Hoe leer je voor een tentamen afbeelding 1

Hoe leer je voor een tentamen met veel stof?

Het ene tentamen is het andere niet. Soms hoef je je nauwelijks voor te bereiden en soms moet je weken van te voren beginnen. Dat laatste is vaak het geval voor tentamens voor vakken met veel studiestof. Het leren van bergen studiestof lijkt misschien onbegonnen werk, maar waarschijnlijk hoef je alleen maar je normale manier van leren aan te passen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We begrijpen maar al te goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want hoe begin je in zo’n geval met het leren? En hoe houd je het overzichtelijk? Wij hebben alle do’s and don’ts bij het leren van veel studiestof, dus lees snel verder!

Dit zijn de don'ts voor het leren voor een tentamen

We bewaren het beste voor het laatst en beginnen met de don’ts: de dingen die je helemaal achterwege moet laten bij het leren van veel studiestof.

Don't #1: Highlighten van de lesstof

Veel studenten beginnen bij het studeren voor een tentamen met het highlighten van de tekst. Maar zeg nou eerlijk, heeft dat ooit echt zin? Je leest de tekst weliswaar, maar in de meeste gevallen doe je dat globaal om zinnen te vinden die je kunt highlighten. Je bent eigenlijk niet aan het lezen, maar aan het scannen. Ook wanneer je de neongele of roze tekst terugleest, herken je de tekst meer dan dat je deze daadwerkelijk begrijpt of hebt onthouden. Daar komt bij dat er aan het highlighten van hele lappen tekst geen beginnen aan is. Bij veel studiestof kun je beter op een andere manier leren. Dus, stop je markeerstiften maar weer terug in je etui. Markeren is een lekker werkje om te doen, maar met veel studiestof ga je er zo niet komen. Side note: je kunt uiteraard hier en daar een begrip of jaartal highlighten om deze later snel terug te vinden.

Don't #2: Andermans samenvattingen leren

Het lijkt zo makkelijk: een studiegenoot heeft een uitgebreide samenvatting gemaakt van de grote hoeveelheid studiestof die jullie moeten leren. Een samenvatting met alles erop en eraan, dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Dus, downloaden maar? Beter van niet. Andermans samenvattingen leren is zonde van je tijd. Allereerst heb je context nodig om thema’s en begrippen goed te begrijpen. Om een samenvatting zo compact mogelijk te maken, blijft veel van de uitleg weg. Een samenvatting heeft vaak wel handige bulletpoints, formules en jaartallen, maar mist context. Besteed je tijd daarom niet aan het uit je hoofd leren van andermans samenvatting. Als je graag aan de hand van een samenvatting leert, maak er dan zelf één. Het maken van een samenvatting is leerzaam, omdat je intensief met de stof bezig bent. Bovendien begrijp je je eigen samenvatting wél. Je leest verderop hoe je een samenvatting maakt van veel studiestof.

Don't #3: Te laat beginnen met leren voor het tentamen

Te laat beginnen met leren is uit den boze. Dat is een beetje een inkoppertje, want dat geldt natuurlijk voor elk tentamen. Maar in het geval van een groot tentamen met veel studiestof kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Met vroeg bedoelen we weken van tevoren. Nu denk je misschien dat dat overdreven is. Echter, door weken van tevoren te beginnen, maak je de hoeveelheid studiestof met de dag kleiner. Vlak voor het tentamen is het nog een kwestie van stampen et voilà. Bovendien heb je door vroeg te beginnen veel tijd om onderwerpen die je minder goed begrijpt extra vaak te oefenen.

Misschien denk je al vroeg genoeg voor het tentamen te beginnen. Toch is door de overweldigende hoeveelheid aan studiestof de kans groot dat je onderweg motivatie verliest. Daar zijn dus die extra dagen en weken voor wanneer je nog eerder begint met leren dan normaal. Bovendien bestaat er niet zoiets als te vroeg beginnen. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het leerproces zal gaan.

