goed rapport

Tips voor een goed rapport

Voor sommige scholieren is het tweede deel van het schooljaar best spannend. De moeilijkste toetsen krijg je meestal in de laatste periode van het jaar. Ben jij tevreden met hoe je er nu voor staat? Als jij je ouders (en jezelf) wilt verrassen met goede rapportcijfers, kunnen deze tips goed van pas komen!

Wat is een goed schoolrapport?

De afgelopen 8 jaar is de interesse van middelbareschool-leerlingen in schoolvakken sterk afgenomen. Ook het gemiddelde cijfer is gedaald. Het gemiddelde cijfer was in 2019 een 6,8. Jongens op de havo scoorden het laagst, namelijk gemiddeld een 6,52. Meisjes op het vwo scoorden daarentegen met 7,13 het hoogst. Hoe zit het bij jou? Zit je boven of onder het gemiddelde?

1. Weet wat je moet leren

Het is vervelend als je er pas op het laatste moment achter komt dat je niet alleen hoofdstuk 2 en 3 moest leren, maar óók hoofdstuk 4. Zorg daarom dat je ruim van tevoren weet wat je te wachten staat. Maak desnoods een planning, zodat je zeker weet dat je alle stof hebt behandeld die op de toets kan komen. Als je het niet prettig vindt om een planning te maken, kun je ook gewoon op een rijtje zetten wat je moet leren. Je kunt dan telkens afstrepen wat je goed geleerd hebt. Vaak wordt er vanuit school aangegeven wat er precies geleerd moet worden voor een toets. Door bijvoorbeeld een PTA (Programma ToetsAfname) of een toetsenoverzicht kun je per vak zien wat precies voor welke toets geleerd moet worden.

2. Begin op tijd

Als een oudere scholier je één tip moet geven, is het vaak om op tijd te beginnen. Dit is erg belangrijk als je een goed rapport wilt hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk, en in dit geval misschien zelfs meer dan de helft. Je weet ruim van tevoren dat de toetsweek eraan komt. Het is dus verstandig om ook ruim vooraf te beginnen met het leren van de toetsstof. Op tijd beginnen is ook een kwestie van de lesstof bijhouden.

3. Bijhouden

Je docenten hebben het misschien al vaak gezegd: zorg dat je de lesstof bijhoudt. Het vervelende is dat het veel tijd en energie kost als je tijdens elke les bijhoudt wat je leert. Maar als je in de laatste week voor de toetsweek de stof van de hele periode moet leren, ligt er veel druk en stress op de voorbereiding. Wanneer je doorheen de periode al zo veel mogelijk lesstof bijhoudt, scheelt dat enorm bij de laatste loodjes voor de toetsweek.

Naast dat het je heel veel tijd scheelt in de voorbereiding voor de toetsen, is bijhouden ook één van de meest efficiënte manieren van leren. Het is bewezen dat als je de stof elke week bijhoudt, je deze het beste kunt onthouden. Het heeft geen zin om meteen na de les de stof te herhalen, want dan zit de stof nog in je kortetermijngeheugen. Herhaal het na twee of drie dagen weer. Dat zorgt ervoor dat de stof geleidelijk in je langetermijngeheugen komt. Zo hoef je in de week voor de toets niet meer intensief met de stof aan de slag te gaan. De puntjes op de i, en dan komt het helemaal goed!

4. De beste manier van leren

Wees je ervan bewust welke manier van leren het beste werkt voor jou. Er is in ieder geval bevestigd dat herhaling en bijhouden voor de meeste mensen goed werkt. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. Gebruik markeerstiften om belangrijke onderdelen van een tekst te markeren. Maak een samenvatting van lange stukken tekst, of gebruik bulletpoints om belangrijke begrippen uit te lichten. Vaak werkt het ook om je door iemand te laten overhoren. Meestal is het zo dat je de stof wel denkt te kennen, maar als je je laat overhoren door iemand anders, kan dat toch vies tegenvallen.

5. Uitgerust én goed voorbereid

Ja, het kan echt tegelijkertijd. Goed uitgerust én goed voorbereid is een ideale situatie. Toch is die situatie niet moeilijk te bereiken als je bovenstaande tips gebruikt. Het doorleren tot een uur of drie ’s nachts kan je opbreken. Het is misschien wel stoer om te vertellen aan klasgenoten dat je tot in de late uurtjes hebt geleerd, maar is het niet veel leuker om goed voorbereid te zijn en een goed cijfer te halen? Pak voldoende rust, eet genoeg en gezond, en wees voorbereid. Met voorbereid bedoelen we dan niet alleen dat je alle toetsstof goed kent. Denk er ook aan dat je van tevoren alle spulletjes klaarlegt die je nodig hebt. Een potlood, gum, pen én reservepen zijn altijd handig. Voor de rest moet je per toets kijken wat je mee mag nemen. Soms mag je ook een geodriehoek, rekenmachine of woordenboek gebruiken.

6. Bijles van Scriptium

Als je het écht lastig vindt om bepaalde stof voor een vak te leren en te begrijpen, kun je terecht voor bijles bij Scriptium. Er zijn heel veel docenten voor verschillende vakken die jou op professionele en persoonlijke wijze begeleiden bij het leren van stof die je moet begrijpen voor de toets. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Met deze tips moet het vast helemaal goed komen met die toetsen, met als gevolg natuurlijk een goed rapport!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?