gezond eten tijdens je studie - afbeelding 1i

Voeding en studeren

Om goed te kunnen studeren is gezond zijn van essentieel belang. Studeren kost je lichaam veel energie. Door gezond te eten help je je lichaam en geest al aardig op weg. Wist je dat sommige voedingsmiddelen zelfs je IQ bevorderen? Eet gezond tijdens de studie en je zult er veel profijt van hebben. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk heel verleidelijk om ongezonde dingen te eten tijdens je studententijd. Dit heeft niet alleen te maken met de notie dat ongezond eten lekkerder zou zijn dan gezond eten. Het heeft er ook mee te maken dat men vaak het idee heeft dat gezond eten meer moeite kost. Dit is echter een fabel. Gezond eten kan namelijk heel makkelijk zijn. Maar hoe pak je dit dan aan? En in hoeverre bevordert gezond eten eigenlijk het studeren? Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Voldoende energie en gezond voedsel

Om te kunnen studeren heb je energie nodig. Die energie krijg je door gebalanceerde voeding. Hierbij is zowel niet te weinig als niet te veel eten van essentieel belang. Maar hoe balanceer je dit dan? Eigenlijk is het balanceren van voeding niet zo moeilijk als dat veel mensen denken. Het gaat er vooral om dat je voor een groot deel probeert gezond te eten, maar jezelf niet straft als je een keer zin hebt in een chocoladereep. Het is namelijk niet realistisch om van jezelf te vragen om iedere dag alleen maar gezonde dingen te nuttigen. Wat namelijk vaak gebeurt, is dat mensen na weken gezond eten ineens een eetbui krijgen. Dit noem je ook wel binge eating. Binge eating kan onder andere ontstaan wanneer je je trek zo erg onderdrukt, dat je op een gegeven moment een eetbui krijgt. Dit kun je dus voorkomen door te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en door een goede verhouding te hebben tussen gezond en ongezond eten.

De schijf van vijf

De schijf van vijf is een visuele weergave van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Het is een wetenschappelijk onderbouwd model dat sinds 1953 in Nederland wordt gebruikt om mensen op goede en gezonde voeding te wijzen. De schijf van vijf bestaat uit een cirkel met vijf vakken, met in elk vak een bepaald soort product. Kort samengevat kan gezegd worden dat je gezond eet volgens de schijf van vijf als je:

  • Elke dag uit elk vak de aanbevolen hoeveelheden eet.

  • Gevarieerd eet uit de schijf van vijf.

  • Voedselproducten buiten de schijf van vijf beperkt.

Wanneer je volgens de schijf van vijf eet, krijg je de juiste hoeveelheden energie en mineralen, eiwitten, koolhydraten, vitamines, vetten en vezels binnen.

Schijf van vijf
Bron: voedingscentrum.nl

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Je kunt goed voor je brein zorgen door je lichaam voldoende slaap te gunnen en gevarieerd te eten. Slaap is minstens even belangrijk als goede voeding. Het verschilt per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft om zich fit te voelen en goed te kunnen functioneren. Gemiddeld is dit tussen de 6 en 8 uur slaap per nacht. Vermijd daarom cafeïne voor het slapengaan en pak vooral genoeg slaap. Ook is het belangrijk dat je niet nog even Instagram checkt voor het slapengaan. Je wilt namelijk dat je lichaam in slaapstand komt en dat lukt niet als je je brein blijft prikkelen met alles wat er op je telefoon gebeurt. Je slaapkwaliteit zal écht verbeteren als je je telefoon een paar uur voordat je gaat slapen weglegt.

Probeer genoeg te bewegen

Daarnaast is voldoende beweging een mooie aanvulling op gezonde voeding. Door een rondje te lopen ben je er even uit en kun je daarna weer met volle concentratie aan de slag. Dit zou je ook tussen het studeren door kunnen doen. Las een keer een iets langere pauze in en maak een wandeling door je favoriete park. Eigenlijk sla je dan twee vliegen in één klap. Ten eerste ben je lekker aan het bewegen en ten tweede krijg je zuivere lucht binnen. Wanneer je frisse lucht in- en uitademt door je longen, zullen er gifstoffen uit je lichaam ontsnappen. Hierdoor zul je gegarandeerd meer energie krijgen en wordt je geest helderder. Het is dus een win-win situatie.