Don't #4: Op de automatische piloot stampen

Mooi, je hebt een samenvatting en stampen maar. Toch? Stampen kan eigenlijk pas wanneer je je de stof eigen hebt gemaakt. Klakkeloos samenvattingen, begrippen of formules uit je hoofd leren doet natuurlijk wel iets, maar niet veel. Allereerst blijft de nodige stof niet in je langetermijngeheugen zitten. Dat is best onhandig voor het verloop van je studie. De voorgeschreven studiestof is namelijk in de meeste gevallen ook van belang voor toekomstige vakken. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens het tentamen de weg kwijt raakt, wanneer je studiestof hebt gestampt zonder dat je de stof onder de knie hebt. Vaak moeten formules en begrippen niet alleen gegeven, maar ook uitgelegd worden. Het heeft dus niet zoveel zin om op de automatische piloot hele samenvattingen uit je hoofd te leren. Je leest onder de do’s wanneer het stampen van grote hoeveelheden studiestof wel effectief is.

Voor een tentamen leren met veel stof? Dit zijn de do's

Zoals beloofd volgen nu de tips die zeker van pas gaan komen bij het halen van dat grote tentamen met die eindeloze hoeveelheid studiestof. Als je de volgende tips gebruikt, moet het wel goedkomen.

Do #1: Maak een plan van aanpak en een planning

Jep, daar zijn we weer met de planning. Ook voor het leren van veel studiestof helpt het om een plan van aanpak en een planning te maken. In het plan van aanpak verdeel je de studiestof die je moet weten voor het tentamen onder in stukjes. Bijvoorbeeld: je moet hoofdstukken 1 tot en met 9 leren voor je tentamens. In een plan van aanpak maak je een behapbaar overzicht van deze hoofstukken. Hoofdstuk 1 heeft één of meer thema’s, begrippen en/of formules die je onder de knie moet hebben. Dit soort informatie schrijf je in het kort achter het hoofdstuk. Door de studiestof in stukjes te verdelen heb je een beter overzicht. Een goed overzicht kun je wel gebruiken met zulke hoeveelheden studiestof.

Oké, nu we een plan van aanpak hebben kunnen we beginnen met leren. Tenminste, hoe verdeel je al die stof over de tijd die je hebt om te leren? Het is handig om te leren aan de hand van een planning. Een plan van aanpak en een planning zijn beste vriendjes. Zo verwerk je alle stof uit je plan van aanpak in je planning tot aan het tentamen. Dit doe je door alle stof uit het plan van aanpak te verspreiden over de tijd die je hebt om te leren tot het tentamen. Houd daarbij rekening met de dagen voor je tentamen. Het is niet verstandig om net voor het tentamen nog nieuwe stof te leren. De laatste dagen gebruik je om te stampen en lastige stof nog eens te leren. Het maken van een goede planning is een handig begin van het leren. Je zult merken dat je na het maken van een planning gemotiveerder aan de slag gaat.

Do #2: Verdiep je in de stof voor het tentamen

Het is bij elk tentamen belangrijk dat je je verdiept in de stof. Echter, in het geval van veel studiestof is de kans aanwezig dat je je opgejaagd voelt. Het is dan ook verleidelijk om tijdens het leren voor je tentamen zo snel mogelijk door de stof heen te gaan. Dit is echter geen goed idee. Het scannen van grote lappen tekst of het afraffelen van oefenopgaves is natuurlijk niet zo zinvol. Het is veel effectiever om de tijd te nemen stof écht te begrijpen. Dus ook bij het leren van veel studiestof is verdieping van belang. Dat klinkt misschien tijdrovend, maar eigenlijk is het dat juist niet. Door de stof te begrijpen, hoef je geen hele bladzijdes uit je hoofd te leren. Verdieping maakt het stampen dus makkelijker.

Do #3: Maak samenvattingen van de verschillende thema's

Een van de eerste stappen die je kunt nemen om veel studiestof tot je te nemen is het uiteenzetten van de thema’s. Thema’s komen bij elke studie voor, of je nu bedrijfskunde of biologie studeert. Een goed overzicht hebben van de verschillende thema’s is om meerdere redenen handig. Zo is de enorme hoeveelheid studiestof door middel van de thema’s onder te verdelen. Op die manier krijg jij een duidelijker overzicht tijdens het leren. Wanneer je moeite hebt met één of meer van de thema’s, dan kun je je daar op richten. Bovendien kun je tijdens het tentamen studiestof per thema herkennen. Zo weet je bij elke vraag in welke hoek je moet nadenken. Het is alsof je een ladekast vol stopt met die enorme hoeveelheid studiestof. Bij elke vraag van het tentamen gaat er een laadje open. Dat scheelt niet alleen tijd, maar je hebt ook minder kans op een black-out wanneer je slechts aan één thema hoeft te denken.

