- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Groepswerk
Sommige scholieren vinden het heel fijn, terwijl anderen het veel liever alleen doen: groepswerken. Wat je er ook van vindt, het hoort erbij en je zult er regelmatig mee te maken krijgen in je schoolcarrière. Probeer het positief te bekijken, want je kunt er echt veel van leren én je hoeft niet alles alleen te doen! In deze blog lees je welke vormen van groepswerken er zoal zijn, welke voor- en nadelen er zijn en vooral ook hoe je verder kunt komen als je vastgelopen bent met je groepje.
Opdracht helder krijgen
Voordat je kunt gaan knallen met je groepsleden om een mooi eindproduct te maken, is het heel belangrijk om de opdracht helder te krijgen. Wat wordt er precies van jullie verwacht? Als dat duidelijk is kun je goed de taken verdelen. Bespreek met elkaar hoe jullie de gezamenlijke taak gaan volbrengen en verdeel alle taken eerlijk.
Cruciaal moment
Het is goed om alle taken op te schrijven, evenredig te verdelen onder de groepsleden en er een deadline aan te hangen. Zo heb je een mooi overzicht en kun je zien of iedereen een gelijk aandeel heeft en kun je checken of de taken op een bepaald moment ook daadwerkelijk zijn afgerond. Het verdelen van de taken is een niet te onderschatten moment in de samenwerking. Hier valt of staat een samenwerking mee, omdat iedereen tevreden moet zijn met de manier van verdelen en de uiteindelijke verdeling. Je werkt samen aan het eindresultaat en krijgt allemaal hetzelfde cijfer; iedereen moet zijn of haar bijdrage leveren hieraan. Besteed hier dus aandacht aan.
Ieder z'n kracht
Het is een goed idee om eerst met elkaar te inventariseren welke kwaliteiten en krachten iedereen heeft die ingezet kunnen worden tijdens het project. Waar ben je goed in? Wat kun je minder goed? Het is fijn als je tijdens het groepswerken een taak krijgt die bij je past en waar je goed in bent, want het bevordert zeker de voortgang als iedereen kan doen waar hij of zij goed in is.
Maar je kunt ook uit je comfortzone stappen en juist kiezen voor een taak die helemaal nieuw voor je is. Het is dan goed om een sparringpartner te kiezen die wel ervaring heeft met deze taak, zodat je met diegene kunt overleggen en van dit groepslid kunt leren op dit vlak. Zoals in de alinea hierboven al staat vermeld, is het belangrijk om alle taken en taakeigenaren vast te leggen in een schema. Vermeld ook de sparringpartners in dit schema. Als de taken en afspraken helder zijn, is het gemakkelijker om de voortgang te bewaken en elkaar ook aan te spreken als er iets niet goed mocht lopen. En samenwerken maar!
Tussentijdse evaluatie
Stel met elkaar een datum vast voor een tussentijdse check om te monitoren hoe alles loopt. Kan iedereen nog verder of loopt iemand tegen bepaalde dingen aan? Vaak heb je na zo’n sessie weer nieuwe inspiratie en energie om verder te gaan met je opdracht. Je kunt elkaar feedback geven op het werk tot nu toe, leertips om verder te gaan, dingen wijzigen, et cetera. Zo’n tussentijdse evaluatie is ook fijn om het groepsgevoel te behouden. Bij groepswerken verdeel je vaak de taken en werkt iedereen aan zijn of haar eigen puzzelstukje. Door met elkaar in contact te blijven zorg je ervoor dat het echt een gezamenlijk project is.
Stagnatie
Met een tussentijdse evaluatie kun je veel dingen ondervangen omdat je er op tijd bij bent, maar het kan natuurlijk voorkomen dat een samenwerking niet lekker loopt. Opgeven is meestal geen optie, want je bent nu eenmaal in een groep ingedeeld en hebt een opdracht die af moet zijn binnen een bepaalde tijd. Dus wat dan? Met elkaar in gesprek gaan is het allerbelangrijkste! Bespreek met elkaar wat je verwacht van de samenwerking en het eindresultaat en probeer hier nader tot elkaar te komen. Evalueer waar het stagneert en bekijk samen hoe dit anders aangepakt kan worden. Het kan zijn dat een taak bijvoorbeeld van eigenaar moet wisselen om weer verder te komen. Dat is prima, als het maar in goed overleg gebeurt. Want communicatie is de sleutel: overleggen, elkaar horen en waarderen is van groot belang om de samenwerking, en dus de opdracht, te laten slagen.
Lukt het onderling echt niet om eruit te komen, contacteer dan jullie docent voor advies. Gooi niet de handdoek in de ring: onthoud dat je geen vrienden hoeft te zijn om samen een mooi project af te leveren en zet je schouders eronder.
Belangrijke leerpunten
Samenwerken is heel erg leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Misschien helpt het als je leerpunten van groepswerken eens bekijkt wanneer je hier weer mee te maken hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
-
Je oefent met samenwerken, iets wat je later in je werk ook moet kunnen;
-
Je leert naar jezelf en je eigen talenten te kijken;
-
Je leert van elkaars kwaliteiten en aanpak;
-
Je krijgt andere inzichten;
-
Het is goed voor je sociale vaardigheden, je leert feedback te geven;
-
Het is gezellig om met elkaar aan een opdracht werken;
-
Je verdeelt de taken dus hoeft niet alles alleen te doen!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met scheikunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.