldoet?

Aantal woorden hbo-scriptie

Voor hbo-scripties zien we dat het aantal woorden kan verschillen. Gemiddeld moet je denken aan een woordenaantal tussen de 12.000 en 18.000. Dat komt neer op een scriptie van tussen de 38 en 45 pagina’s. Dit zonder de bijlagen, want die tellen meestal niet mee. Het gaat dus om 12.000 tot 18.000 zuivere scriptiewoorden. Daar bedoelen we mee: de inleiding, de methodiek, de resultaten, de conclusie en eventuele discussie en aanbevelingen. Andere zaken, zoals de inhoudsopgave, het voorblad, de samenvatting, het dankwoord en de literatuurlijst horen dus niet bij het totaal aantal woorden. Op zich is dat ook logisch. Als de bijlagen wel zouden meetellen, zit je namelijk al snel op een veel te hoog woordenaantal. Transcripties van interviews kunnen bijvoorbeeld al snel 10.000 tot 20.000 woorden bevatten. Of je eerder 12.000 of 18.000 woorden moet schrijven, is afhankelijk van je onderwijsinstelling en opleiding.

Aantal woorden universitaire bachelorscripties

Laten we beginnen met bachelorscripties. Tussen het aantal woorden voor een bachelorscriptie en een masterscriptie zit vaak een groot verschil. Het minimale aantal woorden voor een bachelorscriptie wordt bepaald door het doel dat een opleiding aan de scriptie stelt. Meestal is het zo dat de opleiding wil dat je aantoont dat je begrepen hebt wat (academisch) onderzoek is en dat je, indien dat moet, zelf onderzoek kunt uitvoeren.

Het gaat er niet om dat je het wiel opnieuw uitvindt of bijdraagt aan de meest actuele wetenschappelijke onderwerpen in je studieveld. Het doel is dat je demonstreert over verschillende onderzoeksvaardigheden te beschikken. Om dat te doen heb je niet waanzinnig veel woorden nodig. Veel opleidingen stellen hun woordeisen daarom naar beneden bij. Doorgaans zien we dat het vereiste aantal woorden voor een universitaire bachelorscriptie tussen de 7.000 en 12.000 ligt. Ook op universitair niveau tellen bijlagen en overige randzaken niet mee in het totale aantal woorden.

Universitaire masterscripties

Hoeveel woorden bevat een masterscriptie? Dat woordenaantal ligt gemiddeld wel een stuk hoger. Het is namelijk de bedoeling dat je laat zien dat je op masterniveau academisch onderzoek kunt voeren en kunt opschrijven. Er is dus geen ruimte meer voor uitprobeersels en onderzoeken die grotendeels herhalingen zijn van wat al gedaan is. Je gaat nu echt bijdragen aan het academisch veld. Je scriptie wordt ook op die manier beoordeeld. Het aantal woorden ligt meestal tussen de 12.000 en 20.000. Dat is omgerekend dus een scriptie van 30 tot 50 pagina’s.

Aantal woorden per hoofdstuk

Als we uitgaan van een scriptie van 14000 woorden (ongeveer 40 pagina’s), dan kun je de volgende tabel aanhouden voor het aantal woorden per hoofdstuk. Het voorwoord, de samenvatting en de bijlagen zijn niet meegerekend. 

Hoofdstuk Aantal woorden

Inleiding

2.000

Theoretisch kader

4.000

Methodiek

1.600

Resultaten

4.000

Conclusie en aanbevelingen

1.600

Discussie

800

Totaal

14.000

Help, hoe kom ik ooit aan de minimale woordeneis?

We snappen maar al te goed dat een dergelijke hoge woordeneis moeilijk te halen is. Als je een document van 18.000 woorden moet produceren, is dat bijna niet te overzien aan het begin van het project. Hoeveel woorden een scriptie ook bevat, onze tip is altijd: laat het los als je begint met schrijven. Aan het eind van de dag krijg je namelijk geen cijfer omdat je het aantal woorden behaald hebt, maar een cijfer gebaseerd op de inhoud van je scriptie. Of je wel of niet het woordenaantal behaalt, is een zorg voor later. Je zult ook zien dat je vaak automatisch in de buurt komt zolang je de stappen van het scriptieproces grondig doorloopt. Heb je toch problemen met het behalen van het woordenaantal? Dan heeft Scriptium wat tips voor je.

