Een goede scriptie

Het schrijven van een scriptie kan een uitdaging zijn. Het is helemaal lastig als je probeert te navigeren binnen de vereisten van je school en de verwachtingen van je begeleider. Want, wat is een goede scriptie eigenlijk? Wat zijn de vereisten? En hoe voldoe je aan die eisen zonder een lading tekst te produceren die niemand wil lezen? In deze blog bespreken wij wat een scriptie zowel qua stijl als inhoud effectief maakt, zodat je zeker weet dat die van jou voldoet aan de gestelde eisen.

Het begint bij de structuur

Er is niet één juiste structuur voor een goede scriptie. Sterker nog, een scriptie is misschien wel de moeilijkste taak in je studentencarrière (met examens en verslagen op de tweede plaats). Een scriptie, meer dan al het andere dat je als student zult doen, zal je vragen om al het theoretische materiaal dat je hebt verzameld in de praktijk te brengen. Dit betekent dat je onderzoek niet alleen moet laten zien wat je weet, maar ook hoe goed je die kennis kunt toepassen op nieuwe situaties. Het volgende overzicht geeft een leidraad voor wat een goede scriptie maakt:

  • Inleiding: Dit zou je onderwerp moeten introduceren, een overzicht moeten geven van eerder werk dat is gedaan en aangeven waarom deze onderzoeken relevant of nuttig zijn. Het moet ook een indicatie geven van waar je studie past in eerder onderzoek of eerdere theorie, zonder al te veel in detail te treden over de methodologie - laat dat voor later!

  • Middenstuk: In het middenstuk wordt het onderwerp van meerdere kanten bekeken. Je beschrijft verschillende aspecten van het onderwerp, oftewel deelonderwerpen. Om de deelonderwerpen goed te onderscheiden, maak je gebruik van witregels en tussenkoppen. Hierdoor wordt de tekst makkelijker leesbaar. Het middenstuk bevat doorgaans de methodologie, het theoretisch kader en verantwoordingen.

  • Slot: In het slot maak je het verhaal goed rond, door middel van een conclusie. Ook volgen hier aanbevelingen, een discussie en eventueel een reflectiedeel.

Wat bevat een goede scriptie?

Er zijn heel veel verschillende manieren om een scriptie te structureren. Het is niet alleen jouw keuze, het wordt ook bepaald door je vakgebied. Mogelijk moet je cijfers gebruiken om je beweringen te onderbouwen, of een gedetailleerd logisch kader (conceptueel model) ontwikkelen waarin je ideeën en gebeurtenissen analyseert. Over het algemeen worden goede ideeën goed onderbouwd met bewijs uit wetenschappelijke bronnen. Je onderzoek moet een duidelijk omschreven onderzoeksvraag of hypothese bevatten, en ze moeten leiden tot een expliciet antwoord dat toekomstig denken en handelen kan vormen.

Wat is een goede scriptieverdediging?

Een scriptieverdediging is een presentatie en verdediging van je scriptie. Je presenteert je onderzoeksresultaten en beantwoordt vragen. Jouw beoordelaars zullen dan stemmen over het al dan niet aanbevelen van je afstuderen. Een goede scriptieverdediging moet blijk geven van een diep begrip van jouw onderwerp, hoe je gegevens hebt verzameld en geanalyseerd, hoe deze zich verhouden tot eerdere onderzoeken in jouw vakgebied en eventuele beperkingen van jouw onderzoeksaanpak of bevindingen. Dit kan worden bereikt door zowel jouw mondelinge als schriftelijke presentaties, evenals eventuele visuele hulpmiddelen.

Hoe begin je aan het schrijven van een verdediging? Organiseer jezelf: zodra je een idee hebt voor een onderwerp (of als je er een toegewezen hebt), begin dan alles op te schrijven! Maak indien mogelijk een soort overzicht, zodat alles is georganiseerd wanneer het tijd is om je eindproduct (je scriptie) te schrijven.

Krijg feedback op je scriptie

Feedback krijgen op je scriptie is essentieel om het op te poetsen voordat je het indient. Zodra je een concept klaar hebt, vraag je je mentor om feedback. Als je echt niet zeker weet waar je om moet vragen in termen van feedback, is het een goed idee om simpelweg te vragen aan medestudenten of ze je werk door willen lezen en hen te vragen wat ze ervan vinden. Deze methode helpt je te verbeteren wat er in het werk ontbreekt door een idee te krijgen van wat er moet gebeuren.

Conclusie: wat is een goede scriptie?

Zoals je hebt kunnen lezen, is er niet een specifieke oplossing voor een goede scriptie. Je kunt wel meerdere dingen ondernemen om tot een goede scriptie te komen. Zo kun je een goede structuur opbouwen, een duidelijke hoofdvraag formuleren en feedback vragen. Feedback is namelijk essentieel om tot een goede scriptie te komen. Je kunt ook je scriptie laten nakijken door Scriptium.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur. Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?