Vermijd ongezonde drankjes en snacks

Kijk om je heen in een toets- of tentamenweek en de blikjes Red Bull stapelen zich op. Veel studenten grijpen naar energiedrankjes tijdens het studeren, maar dit werkt juist averechts. Energiedrankjes worden verheerlijkt als wondermiddel, maar de cafeïne in deze drankjes zorgt juist voor slapeloosheid, concentratieproblemen en hyperactiviteit. Dat zijn juist alle dingen die je wilt voorkomen tijdens het studeren.

Maar hoe kun je dan voorkomen dat je toch weer grijpt naar cafeïne? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Veel studenten slaan ontbijt over en starten met een koffie, waardoor ze iedere ochtend afhankelijk zijn van koffie. Dat kun je vermijden door ‘s ochtends een stevig ontbijt voor jezelf klaar te maken. Merk je dat je nog steeds graag verlangt naar cafeïne? Voeg dan cacao toe aan je ontbijt. Een beetje cafeïne is namelijk niet erg en het scheelt als je deze dosis al in de ochtend hebt gehad.

Zorg voor een voedzame lunch

Naast dat ontbijt belangrijk is, is dit voor lunch niet anders. Als je de hele dag aan je studie moet zitten, is het belangrijk dat je een goede lunch voor jezelf klaarmaakt. Het is aan te raden om de lunch zo voedzaam mogelijk te maken. Denk aan genoeg groenten, maar ook aan genoeg koolhydraten, eiwitten en dergelijke. Een uitgebreide lunch zorgt er namelijk voor dat je tot het avondeten wel zoet bent. Merk je dat je na de lunch toch nog dat extra beetje energie nodig hebt? Verruil de energiedrankjes dan voor gezonde alternatieven zoals banaan en druiven. Deze geven een boost, waardoor je je goed zult kunnen concentreren. Natuurlijk betekent dit alles niet dat je een chips- en tosti-vrij, colaloos dieet moet volgen. Dit zorgt er niet voor dat het studeren mislukt. Wel is het fijn om als basis gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. En dan zal zo nu en dan een blikje cola of een snoepje niet zorgen dat je je tentamens niet haalt. Balans is het allerbelangrijkste.

Brainfood

Het is geen fabel dat sommige voeding een gunstige invloed heeft op de hersenfuncties en daarmee je IQ. Zo doet het eten van bessen wonderen voor onze hersenen en het geheugen. Groene bladgroenten bevatten veel ijzer en zijn goed voor het concentratievermogen. Combineer deze bijvoorbeeld in een smoothie en je bent al een eind op weg. Ook een paar koppen groene thee per dag dragen bij aan je geheugen en concentratievermogen. Daarnaast zijn noten, zaden en eieren goed voor het geheugen. Ze houden ook je emotionele balans in evenwicht en helpen stress tegen te gaan. Mocht je nu toch zin hebben in iets lekkers? Ga dan voor pure chocolade. Dan heb je een heerlijk tussendoortje dat niet alleen goed is voor je humeur, maar ook nog eens goed voor het kennisvermogen en de concentratie. Ben je geen liefhebber van pure chocolade? Voeg er dan aardbeien of stukjes banaan aan toe. Dan wordt de snack veelzijdiger, maar ook gezonder.

Deze voeding heeft een gunstige invloed op de hersenfuncties:
  • Noten, granen en zaden helpen om helder na te denken en stress tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan muesli en havermout. Noten zijn een bron van vitamine E, wat een antioxidant is. Antioxidanten gaan beschadiging van (hersen)cellen tegen.

  • Bessen kunnen wonderen doen voor je hersenen en het geheugen. Bosbessen bevatten veel antioxidanten, die de kracht van de hersensignalen versterken.

  • Eieren houden je emoties in evenwicht. Ze stimuleren ook het geheugen en gaan cognitieve achteruitgang tegen.

  • Groene bladgroenten bevatten veel ijzer en andere vitaminen, en zijn prima voor de concentratie. Denk aan spinazie, broccoli en sla.

  • Groene thee stimuleert het geheugen en verbetert het concentratievermogen.

  • Knoflook heeft een beschermend effect op de hersenen.

  • Olijf- en walnotenolie stimuleren het geheugen en houden je humeur in balans.

  • Pure chocolade bevordert de concentratie, het kennisvermogen en het goede gevoel. Het is rijk aan het mineraal magnesium, wat vermoeidheid tegengaat.

  • Vette vis stimuleert de alertheid en zorgt voor een goed humeur. Voorbeelden zijn makreel, paling en zalm.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?