Tip 1 - theoretische kader

Elke goede scriptie bevat een theoretisch kader. In dit hoofdstuk, vaak het tweede hoofdstuk, bespreek je relevante literatuur. Daarnaast is er ruimte voor het beschrijven van modellen en concepten. Het is relatief makkelijker om in dit hoofdstuk meer woorden te gebruiken. Jij bepaalt immers welke artikelen en bronnen relevant zijn voor je onderzoek. Je kunt er zoveel of zo weinig bespreken als je wil. De waarschuwing daarbij is wel: maak het niet te bont. Alle informatie in het theoretisch kader moet relevant zijn voor je onderzoek en aansluiten op de onderzoeksvraag en onderwerp. Te ver uitweiden gaat uiteindelijk niets opleveren. Om te zorgen dat je het woordenaantal in je scriptie haalt, maar relevant blijft schrijven, is het aan te bevelen duidelijke deelvragen op te stellen die structuur en richting geven aan je theoretische hoofdstuk.

Tip 2 - resultatenbeschrijving

Vervolgens is het resultatenhoofdstuk een goede manier om het aantal woorden van de scriptie op te krikken. Hoeveel woorden je scriptie ook bevat, je moet uiteindelijk altijd een duidelijke en objectieve weergave van de resultaten toevoegen. Dat betekent dus dat je feitelijk moet opschrijven wat je respondenten hebben geantwoord (het liefst met weergave in grafieken en tabellen). Daarnaast beschrijf je wat er uit je SPSS-analyses gekomen is, of wat je interviews hebben opgeleverd aan informatie. Zolang je niet afdwaalt en nog geen conclusies trekt, kun je in het resultatenhoofdstuk flink veel woorden schrijven. Doorgaans zien we dan ook dat het resultatenhoofdstuk het langste hoofdstuk is in een scriptie. Zeker als de onderzoeksmethode kwalitatief was en er een hoop te bespreken valt.

Tip 3 - discussie

Niet alle scripties hebben dit onderdeel. Als je het wel hebt, kun je er uitgebreid op ingaan. Dit laatste hoofdstuk biedt altijd een mooie gelegenheid om relevante tekst toe te voegen. Je bepaalt namelijk zelf wat je bespreekt en hoeveel woorden je besteedt aan het bespreken van de beperkingen en sterke punten van het onderzoek. Er is altijd wel een kritische blik te werpen op een scriptie. Je verdient er punten mee als je de kritiek al beschrijft in de discussie. Natuurlijk geldt ook hier: maak het niet irrelevant en blijf bij je onderwerp.

Tip 4 - blijf van de rest af

Het is belangrijk dat je als schrijver van een scriptie weet wanneer je meer mag schrijven en wanneer niet. Het komt bijvoorbeeld de inleiding, methodiek en conclusie niet ten goede als je daar onnodig veel woorden gebruikt. Sterker nog: deze drie onderdelen van je scriptie vallen of staan bij doelgericht schrijven en objectieve woordkeuze. Vaak geldt: hoe korter een probleemstelling, hoe beter. In je conclusie pak je terug op de hoofdvraag. Je trekt de verschillende onderdelen uit de resultatensectie en inleiding samen tot een mooi afgeronde conclusie op je onderzoeksvraag. Ook daarvoor hoeft je niet onnodig veel woorden te gebruiken. Ga ook zeker niet delen uit de scriptie herhalen.

Te veel woorden! Wat nu?