Do #4: Maak een begrippenlijst

Begrippen zijn over het algemeen één van de belangrijkste onderdelen van de studiestof voor een tentamen. Vaak zijn vragen op je tentamen al voor een groot deel te beantwoorden wanneer je bepaalde begrippen kunt uitleggen. Daarom is het slim om tijdens het leren een begrippenlijst te maken. Dat heeft met twee dingen te maken. Enerzijds kun je de begrippenlijst gebruiken om tijdens het leren op terug te vallen. Elke keer als je een begrip tegenkomt pak je de begrippenlijst erbij en lees je de definitie meerdere keren door. Door dit iedere keer dat je leert te doen, blijven de begrippen in je langetermijngeheugen zitten. Anderzijds blijven begrippen beter hangen door ze op te schrijven. Het is wetenschappelijk bewezen dat stof beter blijft zitten wanneer je het opschrijft. Maar geen paniek voor typende studenten: een begrippenlijst typen werkt ook prima.

Do #5: Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. Ook bij het leren van veel studiestof kan goede zorg voor jezelf uitkomst bieden. Zeker in de laatste weken of dagen voor je tentamen zijn er een paar dingen die het leren sterk bevorderen. Om te beginnen is sporten de perfecte manier om voor jezelf te zorgen én je brein te activeren. Na het sporten neem je namelijk meer stof op. Sporten is ook nog eens de ideale afleiding en leerpauze. Naast sporten is goede voeding ook belangrijk bij het leren van veel studiestof. Het is namelijk bewezen dat goede voeding bijdraagt aan het opnemen van veel studiestof. Eet daarom gezond en voldoende. Het is dus slim om ’s ochtends goed te ontbijten voordat je begint met leren. ’s Middags kun je uitgebreid lunchen. Dat is ook nog eens een fijne leerpauze, want er is niets zo afleidend als een knorrende maag.

Do #6: Pak voldoende slaap

Naast sporten en goede voeding is ook een goede nachtrust nodig bij het leren van veel studiestof. Een goede nachtrust hoeft niet voor elke student hetzelfde te betekenen. Elke student heeft namelijk een ander slaapritme. Bovendien is de ene student meer een ochtendmens en leert daarom graag zo vroeg mogelijk op de dag. De andere student is meer een nachtdier en heeft zijn of haar beste uurtjes laat op de avond. Het ideale aantal uur slaap per nacht ligt rond de 7 tot 8 uur. Dat geldt voor zowel vroege vogels als nachtdieren. Wanneer je liever ’s avonds leert, zet je je wekker niet te vroeg. Wanneer je graag vroeg op de dag begint met leren, dan zorg je ervoor dat je op tijd naar bed gaat.

Do #7: Stampen, ná do's 1 tot en met 6

Met boeken vol studiestof voor je neus, is stampen misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Waarschijnlijk lijkt het een haast onmogelijke taak. Toch kun je grote hoeveelheden studiestof prima stampen. Eigenlijk moet aan al het bovenstaande voldaan zijn om veel studiestof te kunnen stampen. Zo moet je op tijd zijn begonnen met leren. Daarnaast moet je beschikken over samenvattingen en een begrippenlijst. Ook moet je je hebben verdiept in de stof. Pas dan ben je klaar om effectief te stampen. Vergeet daarbij niet oefenopgaves en oefententamens te maken. Je kunt je ook laten overhoren door een studiegenoot of familie. Overhoren is ook een vorm van stampen. Als jij de stof goed uit kan leggen tijdens een overhoring, dan heb je waarschijnlijk voldoende geleerd.

Hoe leer je voor een tentamen? Alle do's and don'ts op een rij

Do's:

  • Maak een plan van aanpak en een planning.

  • Verdiep je in de stof.

  • Maak samenvattingen van de thema’s.

  • Maak een begrippenlijst.

  • Zorg goed voor jezelf.

  • Pak voldoende slaap.

  • Stampen maar!

Don'ts:

  • Highlighten.

  • Andermans samenvatting leren.

  • Te laat beginnen.

  • Op de automatische piloot stampen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?