- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Een goede stageplek vinden
Meer dan 60 procent van de studenten heeft moeite met een goede stageplek vinden. Heel gek is dit niet, want je wilt natuurlijk niet direct genoegen nemen met de eerste stageplek die je tegenkomt. Het vinden van een stage vergt veel onderzoek. Doe je weinig research? Dan bestaat de kans dat je uiteindelijk teleurgesteld wordt. Natuurlijk kun je van tevoren niet 100% zeker weten of je stage goed gaat uitpakken, maar jezelf voorbereiden kan vaak het verschil maken. Toch is het onderzoeken of een stageplek bij jou past niet zo makkelijk, als dat je misschien zou denken. Daarom geven we je hier een aantal tips die je zouden kunnen helpen aan een droomstage.
Tip 1 - Behoud een positieve mindset
Als je al een tijdje op zoek bent naar een stage en het niet lijkt te lukken, is dit natuurlijk zuur. Je kunt er dan of bij de pakken neerzitten óf een positieve mindset behouden. Kies altijd voor de positieve mindset. Je hebt er namelijk niets aan om uiteindelijk ergens stage te lopen waar je van tevoren al van wist dat het niets zou worden. Daarbij is de kans groter dat je een fijne stageplek vindt als je een optimistische instelling hebt. Dit straal je namelijk ook uit.
Vertrouw dus in jezelf en draag dit uit naar bedrijven. Op deze manier zul je een stage vinden waar je je op je plek voelt. Dit is belangrijk, want een stage duurt doorgaans een aantal weken of maanden. Voel je je niet thuis op de stageplek? Dan ga je geen fijne stageperiode tegemoet. Blijf dus positief en laat je niet afremmen door tegenslagen.
Tip 2 - Begin op tijd met zoeken
Als je weet dat je stageperiode er aan zit te komen, is het aan te raden om op tijd te beginnen met zoeken. Doe je dit niet, dan kom je waarschijnlijk veel te laat achter welke mogelijkheden er allemaal zijn. Dit kan enorm stressvol zijn. Het is realistisch om minstens 3 maanden van tevoren te oriënteren op een stage. Dit klinkt misschien als een lange periode, maar vergis je niet; 3 maanden zijn namelijk om voordat je het weet.
Daarbij komt dat stagebedrijven vaak 13 weken voor de startdatum op zoek gaan naar een nieuwe stagiair. Wees er dus snel bij, zodat je misschien de eerste bent die op de functie solliciteert. Dit vergroot je kansen. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet bij 1 vacature blijft hangen. Oriënteer breed en bekijk ook vacatures die buiten je comfortzone liggen. Het zou zonde zijn als je je droomstage misloopt omdat je je hebt blindgestaard op een specifiek bedrijf. Begin dus op tijd met zoeken, zodat je voorbereid het je studiejaar ingaat.
Tip 3 - Durf risico's te nemen
Na een tijdje zoeken, heb je iedere vacaturesite wel uitgespeeld. Je kunt dan wel wachten op nieuwe vacatures, maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken. Sommige bedrijven hebben namelijk geen vacatures openstaan, maar dat betekent niet dat je geen sollicitatie kunt opsturen. Je zou eventueel een open sollicitatie kunnen sturen naar een bedrijf dat je aanspreekt. Kijk rond op de site van het bedrijf naar wens en probeer er op deze manier achter te komen welke diensten het levert. Wie weet sluiten deze diensten perfect aan bij je functieprofiel.
Zie je het zitten om bij dit bedrijf stage te gaan lopen? Stel dan een stagebrief op, waarin je je enthousiasme en nieuwsgierigheid naar de functie kenbaar maakt. Niet geschoten is altijd mis. Vaak scoor je juist punten als je een gemotiveerde sollicitatie stuurt, waaruit blijkt dat je hun website uitvoerig hebt bekeken. Wees dus niet bang om deze stap te zetten.
Tip 4 - Schoon je socials op
Zodra je contact hebt gelegd met een bedrijf, zullen zij waarschijnlijk je naam Googlen. Dit is iets waar je in deze tijd zeker van kan zijn. Juist daarom is het belangrijk dat je jezelf op een professionele manier presenteert op het internet. Dit is namelijk het eerste wat een potentiële stagebegeleider van jou zal zien. Mogelijk kan dit het verschil maken tussen wel en niet aangenomen worden. Probeer het opschonen van je socials dus vooral niet uit te stellen.
Bedrijven bekijken doorgaans meteen je LinkedIn-profiel. Hierop staat namelijk je loopbaan van A tot Z. Daarom is het belangrijk dat je een LinkedIn-account hebt. Anders zijn bedrijven genoodzaakt om op zoek te gaan naar andere socials. Het is over het algemeen bekend dat hier vaak niet de meest professionele foto’s op staan. Vermijd dit dus en zorg voor een LinkedIn-account waar je u tegen zegt. In een oogopslag zou een bedrijf al moeten kunnen zien of je bij het bedrijf past of niet. Schoon voor de zekerheid al je socials een beetje op voordat je gaat solliciteren. Dan kan er bijna niets misgaan!
Tip 5 - Zoek op vacaturebanken
Er zijn diverse vacaturebanken die gericht zijn op vacatures voor stages. Op deze sites zul je vele vacatures vinden die passen binnen jouw studiedomein. Een nadeel is wel dat er meerdere sollicitanten zijn. Je zult dus een goed profiel en goede cv moeten opstellen, en op verschillende vacatures moeten reageren. Enkele voorbeelden van vacaturebanken zijn:
-
Stagemax
-
Stageplaza
-
Stage.nl
-
Stagemotor
Tip 6 - Leg contact door middel van een belletje
Het is natuurlijk veilig om vanachter je laptop een sollicitatie te sturen naar een stagebedrijf. Toch is dit niet de beste manier om een stageplek te vinden. Aangezien je niet de enige bent die zo’n e-mail stuurt, is de kans groot dat je e-mail wegvalt tussen alle andere e-mailberichten van het bedrijf. Je kunt dus beter een stagebedrijf opbellen. Niet iedereen is even comfortabel met bellen. Zo heeft bijna 40 procent van de jongeren last van belangst. Bovendien is bellen met iemand die je nog helemaal niet kent nog spannender.
Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die belangst ervaart. Echter is de enige manier om hiervan af te komen het gewoon doen. Als je het spannend vindt om deze stap te zetten, zou je eventueel eerst het gesprek met iemand kunnen oefenen. Maar het belangrijkste is dat je het in ieder geval probeert. Wie weet vind jij door dit belletje wel jouw droomstage.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met wiskunde, of hulp bij biologie nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.