Bevat je scriptie te veel woorden? Dat kan natuurlijk ook. Sommige opleidingen stellen strikte eisen. Misschien heb je net wat meer geschreven dan nodig is. In dat geval kun je op twee manieren schrappen in je scriptie: op zinsniveau en op hoofdstukniveau. Als je op zinsniveau schrapt, betekent dit dat je alle overbodige woorden uit een zin haalt. Je zorgt dat de schrijfstijl preciezer en strakker wordt.

Sommige schrijvers hebben van zichzelf een langdradige schrijfstijl. In dat geval kun je flink snijden in het woordenaantal door zinnen om te gooien en andere woorden te kiezen. Ook kun je zoeken naar herhaalde zinnen of zinnen binnen een alinea die hetzelfde betekenen en dus overbodig zijn.

Als je gaat schrappen op hoofdstukniveau, ben je aan het zoeken naar informatie en inhoud die niet zo relevant is of elders in je scriptie al genoemd wordt. Als je een dergelijk hoofdstuk of sectie vindt, kun je hele delen schrappen.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om het vereiste aantal woorden te bereiken? Of juist om eronder te blijven? Dan is het wellicht een idee om scriptiebegeleiding van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het schrappen van tekst. Zij kunnen ook bedenken wat je kunt toevoegen zonder een langdradige tekst te schrijven.

14 reacties

  1. Ik heb 13230 woorden maar ik mag er maar 12000 hebben. Ik heb al veel weggehaald weet niet wat ik nog meer kan schrappen. Kom ik nu in de problemen. Of neemt de opleiding dit op de koop toe als de scriptie verder goed is?

  2. Hallo AagjedeN,
     
    Dank voor je vraag. Vaak wordt een maximale marge van 10% aangehouden. Dit is echter geheel afhankelijk van je opleiding. Sommige opleidingen en begeleiders zijn vrij streng als het gaat om het maximale aantal woorden. Je kunt hier lezen hoe je je scriptie kunt inkorten.

  3. Ik heb precies het omgekeerde probleem. Mijn scriptie is eigenlijk te kort. Helaas ben ik er zelf wel tevreden over, dus ik ben bang dat ik er allerlei onnodige dingen in ga zetten. Puur om het langer te maken.

  4. Een snelle manier om een scriptie langer te maken is door afbeeldingen en tabellen toe te voegen. Ook kun je, als je een kwalitatief onderzoek doet, wat meer of langere quotes van geïnterviewden opnemen in het resultatendeel. Als dat allemaal niet voldoende is, zul je toch wat inhoudelijke verdieping moeten aanbrengen. Meer of meer uitgebreide theorie, de probleemanalyse diepgaander behandelen, het antwoord op de hoofdvraag uitgebreider beschrijven, etc.

  5. Ik heb veel citaten in mijn scriptie. Nu is het zo dat ik ver boven het aantal woorden zit. Ik vraag me of citaten meetelllen in het aantal woorden?

  6. Bedankt voor je vraag. Het simpele antwoord is: ja, citaten tellen mee in het aantal woorden als ze in de hoofdtekst staan. Wanneer ze in de bijlagen staan, tellen ze niet mee.

  7. Hi!
    Tellen de namen van tabellen en figuren mee in het toegestane aantal woorden? Gezien deze niet in de lopende tekst staan 🙂

  8. Hallo Janine,
     
    Bedankt voor je vraag. Tabellen en figuren zijn vaak uitgesloten van het totale aantal woorden. Dit is ook afhankelijk van de richtlijnen van je onderwijsinstelling.

  9. Hoi, ik moet mijn woordenaantal opgeven voor mijn scriptie. tellen de descriptive texts onder mijn figuren en tabellen mee voor mijn woordenaantal?

  10. Hallo Robbert,
     
    Normaal gezien tellen die niet mee. Maar het kan zijn dat een beoordelaar wel gewoon naar het totale aantal woorden kijkt, inclusief de beschrijvende teksten onder de figuren.

    1. Hallo,

      Over het algemeen wordt de afkortingenlijst niet meegeteld met het aantal woorden. Maar sommige onderwijsinstellingen hebben andere richtlijnen, dus je kunt het voor de zekerheid bij je onderwijsinstelling controleren.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?